Робітничі кадри за новими стандартами

На базі навчально-методичного центру тривалий час працювали творчі групи з розробки державних стандартів робітничих професій. Це педагогічні працівники професійно-технічної освіти, які мають великий досвід роботи, замовники кадрів, методисти. У основу розробки проектів державних стандартів вони поклали оновлення змісту професійної підготовки, створення гнучких систем кваліфікацій, які відображають вимоги роботодавців і потреби сучасного ринку праці.
Наші фахівці розробили проекти державних стандартів з професій “Електромеханік засобів автоматики та приладів технологічного устаткування”, “Перукар, перукар-модельєр”, “Машиніст бурової установки”, “Машиніст екскаватора одноковшового”. Отримавши рецензії підприємств – замовників кадрів, наукових працівників галузевих вузів, ці розробки були передані до Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.
У професійно-технічних навчальних закладах Полтавщини проводилася апробація з 32 проектів державних стандартів. Із 20 стандартів ця робота завершена, а з 12 – продовжується і нині. У рамках соціального партнерства відчутну допомогу в апробації перших проектів державних стандартів надав ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”.
Нині Міністерством освіти та науки України затверджено 100 державних стандартів із найпоширеніших робітничих професій. Торік було здійснено перехід професійно-технічних навчальних закладів області до роботи за навчальними планами згідно з 65 стандартами. Цього року планується перейти на решту 35. Робота по впровадженню нових державних стандартів вимагає від керівників навчальних закладів та підприємств виваженого підходу щодо створення належних умов для навчання: застосування у навчальному процесі інноваційних технологій, технічних засобів, комп’ютерного обладнання, оновлення комплексно-методичного та матеріально-технічного забезпечення предметів і професій.
Допомогу в апробації та впровадженні державних стандартів надає і  навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.