…Через Україну вже качки летять

Ведучий Володимир Скороход повідомив усім присутнім про те, що цим концертом міжнародна громадська організація "Полтавське земляцтво", Національна палата міжнародного співробітництва та колектив капели вітають із 170-річчям улюблену газету "Зоря Полтавщини". Пісня, подарована журналістам, – "Як за дальнім небосхилом" – прозвучала також символічно, обіцяючи їм "дорогу дальню"…
А наші читачі з розповіді в нашій газеті уже знають про те, що в березні розпочався всеукраїнський тур капели бандуристів України за участю у ньому лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, народного артиста України Анатолія Паламаренка з програмою "Духовні скарби Полтавщини". Він організований МГО "Полтавське земляцтво" у співпраці з Національною палатою міжнародного співробітництва і пройде у 16 містах України. На прес-конференції, яка відбулася перед концертом, організатори повідомили, що й наступного року тур триватиме – усі обласні центри України хочуть зустріти капелу.
А цього разу "Духовні скарби Полтавщини" звучали на рідній землі, де 1925 року Володимир Кабачок організував полтавську капелу бандуристів. І для самої бандури наш край є малою батьківщиною. Сьогодні в капелі працюють дев'ять артистів, що є вихідцями із Полтавщини. А щодо полтавських духовних скарбів – їхня криниця невичерпна. Це підкреслив і неперевершений майстер, народний артист України Анатолій Паламаренко, прочитавши уривки з повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба", з поеми Бориса Олійника "Трубить Трубіж", з "Ярмарку" Остапа Вишні, а також вірші Олександра Білаша. А відкривався концерт уривком з поеми "Холодний яр" Тараса Шевченка та піснею "Реве та стогне Дніпр широкий", яку зал слухав стоячи, як і завершальну "Молитву за Україну" Миколи Лисенка.
Кожен із номерів концертної програми вражав і своєю довершеністю, і майстерністю виконавців. Нагадаємо, що в репертуарі Національної капели бандуристів, яка нинішнього року відзначає свій 90-річний ювілей, близько 100 творів полтавських композиторів – з них і складається програма "Духовні скарби Полтавщини". Наша землячка, директор-розпорядник капели Раїса Чорногуз на прес-конференції наголошувала, що мріє про те, аби відбувся і давно вимріяний нею тур колективу селами Полтавщини. Концерт, який відбувся у Лютеньці, в її рідному Гадяцькому районі, показав, що це цілком реально для організаторів-ентузіастів, а для глядачів – неоціненний подарунок.
Наших гостей та глядачів у залі зі сцени "Листопада" вітали голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник міського голови Полтави Лариса Семеняга, наші земляки – голова лічильної комісії Національної палати міжнародного співробітництва Антон Осінній та генеральний директор МГО "Полтавське земляцтво" Марина Бурмака. Почесні грамоти, квіти, подарунки одержали багато учасників дійства, а сама капела відтепер стала колективним членом "Полтавського земляцтва".
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.