Стрибок у новий рік

“Життєві університети” вже навчили простих українців приміряти на себе будь-які зміни у великій політиці й вітчизняній економіці. Навряд чи хтось мав сумнів у тому, що подорожчання нашого життя неминуче. Місячні витрати на продукти вже помітно зросли, очікується подорожчання промислових товарів: українського виробництва – у зв’язку з подорожчанням енергоносіїв і підвищенням рівня мінімальної зарплати, а виробництва країн Європи – у зв’язку з подорожчанням євровалюти до гривні. Й пересічний громадянин починає потроху купувати найнеобхідніше з того, чого б не купував ще певний час. Хтось поспішає придбати техніку в кредит. В одній із фірм, що продає пластикові вікна у Полтаві, констатують, що цей січень за рівнем замовлень на вікна дорівнює вересню, хоча торік другий місяць зими був “мертвим сезоном” – отже, ті, кого нинішня ситуація застала в стадії ремонту помешкань, намагаються закуповувати про запас будматеріали – поки що за “старими” цінами. І т.д. Та, мабуть, чи не найболючіше сприймають цінові удари ті з наших співвітчизників, хто за таких тенденцій життя не має житла.
Що чекає ринок будівельної індустрії, ми спробували з’ясувати у представників галузі.
Андрій Гурнік, голова правління ВАТ “Керамік”:
– Цегла не виробляється у відриві від усієї економіки. І підвищення вартості будівельних матеріалів – це не тільки питання підвищення ціни на газ. Треба брати до уваги ріст соціальних виплат, збільшення рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання інших матеріалів, зростання вартості енергоносіїв та пально-мастильних матеріалів. А ми використовуємо у виробництві газ, дизельне пальне, електроенергію, іншу продукцію, зокрема різні види металу для ремонтних робіт і реконструкцій. Тому на ціні нашого кінцевого продукту відіб’ється подорожчання газу для економіки в цілому, подорожчання всіх компонентів виробництва.
– Наскільки подорожчає цегла?
– Якими будуть ціни на складові, достеменно не відомо. Наприкінці минулого року нам повідомили, що газ ми отримуватимемо по 260 доларів. Йдеться про ціну в першому півріччі. Бо Росія зуміла домовитися з країнами Середньої Азії про фіксацію ціни тільки на перше півріччя. Скільки коштуватиме електроенергія, ще не знаємо, а торік вона дорожчала щомісяця, таким чином собівартість продукції тільки через подорожчання електроенергії у 2007 році зросла на 41%. Важливий фактор – також підвищення рівня інфляції. Збільшення вартості товарів першої необхідності, наприклад, продуктів харчування, комунальних послуг, вимагає від нас платити працівникам більшу зарплату, але ефективність праці залишається незмінною. Ціна буде підвищуватися на цеглу, це очевидно. Але не можу сказати, якою вона буде. У профільному міністерстві регіонального розвитку, яке курирує будівельну галузь, планують, що ціна не перевищить 1600 грн за 1000 цеглин марки 100. Я думаю, що ціна на нашому підприємстві буде нижчою, бо ще минулого року розпочали впровадження більш економічного обладнання.
– Яка ціна цегли ВАТ “Керамік” нині?
– Нинішня ціна на цеглу звичайну будівельну – 984 грн (М-100),   М-125 (еквівалент недорогої облицювальної цегли) – 1518 грн.
– Як відреагують будівельники на нову ціну?
– Нам невідома структура їхніх обрахунків. Але ми ще у серпні минулого року попередили будівельників про подорожчання цегли у 2008 році.
– Андрію Анатолійовичу, чи є насправді проблемою для підприємства подорожчання вашої продукції?
– “Керамік” постачає цеглу на всі будівельні майданчики нашого міста. У 2007 році підприємство реалізувало понад 34 млн шт. цегли. У 2008-му плануємо збільшити виробництво на 10%, але зростання собівартості продукції та політична нестабільність у державі можуть скорегувати наші плани, бо межа купівельної спроможності на цеглу все одно є, існують економічні реалії. На ринку будівельних матеріалів вже є замінники цегли – пінобетони, газобетони. Тому нам потрібно постійно працювати над поліпшенням якості нашої продукції, впровадженням нових її видів та шукати шляхи зниження її собівартості. І другий важливий фактор. Навіть якщо житло будуватиметься з дорогої цегли, його ще треба продати… А змушувати будівельників будувати і продавати житло дешевше – абсурд, підприємства повинні працювати з прибутком, що дасть змогу їм розвиватися. Повинні бути створені, впроваджені державні програми з підтримки будівництва житла для населення. Та поки що це – тільки на рівні розмов і проектів, держава не в змозі ефективно впроваджувати та контролювати виконання програм і не має змоги впливати на ринок житла в Україні.
Реалії ж такі, що в країні вітчизняні виробники живуть у передчутті фінансової кризи. І мало того, що в державі нестабільна економічна й політична ситуація, підприємству ще доводиться відбивати спроби рейдерських атак тих, хто ставить за мету зупинити підприємство та залишити місто без надійного постачальника керамічної цегли. А це відволікає ресурси, забирає час, шкодить реалізації програми реконструкції діючого виробництва та будівництва нового цеху з виробництва лицьової цегли.
