“Хороша моя Україно!”

Цього дня новим лауреатам вручається щорічна премія його імені, заснована обласною радою. А цього разу вшанувати пам'ять видатного земляка представники влади, священики Української православної церкви Київського патріархату, митці та громадськість міста прийшли на подвір'я його садиби й зимового дня. Вони поклали квіти до пам'ятника письменникові, який 28 січня 1920 року пішов за вічну межу.
Про останні роки і дні життя Панаса Мирного розповіла усім присутнім у залі меморіального будинку-музею його співробітник, голова обласного відділення міжнародної організації "Жіноча громада" Валентина Шемчук, нагадавши, зокрема, й про те, що Панас Мирний мав ще й високу офіційну посаду: ранг дійсного статського радника, який дорівнював на військовій службі званню генерала.
Єпископ Полтавський та Кременчуцький УПЦ КП владика Федір у співслужінні зі священиками Свято-Успенського кафедрального собору відслужив заупокійну службу по рабу Божому Афанасію і промовив добрі слова про великого сина українського народу. Саме в цьому соборі 88 років тому відспівували Панаса Мирного.
Того ж дня у виставковій залі музею відбулося відкриття персональної виставки талановитого маляра та різьбяра по дереву з Гребінки, члена обласного творчого товариства "Художник" Олега Макогона під назвою "Хороша моя Україно!" (Панас Мирний)".  Привітали та розповіли про здобутки митця перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк, заступник голови обласної ради Петро Ворона, голова обласного відділення Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України Юрій Самойленко. Зокрема перші відвідувачі дізналися, що художник виготовив різьблений аналой для церкви в Гребінці, створив іконостаси для двох храмів. А ще він виготовляє театральні завіси за власною технологією, які використовуються в Україні і навіть в Америці.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.