У кожного своя правда

Микитенки ж залишилися, бо виховують п’ять дочок. Найменша з них – Іринка – ще дошкільного віку. Діти – то не лише велика радість батьків, а ще й велика відповідальність. Багатодітній сім’ї з малими статками нелегко будь-куди переїхати, ще складніше адаптуватися до нових житлово-побутових умов…
Їхнє життя нелегке. Хоч якось зводять кінці з кінцями за рахунок підсобного господарства. Утримують корів, вигодовують бичків, є й кози та свині. Окрім цього, за словами Софії Микитенко, сім’я вже близько 6 років обробляє земельний пай (3 га) у Пасядах, що за два кілометри від Хмарівки, який дістався у спадок від її бабусі. Сіяли кілька років ячмінь та кукурудзу, а нині вирішили засіяти наділ багаторічною травою. Адже худобі потрібне сіно, а де його взяти в належній кількості? Для обробітку цього наділу Микитенки наймають техніку. Щоправда, сімейний бюджет, окрім підсобного господарства, доповнює  ще й соціальна допомога на 5 дітей, яка, за підрахунками Софії, становить приблизно 1500 грн на місяць. Але що ті гроші при нинішній дороговизні. Отож наважилися Микитенки, а точніше кажучи, мати Софії Микитенко, приватний підприємець Ганна Ковтун, майже рік тому взяти в обробіток двадцятигектарний клинець із земель запасу Зіньківської міської ради. (Село Хмарівка теж входить до міськради). До речі, це поле поряд – через дорогу від оселі Микитенків, звісно ж, воно в межах цього населеного пункту, до того ж кілька років поспіль не оброблялося, заростаючи бур’янами.
– Приблизно у другій декаді березня 2007 року я подала до Зіньківської міськради заяву про надання мені (сім’ї дочки) в оренду 20 га земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, – розповідає приватний підприємець Ганна Ковтун. – Розглянувши мою заяву, одинадцята сесія Зіньківської міськради п’ятого скликання 27 квітня 2007 року винесла рішення: “Відмовити ПП Ковтун Г.А., мешканці м. Зіньків, у наданні земельної ділянки розміром 20,3 га земель запасу міської ради в оренду…”, мотивуючи відмову тим, що я не займаюсь виробництвом товарної сільгосппродукції та не маю знарядь і техніки для обробітку землі, а займаюсь торговельною діяльністю.
До речі, на цій же сесії було прийнято рішення про передачу цієї ж ділянки в оренду (з травня по 31 грудня 2007 р.) ТОВ “Фрідом Фарм Полтава”, про що було укладено договір оренди від 31.04.2007 р. Додам, що при розгляді заяв на дану земельну ділянку конкурс чи аукціон не проводився.
Відчуваючи свою правоту, Ганна Андріївна звернулася до Господарського суду Полтавської області, який, розглянувши справу, визнав рішення одинадцятої сесії Зіньківської міськради п’ятого скликання не чинним, оскільки земельна ділянка в межах с. Хмарівки була передана в оренду ТОВ “Фрідом Фарм Полтава” з порушенням вимог ст. 16 Закону України “Про оренду землі”. Суд постановив задовольнити позов частково: “Визнати не чинним рішення ХІ сесії Зіньківської міськради V скликання щодо передачі в оренду земельної ділянки ТОВ “Фрідом Фарм Полтава”. Стягнути з Зіньківської міськради на користь ПП Ковтун Г.А. 85 грн витрат по сплаті держмита й 118 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Відмовити в задоволенні вимоги щодо зобов’язання сесії Зіньківської міськради надати ПП Ковтун Г.А. в оренду земельну ділянку 20,3 га… Відмовити у стягненні 2000 грн витрат на правову допомогу адвоката”.
У грудні 2007 року Ганна Ковтун знову подає заяву до Зіньківської міськради з проханням про надання в оренду тієї ж таки земельної ділянки (20,3 га) для ведення товарного сільгоспвиробництва терміном на 20 років. І знову отримує відмову. Дванадцята сесія Зіньківської міської ради п’ятого скликання рішенням від 30 січня 2008 р. надає право користування цією ділянкою ТОВ “Полтаваекопродукт”, щоправда, цього разу винесенню такого рішення передував конкурс, де розглядалися обидві заяви про оренду земельної ділянки. Але Ганна Андріївна не здається, аби відстояти своє право на оренду землі.
