НеСТАТУТні відносини по-карлівськи

Ці кадри ми переглядаємо у студії Карлівського районного телерадіооб'єднання "Контакт". Вони були зняті 7 лютого 2008 року біля Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу оператором Іриною Шевченко. Тож це – не сюжет видовищного бойовика, а наші сумні реалії.
Сімнадцять мінус два
дорівнює… один?
…Більше тридцяти років тому силами сімнадцяти сільськогосподарських підприємств Карлівського району в селі Федорівці збудували міжгосподарський комбікормовий завод (КМКЗ). Ці сільгосппідприємства і стали його засновниками. Усі виробничі та фінансові питання вирішували на загальних зборах учасників, голоси яких розподілились відповідно до частки, вкладеної у будівництво заводу. Час ішов, реформувалися господарства, змінювалися власники. І на 1 січня 2007 року засновниками заводу вже були два сільськогосподарських підприємства Карлівського району – ТОВ "Україна" і ТОВ "Агропрогрес" – та ВАТ "Полтавагаз".
– Наше підприємство – правонаступник колишнього КСП "Більшовицька праця", яке разом із іншими колгоспами та радгоспами створило комбікормовий завод, – розповідає Віктор Оданець, юрист, який представляє інтереси ТОВ "Україна" і ТОВ "Агропрогрес". – ТОВ "Україна" є учасником Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу згідно з його Статутом, який був затверджений зборами учасників від 20 січня 1992 року. Воно має відповідну частку та право голосу в статутному фонді КМКЗ нарівні з іншими. Певна річ, із того часу частина господарств-засновників була ліквідована, частина реорганізована. Але ніяких змін та доповнень до установчих документів за час діяльності заводу зборами уповноважених представників учасників не приймалося. Не проводилась і їх державна реєстрація. 15 січня 2008 року з оголошення в газеті "Зоря Полтавщини" ми випадково дізналися про проведення позачергових зборів учасників КМКЗ у Полтаві, в приміщенні ВАТ "Полтавагаз", яким, власне, вони й скликались. Як стало відомо пізніше, збори були проведені 25 січня 2008 року, і на них, окрім іншого, був обраний новий директор комбікормового заводу – Олег Гура, працівник ВАТ "Полтавагаз". Дирекція комбікормового заводу пояснила нам, що склад його учасників змінено, і на даний час понад дві третини внесків до статутного фонду належать ВАТ "Полтавагаз" в особі Карлівського управління з експлуатації газового господарства. Також ми отримали копію Статуту КМКЗ у редакції 2001 року.
За словами Віктора Оданця, найбільше здивування після ознайомлення з цим документом викликали зміни, яких  зазнав склад учасників заводу. Згідно з "відкорегованим" Статутом, відтепер ними були ВАТ "Полтавагаз" в особі Карлівського УЕГГ, ПСП "Хлібороб", ВАТ Карлівське РТП і ТОВ "Україна".
– Більше того, з копії протоколу від 11 жовтня 2001 року, яким нібито й було затверджено нову редакцію Статуту та змінено склад учасників, ми дізналися… про свою присутність та участь у тих зборах, – продовжує юрист. – Але ж із 1991 року і станом на день їх проведення – 11 жовтня 2001 року – склад учасників заводу не змінювався, тому фактично на зборах мали бути присутніми представники всіх сімнадцяти господарств-засновників. Або принаймні тих, які залишилися як юридичні особи. Саме вони були правомочні вирішувати питання статутних змін, у тому числі й входження чи невходження нових учасників до складу пайовиків. Але, як видно з протоколу зборів, вони були проведені саме ВАТ "Полтавагаз" в особі Карлівського УЕГГ та його тодішніми працівниками. Всі питання порядку денного, від виборів голови до виключення з числа пайовиків окремих учасників КМКЗ, "газовиками" були вирішені самочинно. Хоча на той момент ВАТ "Полтавагаз" не було учасником комбікормового заводу і, відповідно, не могло брати участі у голосуванні. ТОВ "Україна", а також, наскільки нам відомо, і ПСП "Хлібороб" та Карлівське РТП, участі у зборах взагалі не брали.
