Навіщо знищено дерева?

арували нам смачні фрукти, прохолоду в спеку, радували пахощами у пору цвітіння, захищали від пилу, додавали гарного настрою, створюючи зелений острівець на загазованій вулиці. Хворі, пенсіонери з нашого будинку, ті люди, які й у двір майже не виходять, могли дихати чистим повітрям, залишаючись вдома, – інвалід війни Капітоліна Степанівна Жук, інвалід 2-ї групи Олександра Петрівна Лістратенко, інвалід 1-ї групи Олександр Васильович Яровий. Та й усі мешканці, милуючись зеленою красою, відчували приплив сил і енергії.
За будинком љ108 знаходиться одна земельна ділянка, Євгенії Головко, якій кілька років тому виділили квартиру. У даний час ця ділянка начебто належить Володимиру Дорошенку. Не знаємо, на якій підставі 12 грудня 2007 року бригада молодиків спиляла всі наші насадження за межею тієї ділянки без відома мешканців будинку. Важко описати словами ту образу, яку ми відчули. Дерева, котрі ми колись дбайливо посадили власноруч, безжально зрубані. Хочемо знати: для яких цілей буде використовуватися ця земельна ділянка? Мешканці нашого будинку заперечуватимуть проти будівництва розважальних закладів – ресторану, кафе, бару, ігорного клубу, тому що тут – спальний район і людям потрібен спокій. Просимо притягти до відповідальності тих, хто винен у незаконному знищенні декоративних і фруктових дерев під вікнами будинку љ 108 по вулиці Леніна, відшкодувати моральний і матеріальний збиток”. Цього листа від імені мешканців свого будинку написала пенсіонерка Катерина Тополюк. Під ним загалом 18 підписів – Пятенко, Лістратенко, Голуб та інші.
Готуючи листа до друку, поцікавилися, чи змінилася ситуація за місяць, поки люди і редакція чекали відповіді від офіційних інстанцій. Сусіди говорять, що нічого не змінилося. “Ніхто нам так і не пояснив, навіщо спиляно наші дерева, ніякого дозволу не показали. Що тепер робити – до суду звертатися? Хто нам відшкодує знищені зелені насадження? Двір зовсім оголився, так не вистачає в ньому дерев, – зітхає Катерина Тополюк. – У нас тут старий район, люди живуть по багато років, кожному ці дерева були дорогими, затіняли вікна кухонь від сонця, можна було прямо вдома вдихати пахощі липи. Навіщо це було зроблено? Щоб з’явилася у місті ще одна “хатинка” для чиєїсь втіхи? Тепер кожний робить, що хоче, а прості люди не мають спокою. І пиляли не там, де ділянка огороджена, а за парканом, під нашими вікнами. Прийшли робітники з бензопилкою, потім приїхали вантажівки і вивезли деревину. Ми не змогли добитися відповіді, хто вони…”
“Спитала хлопців, коли почали рубати, а один показує на сусідній дім, де той Володя живе, мовляв, хазяїн дозволив. Яке право мали нищити дерева? Та липа така красуня була, скільки років тут жили, милувались нею. До четвертого поверху діставала. Хоча б її пожаліли, вона ж нікому не заважала. Немає тепер тієї липи. Нещасні дерева зовсім до тієї ділянки не торкалися…” – додає Парасковія Пятенко.
Від редакції. Ми направили лист до виконавчого комітету Полтавської міської ради і отримали відповідь за підписом заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Анатолія Бистрая: “Державною екологічною інспекцією в Полтавській області в результаті перевірки встановлено: дерева знесені незаконно, сума шкоди, заподіяної внаслідок знищення дерев, становить 4505 гривень. Матеріали справи направлені екологічною інспекцією до Ленінського райвідділу внутрішніх справ з метою проведення слідчих дій та виявлення винних осіб, які будуть притягнені до адмінвідповідальності”. Подібну відповідь мешканці одержали і від екологічної інспекції. Але хто і на якій підставі дав команду нищити дерева, що планують збудувати біля їхнього будинку, люди так і не знають. Можливо, втручання правоохоронних органів, до яких звернулися екологи, дещо прояснить ситуацію.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.