У своєму коментарі голова Зіньківської міської ради Микола Шум зазначив: “Роботи як такої у Хмарівці справді немає. Але про цю сім’ю ми пам’ятаємо, постійну увагу їй приділяє опікунська рада міста. Я розумію Ганну Андріївну як маму, як бабусю, її бажання допомогти дітям, онукам, але як можна в 70 із лишком літ брати 20 га землі, аби на них господарювати, не маючи нічого з техніки? І все ж на сесії ми розглянули її заяву, але депутати висловились проти. Усі депутати були одностайними, розуміючи добрі наміри заявниці – допомогти дітям, вони запитували, як вона оброблятиме ті 20 га? Г.А.Ковтун відповідала: “Я найму – мені виорють, найму – посіють…” Ну, ви розумієте, що такого підходу до землі не може бути. Тож їй відмовили. Побувавши на суді з цього приводу, я зрозумів, що ми порушили деяку норму закону, але на той час у нас ще не було створено конкурсної комісії, яка б розглядала дві заяви на оренду однієї й тієї ж ділянки землі. Наступного разу ми врахували цю позицію.
До того ж підприємець, який займається торгівлею, не має права обробляти землю. Якщо ж вона хотіла взяти в обробіток землю, то чому не пішла до реєстратора, в податкову й не оформила документи на підприємництво й товаровиробництво? Були й ще ряд суб’єктивних причин, через які їй відмовили у наданні в обробіток цієї земельної ділянки”.
Нагадав Микола Олексійович Шум і загальнорайонний досвід фермерування, коли, починаючи з 1992 року, 7 чоловік займалися фермерством, беручи в оренду від 10 до 40 га, зараз же залишився фермерувати тільки один. Додав при цьому, що ще до сесії міськради радив Ганні Андріївні оформити у відділі землевпорядкування технічну документацію на ці 20 га, однак вона не прислухалася. Можливо, тоді б і рішення сесії було іншим.
Що ж до інвестора, який нині обробляє землі запасу Зіньківської міськради, то в ньому, за словами М.О.Шума, не помилилися, бо вже невдовзі він планує відновити у Хмарівці тваринницьку ферму, де будуть робочі місця для селян. Також голова Зіньківської міськради висловив переконання, що в справі Г.А.Ковтун ще не поставлено остаточної крапки, її заяву в подальшому ще можуть розглянути.
– Щоб земля використовувалася раціонально, давала належну віддачу, її слід надавати в обробіток спеціалістам, які мають навики сільськогосподарського виробництва, відповідну техніку для її обробітку та нестимуть відповідальність за ефективне господарювання. – Так прокоментували ситуацію довкола викладеної проблеми спеціалісти головного управління земельних ресурсів у Полтавській області. Стосовно ж попереднього виготовлення технічної документації Г.А.Ковтун на оренду 20 га землі, то це в принципі було неможливо, бо така документація виготовляється на сам об’єкт, і вже потім сесія затверджує її на конкретну особу чи підприємство.
 Рішення одинадцятої сесії Зіньківської міськради п’ятого скликання від 27.04.2007 р. щодо надання в оренду земельної ділянки  ТОВ “Фрідом Фарм Полтава” не є правомірним (що підтверджено рішенням Господарського суду Полтавської області), оскільки при цьому порушено ст. 16 Закону України “Про оренду землі”. А саме – недотримано процедури надання землі на конкурентних засадах. На жаль, навіть ще й до цього часу земельне законодавство не врегульоване, що породжує чимало проблем.
Що ж, у кожного своя правда. Міській владі потрібен ефективний господар землі. Законодавцям і високим державним мужам, які, найімовірніше, дбають про власні інтереси, аніж про своєчасне прийняття чи належне виконання законів, схоже, байдуже, які проблеми породжує їхня діяльність чи бездіяльність.
Але є ще й, як кажуть, мужицька правда. Чи буде вона почута?

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.