Аграрії визначають перспективи

Учасники наради оглянули агропромислову виставку, де свою продукцію представили аграрії нашого краю.
Про перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва в 2008 році доповів начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Він наголосив, що Полтавщина протягом останніх трьох років у цілому забезпечує стан зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Так, аграрії області зібрали близько 10% ранніх зернових від загальноукраїнських обсягів, кукурудзи – 16,4%, сої – 19%, цукрових буряків – 10%. Однак необхідно підвищити рівень виробництва та збільшити обсяги внесення міндобрив. Також було зроблено наголос на необхідності технічного переоснащення галузі та поступовому переході на екологічне землеробство. Стосовно вступу України до СОТ зазначалося, що молоко та м’ясо, яке виробляється в сільгосппідприємствах у спеціалізованих комплексах, буде затребуване, але доїльних залів в області недостатньо.
Сільгосппідприємства Полтавщини мають заборгованість перед селянами в сумі понад 420 тис. грн, і треба зробити все можливе, аби  не допустити її зростання.
Про ефективне використання земельних ресурсів, як стратегічний напрямок розвитку аграрного сектора, інформував начальник головного управління земельних ресурсів у Полтавській області Григорій Шарий. Він наголосив, що близько 50 тис. га земель на Полтавщині використовується неефективно. Хоча в цілому розрахунок за оренду земельних паїв в області й становить 104%, але орендарі заборгували селянам за оренду земельних паїв майже 11 млн грн. Досить низькою (113 грн/га) є сплата за оренду земель запасу. Але, попри такі проблеми, в області в цілому забезпечено цільове раціональне використання земель.
На питаннях цукрової галузі зосередив увагу голова правління ВАТ “Бурякорадгосп “Ланнівський” Карлівського району Олександр Тимоха. Він переконаний, що потрібне державне регулювання цукровиробництва та ретельний пошук ринків збуту цукру.
Про проблеми сільгоспвиробництва йшлося у виступах керівників агроформувань області. Чи не найчастіше порушувалися теми дефіциту висококваліфікованих кадрів, переходу на виплату державних дотацій на гектар ріллі та на голову худоби. У виступах також звучала тривога щодо невідомих “правил гри” в умовах СОТ та після відміни мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
– З точки зору економіки, СОТ – це колосально позитивний фактор. Це як вища ліга в футболі, куди приходить команда з першої ліги, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. – У цих умовах необхідно дотримуватись трьох правил: захисту землі, захисту вітчизняного виробника і соціального захисту людей.
Перший заступник міністра агрополітики Юрій Лузан подякував аграріям нашого краю за вагомий внесок у формування продовольчої безпеки України та наголосив на необхідності консолідації зусиль уряду й сільгоспвиробників, зазначивши, що в програмі Кабміну вказано конкретні шляхи вирішення важливих питань.
Відбулося підписання угоди про співробітництво між Міністерством аграрної політики України, Полтавською обласною державною адміністрацією та Полтавською обласною радою.
Валерій Асадчев та Юрій Лузан провели спільну прес-конференцію для ЗМІ.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.