Протокол зборів уповноважених представників учасників заводу від 11 жовтня 2001 року в ТОВ "Україна" вважають сфальсифікованим, а дії ВАТ "Полтавагаз" при вступі в учасники комбікормового заводу у 2001 році – протизаконними. Втім, саме завдяки появі цього документа і стала можливою реєстрація нової редакції Статуту Карлівського МКЗ зі зміненим складом учасників, де понад 2/3 голосів закріплено за ВАТ "Полтавагаз" в особі Карлівського УЕГГ. І, як наслідок, призначення нового директора, який, власне, і прибув на завод 7 лютого цього року вступати у свої права… з підрозділом охорони.
В облозі
Події, які відбувалися того зимового дня на Карлівському МКЗ, залишаться не лише файлами на цифрових носіях місцевої телестудії. Надовго запам'ятають їх і робітники заводу, які несподівано опинилися у вирі інциденту.
– 7 лютого на завод начебто приїхав новий директор, – розповідає працівник комбікормового заводу Віталій Олександрович Соловйов, із яким говоримо через паркан та кордон охорони. – Приїхав він із охоронцями та службовими собаками. Після того, як його не пустили на завод, він віддав наказ, і ці молодики почали лізти через паркан, вчинили бійку з нашою охороною. А коли їм не вдалося увірватися на територію, вони заблокували ворота заводу вантажними автомобілями. Робітників, яких у той день на заводі було десять чоловік, вони дві доби не випускали з території підприємства, не дозволяли передавати нам харчі та воду. Інших працівників і зараз не пускають на завод. Але ми все одно самозванців не визнаємо. Знаємо ми таких. Буде із заводом те ж саме, що стало он з тими фермами, де колись було більше двадцяти тисяч голів свиней. Дивіться, лише руїни залишились…
Віталій Олександрович також розповів, що останніми роками завод виробляв доволі великі об'єми комбікормів, приймав зерно на зберігання. Але у даний час виробництво зупинилося. Робітники лише перелопачують зерно, яке належить  різним сільгосппідприємствам, фермерам та приватним особам, намагаючись вберегти його від зігрівання.
 – Чоловіки, які прибули сюди 7 лютого, представились як новий директор комбікормового заводу Олег Володимирович Гура та адвокат Ігор Вікторович Чобітько, – розповідає директор Карлівського регіонального представництва охоронного агентства "Антарес-2000", яке охороняє завод згідно з договором, Олег Пиляй. – Вони показали документи без мокрих печаток, протокол зборів акціонерів, а також копію, а не оригінал рішення суду. Охоронці, звичайно ж, на територію заводу їх не пропустили. Але вони почали погрожувати, мовляв, або ви відкриєте ворота добровільно, або ми примусимо вас це зробити. Наші співробітники сказали їм, що без міліції та представника державної виконавчої служби нікого на завод не пропустять. Тоді охоронці з агентства "Альфа-Ікс", які прибули з ними і, на відміну від наших співробітників, були озброєні автоматами, зробили спробу силового захвату підприємства. Коли їм це не вдалося, заблокували в'їзні ворота вантажними автомобілями, які належать Карлівському управлінню по експлуатації газового господарства ВАТ "Полтавагаз". А за вказівкою адвоката Чобітька до воріт були приварені пристрої для замків, ключі від яких знаходяться зараз у них.
Також охоронці з "Антареса-2000" розповіли, що на момент цієї, як вони вважають, рейдерської атаки на території комбікормового заводу знаходилося близько десяти автомобілів, завантажених зерном. Власники зерна хотіли вивезти його згідно із укладеними договорами про продаж. Майже дві доби представники ВАТ "Полтавагаз" не дозволяли вантажівкам виїхати, а водіям вийти за межі заводу. Потім примусили розвантажитись, і лише після цього, вже на другу добу, дозволили виїхати.