– Як планує підприємство виходити з такої економічної ситуації?
– Реконструюємо печі для випалу цегли, щоб досягти економії 15% газу. Думаю, реконструюватимемо електрообладнання, щоб зекономити електроенергію. Найгостріше стоїть питання зарплат. Скорочувати людей не можна. По-перше, неетично, по-друге, в нас стільки працівників, скільки потребує виробництво. За 10 місяців середня зарплата по Україні становила 1426 грн, у будівництві – 1605 грн, у Полтаві в промисловості – 1490 грн, у “Кераміку” – 1484 грн. Ми намагаємося платити середній рівень зарплат. Може, це не стільки, як би нам хотілося платити, але є об’єктивні умови роботи підприємства. Стабільна робота підприємства – це і стабільна зарплата працівників, і соціальний захист, і податкові відрахування, і отримання прибутків акціонерів. Намагаючись працювати з прибутками, ми прагнемо оптимізувати наші витрати на виробництво, робити організм підприємства живучішим.
Олексій Ландар, голова правління ВАТ “Полтаватрансбуд”:
– Подорожчання газу вплине на будівництво житла, звичайно, негативно. По-перше, ми й самі у процесі будівництва використовуємо газ. По-друге, дорожчають цегла, цемент, залізобетон. На скільки, ще не можу сказати, бо не маю на руках угод, січень – це перехідний період. Існують такі припущення, що в цілому подорожчання сягне 30%, але це, повторюю, лише припущення.
– “Полтаватрансбуд” – найбільший забудовник у Полтаві. За якою ціною підприємство продає житло тепер?
– Є багато чинників, які впливають на собівартість будівництва. Знесення будинків, відселення людей, умови виділення земельної площі, підведення комунікацій тощо “лягають” на собівартість нових квартир. Щоб у районі колишнього артучилища нам побудувати будинок, а це земельна ділянка двох організацій – СБУ й техуніверситету, ми повинні для першої – надати квартири, для другої – збудувати спортзал, тож там вартість квадратного метра житла коштуватиме від 6,5 до 8 тисяч гривень. А є будинки, де квадратний метр удвічі дешевший – 4–4,5 тисячі гривень.
– Олексію Михайловичу, де, на вашу думку, межа купівельної спроможності населення в Полтаві, після якої попит знизиться? Яка гранична ціна квадратного метра житла?
– 8 тисяч гривень – більше ціну не можна піднімати. До того ж, якщо немає дотацій, цільових фондів для просування міської черги, у Полтаві недоцільно будувати квартири площею більше 100 м2.
– Плани “Полтаватрансбуд” із будівництва житла на цей рік і якою може бути ціна нового житла?
– Ми плануємо побудувати близько 60 тисяч квадратних метрів житла. У зв’язку з економічною ситуацією, що складається, нам у будь-я
кому разі доведеться знаходити золоту середину між собівартістю і комерційною ціною новозбудованих квартир. Бо ми не плануємо підвищувати ціну квадратного метра на 30%. Отже, доведеться поступатися рентабельністю, яка в нас і так невисока, – у 2007 році спрацювали з рентабельністю 6%, хоча ми будуємо багато: торік у Полтаві збудовано 90 тис. м2 житла, з них 40 тис. м2 збудувало ВАТ “Полтаватрансбуд”. Та для того, щоб побудувати будинки, ми торік знесли 68 квартир, відселили людей. Окрім того, нас зобов’язують будувати колектори, ми підводимо комунікації.
– Ваше ставлення до ідеї будівництва доступного житла?
– З приводу задуму зводити доступне житло Президент України минулого року проводив нараду в Полтаві, найближчим часом нарада відбудеться і в Києві: готується Указ Президента “Пілотний проект Полтавської області по будівництву доступного житла”. Але ми досі не знаємо, що входить у категорію доступного житла. Якби нам виділяли під новобудови вільні площі з уже підведеними до цих ділянок комунікаціями, це б дуже здешевило будівництво. А як буде?..
Нагадаємо, що в основу ідеї будівництва доступного житла Президент України поклав приклад зведення компанією-замовником ХК “Київміськбуд” у Полтаві, але на землі Полтавського району, вільній від забудов, багатоповерхівки, в якій вартість квадратного метра становила 3200 грн.
Нещодавно для агентства “Інтерфакс-Україна” ситуацію в будівельній галузі прокоментував представник компанії – старший віце-президент АТ “Холдингова компанія “Київміськбуд” Василь Можар. За його прогнозом, збільшення вартості 1 кв. м житла в Україні в 2008 році, викликане подорожчанням імпортованого природного газу з 1 січня, складе близько 18%. При цьому він відзначає, що це збільшення цін не буде одноразовим. “Ціни підвищуватимуться поетапно протягом усього року. Спочатку компанії працюватимуть на внутрішніх резервах, а потім будуть змушені підвищувати ціни на будівництво житла”, – сказав Василь Можар. Разом із тим старший віце-президент компанії відзначив, що в цілому в цьому році нас чекає дзеркальне відбиття минулого року.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.