Фінансування – за принципом доцільності й корисності для громади

Розпочав засідання голова комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном Володимир Гришко з представлення нового члена комісії Олександра Олексенка. Окрім членів комісій, у засіданні взяли участь заступник голови обласної ради Петро Ворона, депутат обласної ради, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк, голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан.
Спочатку депутати заслухали доповідь начальника управління економіки облдержадміністрації Валентини Поліщук про виконання програми економічного і соціального розвитку області на 2007 рік. За попередніми даними, Полтавщина спрацювала з позитивною динамікою, зокрема досягнуто 30-відсоткового темпу росту валової доданої вартості замість запланованих 6%, втричі перевищено суму очікуваного прибутку (4,3 млрд грн замість 1,6 млрд грн),  до 1243 грн зросла середня заробітна плата в області. Якби не інфляція, наголосила Валентина Поліщук, ефект від розвитку економіки області був би значно відчутнішим. Взагалі перевиконано всі показники програми. Однак залишаються і проблеми: корпоративний конфлікт став на заваді повноцінній роботі Кременчуцького НПЗ, 27% підприємств області є збитковими, наприкінці року індекс споживчих цін на Полтавщині був вищим, ніж по Україні в цілому (останній негативний чинник у січні 2008 року вдалося виправити).
Проект обласної Програми розвитку інформаційної сфери та видавничої галузі у Полтавській області на 2008–2010 роки представив начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, депутат обласної ради Олег Пустовгар.  Кошторис програми становить 12,5 млн грн. Нею передбачені кошти на висвітлення діяльності облдержадміністрації та публікацію у засобах масової інформації нормативно-правових актів обласної виконавчої влади, фінансову підтримку обласних ЗМІ, співзасновниками яких є обласна рада та облдержадміністрація, дитячих та юнацьких видань, газет обласної організації спілки літераторів і письменників, інвалідів, створення телерадіопередач, присвячених ювілею Миколи Гоголя та 300-річчю Полтавської битви, видання книжок, технічне переоснащення, розвиток матеріально-технічної бази комунальних друкарень тощо. Однак депутати не підтримали представленого проекту програми. Критикували як доцільність спрямовувати бюджетні кошти на підтримку економічно малоефективної роботи друкарень, так і запропоновані методи підтримки ЗМІ. Депутати Володимир Оніщенко, Валерій Пархоменко, Юрій Шляховий висловлювалися за підтримку саме комунальних ЗМІ і внесення коштів винятково до статутних фондів газет. Голова постійної депутатської комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери Іван Момот та голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан висловили подив з приводу того, що автори проекту не взяли до уваги і не поєднали зі своїм попередньо поданий депутатський проект. Заступник голови обласної ради Петро Ворона, депутат Валерій Головко вважають за необхідне виключити з проекту програми розділ «Розвиток поліграфічного виробництва, технічного переоснащення, зміцнення матеріальної бази поліграфічних підприємств» та доручити управлінню преси та інформації облдержадміністрації розробити на його основі проект обласної Програми розвитку поліграфічних підприємств і книгорозповсюдження. Відтак проект обласної Програми розвитку інформаційної сфери та видавничої галузі у Полтавській області на 2008– 2010 роки рекомендовано доопрацювати та повторно внести на розгляд комісіями.
Ще одне з непростих питань, що розглядали того дня депутати, – попереднє визначення об’єктів, фінансування яких у 2008 році пропонується за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток. Пропозиції виконавчої влади представив заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Віталій Раздуй. У порівнянні з минулим роком сума субвенції менша на 7 млн грн і становить 40,3 млн грн, відповідно зменшено кількість об’єктів будівництва – з 22 до 17. Водночас пропозицій від міст і районів надійшло на суму 250 млн грн. З внесених до переліку на фінансування об’єктів два належать до спільної власності територіальних громад області – це обласний протитуберкульозний диспансер та обласний спортивно-оздоровчий комплекс. Майже 27 млн грн субвенції планується спрямувати на заклади охорони здоров’я, понад 5 млн – на об’єкти культури, по 4 млн – на спортивні та освітянські заклади. Половину об’єктів очікується ввести в дію вже у цьому році. Депутати не заперечували важливість фінансування робіт на пропонованих об’єктах, втім задля об’єктивності Володимир Гришко попросив підготувати додаткову інформацію про об’єкти, які не включено до переліку. Іван Момот висловив управлінню містобудування та архітектури пропозицію визначити відсоток готовності об’єктів після використання коштів субвенції, депутат Володимир Данилейко передав прохання групи депутатів-кременчужан включити до переліку об’єктів школу-садок у мікрорайоні Молодіжному Кременчука. Іван Близнюк відстоював необхідність будівництва об’єктів Пирятинської ЦРЛ. Роботу з визначення переліку об’єктів, які фінансуватимуться за рахунок держсубвенції, буде продовжено на наступних засіданнях.
Депутати підтримали письмову пропозицію депутата обласної ради Дмитра Хрістова про виділення коштів за рахунок субвенції з державного бюджету для добудови їдальні Лубенської загальноосвітньої школи I-III ступенів љ 1 та розглянули інші питання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.