– Виснажливе протистояння рейдерському захопленню у Федорівці тривало дві доби, – розказує юрист ТОВ "Україна&qu
ot; Віктор Оданець. –  Після того, як у Карлівський районний суд звернулася фізична особа – власник майна, була винесена ухвала, якою суд зобов'язав виконавчу службу Карлівського районного управління юстиції забезпечити вільний доступ працівників ТОВ "Агропрогрес Плюс" до майна, яке знаходиться по вулиці Заводській, 1-а, у с. Федорівці. Тобто на територію заводу. Але, незважаючи на це, наступного дня охоронці "Альфи-Ікс" випровадили звідти працівників.
У ТОВ "Україна" переконані, що всі ці дії, починаючи зі зборів акціонерів у 2001 році, завчасно сплановані й направлені на незаконне рейдерське захоплення Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу. Тому єдиний спосіб захистити порушені майнові та корпоративні права товариства тут вбачають у зверненні до господарського суду Полтавської області з позовом про визнання недійсними установчих документів, а саме Статуту КМКЗ у новій редакції, затвердженого 11 жовтня 2001 року. А ще – скасування розпорядження Карлівської райдержадміністрації за љ 669 від 31.10.2001р. про його реєстрацію і виключення ВАТ "Полтавагаз" в особі Карлівського УЕГГ зі складу учасників заводу. Позов було подано 8 лютого 2008 року.
Ще одна правда
У представників ВАТ "Полтавагаз" – своє бачення ситуації, яка склалася навколо Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу. Як і опоненти, вони також мають чималий стос документів, які свідчать про те, що закон саме на їхньому боці.
– ВАТ "Полтавагаз" – співвласник Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу, його частка у статутному фонді становить 67,3 відсотка, – коментує голова правління ВАТ "Полтавагаз" Михайло Косіченко. – У 2007 році з метою аналізу збитків у сумі 337 тисяч гривень, отриманих заводом у 2006 році, фахівцями ВАТ "Полтавагаз" було проведено документальну перевірку підприємства. Виявилось, що директор Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу реалізував майно підприємства без дотримання процедури письмового погодження із співвласниками, у тому числі з ВАТ "Полтавагаз", та дозволу на відчуження активів заводу. До того ж, реалізація виставленого на продаж майна відбувалася без проведення незалежної експертної оцінки. Тому залишкова продажна вартість не відповідає його реальній ринковій вартості. Наші фахівці також виявили розбіжності у викладенні пункту 5.8.3. Статуту Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу. В екземплярі ВАТ "Полтавагаз" у п. 5.8.3., зокрема, вказано, що "директор вирішує всі питання діяльності заводу, крім укладання договорів по відчуженню майна на суму більше (далі було зроблено прочерк)". Це означає, що надання таких повноважень не передбачається. В екземплярі Статуту, який має Карлівський міжгосподарський комбікормовий завод, у п. 5.8.3. зверху на прочерк цифрами прописана від руки сума в один мільйон гривень.
Отже, у ВАТ "Полтавагаз" також вважають, що мала місце фальсифікація Статуту, і що саме вона дала директору КМКЗ підстави одноосібно вирішити питання по відчуженню фактично всього майна заводу на користь ТОВ "Агропрогрес", фактично залишивши підприємство лише на папері. Відтак за результатами перевірки 2 жовтня 2007 року ВАТ "Полтавагаз" звернулося із заявою до прокуратури Полтавської області з проханням надати відповідну оцінку діям посадових осіб заводу.  На даний час проводиться дослідча перевірка за заявою ВАТ "Полтавагаз". Крім цього, оскільки відчуженням майна Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу на користь ТОВ "Агропрогрес" було порушено цивільно-правові норми та інтереси інших учасників заводу, ВАТ "Полтавагаз" звернулося до господарського суду Полтавської області про визнання договорів відчуження недійсними.
– Рішенням господарського суду Полтавської області від 27 грудня 2007 року договори купівлі-продажу нежитлових приміщень заводу, укладені між Карлівським міжгосподарським комбікормовим заводом та ТОВ "Агропрогрес", визнано недійсними з моменту їх укладення, – пояснює Михайло Косіченко. – Постановами Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 06.02.2008 року апеляційну скаргу ТОВ "Агропрогрес" було залишено без задоволення.
