Епідемія наближається

Згідно з інформацією Міністерства охорони здоров'я в Україні прогнозується на нинішній сезон епідемія грипу середньої інтенсивності. В регіонах, де реєструвалися низькі рівні захворюваності на грип і гострі респіраторні інфекції, епідемія може бути більш інтенсивною. Ситуація може погіршуватися у зв'язку з тим, що участь у сезонному підйомі захворюваності може брати новий для нашої території підтип вірусу типу А/Соломонові Острови.
За оперативними даними, в Україні в даний час спостерігається сезонний підйом захворюваності, спричинений респіраторними вірусами. Проте в жодному з десяти контрольних міст України захворюваність на респіраторні інфекції ще не досягла рівня епідемічного порога. Епідемічна ситуація захворюваності на грип та ГРВІ в світі теж розглядається як сезонний підйом переважно низької інтенсивності.
В області підйом захворюваності розпочався ще у вересні минулого року. Поки що захворюваність в цілому по області та в усіх містах і районах нижча епідемічного порога.
У перші тижні нинішнього року захворюваність на грип та гострі респіраторні інфекції дещо знизилася – майже на 33 відсотки. Це пов'язано зі зменшенням кількості звернень у період новорічних свят та канікул у школярів.
Найвищі показники захворюваності у перші тижні цього року в області реєструвалися в Миргороді, Оржицькому, Хорольському, Карлівському, Глобинському, Полтавському, Кременчуцькому, Гребінківському районах. Щотижня  госпіталізувалося до 80 хворих.
Найефективнішим засобом профілактики грипу є імунізація. В області проводиться щеплення вакцинами, які ефективні для даного епідсезону: "Ваксигрип" (Франція), "Флюарикс" (Бельгія), "Інфлувак" (Нідерланди), "Грипол" (Росія), "Інфексал В" (Швейцарія), "Інвівак" (Нідерланди). До складу цих вакцин входять штами вірусу грипу, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я на нинішній сезон: А/Соломонові Острови, А/Вісконсін, В/Малайзія. Вакцини реалізують усі аптеки області, які мають умови для їхнього зберігання. Імунізація проводиться за рахунок підприємств, місцевих бюджетів, за власні кошти громадян.
За останніми рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, щеплення можна проводити і в період епідемічного підйому. Вивчення ефективності щеплень проти грипу показало, що вона складає не менш ніж 98 відсотків. Насамперед щеплення повинні проводитися медичним працівникам, працівникам транспорту, торгівлі, сфери обслуговування, працівникам птахогосподарств та особам, які утримують домашню птицю, персоналу виховних та навчальних закладів, інтернатів, дітям дошкільного віку, школярам, учням інших навчальних закладів, студентам, дітям та дорослим, які перебувають в інтернатних закладах, особам із хронічними захворюваннями та іншим.
До ефективних методів профілактики ГРВІ та грипу, особливо у період підвищення захворюваності, належать: повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді, загартування та часте провітрювання приміщень, вживання загальнозміцнюючих і тонізуючих лікарських засобів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії.
Дуже важливо дотримуватися рекомендацій загального санітарно-гігієнічного спрямування. Слід часто мити руки з милом, особливо після вулиці. Можна також застосовувати одноразові серветки з дезінфікуючими компонентами. Не забувайте прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чханні. Надійні помічники – засоби нетрадиційної та народної медицини, гомеопатичні препарати, оксолінова мазь.
При будь-якому нездужанні негайно звертайтеся до лікаря.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.