У ВАТ "Полтавагаз" не заперечують факт проведення позачергових зборів учасників КМКЗ 25 січня 2008 року. Але запевняють, що всі учасники були повідомлені належним чином, були запрошені директор заводу, голови наглядової ради та ревізійної комісії. Ось тільки, мовляв, усі інші учасники та керівні органи заводу чомусь проігнорували дане засідання й відмовилися брати в ньому участь. За винятком ТОВ "Україна", яке надіслало відповідну телеграму з поясненнями своєї відсутності.
– На зборах учасники Карлівського міжгосподарського комбікормового заводу дали незадовільну оцінку фінансово-господарській діяльності керівництва заводу, тому його директора було переобрано, – коментує голова правління ВАТ "Полтавагаз" Михайло Косіченко. – Вважаю, що ті штучні перешкоди та тяганину у поверненні заводу майна, яке протиправно вибуло з його власності,  влаштовують ті недбалі керівники та інші зацікавлені особи, які бажають таким шляхом уникнути кримінальної відповідальності за свої протизаконні дії. ВАТ "Полтавагаз", як зацікавлена особа, що інвестувала в Карлівський міжгосподарський комбікормовий завод свої активи, сподівається, що його нове керівництво докладе максимум зусиль, направлених на господарське відродження заводу, та подбає про збереження майна підприємства, учасником якого є. Адже 51 відсоток ВАТ "Полтавагаз" належить державі.
* * *
Цей коментар від ВАТ "Полтавагаз" ми отримали 13 лютого. А напередодні, 11 лютого, автору публікації довелося бути свідком того, як на бетонну огорожу навколо заводу встановлювалися металеві стрижні для обнесення її колючим дротом. "Проводиться укріплення паркана задля надійного збереження майна, адже новий директор заводу вже несе за нього відповідальність", – пояснив адвокат Ігор Чобітько. Від нього вдалося отримати відповіді ще на декілька запитань.
– 7 лютого ви пред'являли охороні заводу якісь папери…
– Це було рішення апеляційного суду
м. Києва (назву суду подаємо зі слів Ігоря Чобітька), яким договори купівлі-продажу були визнані недійсними і майно – будівлі та споруди – було повернуте його законному власнику – Карлівському міжгосподарському комбікормовому заводу. Воно набрало законної сили з моменту проголошення і підлягає обов'язковому виконанню на всій території України. Я приїхав із новим директором комбікормового заводу, аби він без перешкод зайшов на територію підприємства і приступив до здійснення господарської діяльності. Адже є легітимне рішення зборів учасників КМКЗ, на яких він був обраний директором.
– Чому з вами не було представника державної виконавчої служби?
– Він потрібен лише для примусового виконання рішення суду, а ми запропонували виконати його добровільно. Отримали відмову. Тому вже звернулись у виконавчу службу Карлівського району з відповідною заявою. Але вона поки що не реагує, тож ми оскаржуємо її дії у прокуратурі.
– Як тоді ви поясните спробу силового захвату підприємства?
– Жодного силового захвату не було. При спробі ввійти на територію заводу удари наносилися з іншої сторони. Але у ситуацію одразу ж втрутилися працівники міліції. Те, що ми не дозволяли робітникам залишати територію заводу, – також вигадка. Жодним чином ми не заважали нікому виходити, але люди самі не хотіли.
– Хто і навіщо зараз оточує територію заводу колючим дротом?
– Це, як і блокування воріт, робиться з метою охорони майна. Адже є рішення суду, яким накладена заборона на відчуження майна ТОВ "Агропрогрес", яке також знаходиться на території заводу. Роботи виконують працівники ВАТ "Полтавагаз". – На території заводу на даний час знаходиться зерно, що належить агроформуванням та фізичним особам, які не мають відношення до конфлікту. Чи отримають вони своє збіжжя?
– Кому воно належить – не доведено. Безумовно, воно може зіпсуватися, тому я вважаю, що новий директор якнайшвидше має приступити до виконання своїх обов'язків і провести інвентаризацію. Після цього зерно буде повернуте законним власникам, якщо виявиться, що воно справді їм належить.  
Автор матеріалу вдячна колегам із
Карлівського районного
телерадіооб'єднання "Контакт" за допомогу, надану при
підготовці матеріалу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.