Корупційний скандал у Полтавській ОДА

Згідно з рішенням дев'ятої сесії облради від 8 червня 2007 р. газеті було виділено 550 тис. грн. За дев'ять місяців цього року редакція отримала з обласного бюджету 400 тис. Потім надходження коштів припинилося. Головний редактор "Зорі Полтавщини" Григорій Гринь, стурбований таким станом справ, маючи перед видавництвом ВАТ "Полтава" борг за випуск газети понад 150 тис. грн, звернувся спочатку до начальника управління у справах преси та інформації О. Пустовгара, а потім – до голови облдержадміністрації Валерія Асадчева.
О. Пустовгар спочатку наполегливо доводив головному редактору, що 400 тис. грн, виділених газеті, нібито аж на 40,8 тис. перевищують суму, необхідну редакції на покриття збитків від виходу у світ "Зорі Полтавщини", і пропонував йому підписати нову угоду або внести зміни до діючої угоди про висвітлення діяльності ОДА, де обумовити вирішення всіх питань, в т. ч. і фінансових.
Г. Гринь наполягав: слід віддати решту грошей. Але ситуація не змінилася. О. Пустовгар так і не виділив ні копійки із недофінансованих виданню 150 тис. грн. Тим часом борг "Зорі Полтавщини" перед ВАТ "Полтава" збільшився на 20 тис. Терпець у Григорія Гриня урвався.
Він звернувся з листом до голови Полтавської обласної ради Олександра Удовіченка, в якому просив розібратися в ситуації, що склалася.
Це питання було винесено на розгляд постійної комісії облради з питань бюджету, підприємництва та управління майном, засідання якої відбулося 2 листопада під головуванням Володимира Гришка. Про фінансування "Зорі Полтавщини" у 2007 році доповіли О. Пустовгар, а також Григорій Гринь. Потім розгорнулася гаряча безкомпромісна дискусія. З'ясувалося, що кошти, виділені газеті в сумі 550 тис. грн, використані у повному обсязі! Куди поділась решта 150 тис., ніхто, в т. ч. і О. Пустовгар, який як головний розпорядник спрямовував їх, пояснити не зміг. На думку Гриня,
О. Пустовгар ці кошти "самочинно забрав і використав, а якщо точніше, то украв у газети". "Наскільки мені відомо, – стверджує Григорій Гринь, – гроші ці спрямовано на виборчу кампанію тієї політичної сили, від якої й сам п. Пустовгар О. М. є кандидатом у народні депутати України. Якщо говорити мовою юристів, то ці дії є не чим іншим, як корупцією і зловживанням службовим становищем. Тому редакція залишає за собою право щонайперше оприлюднити цю інформацію, аби вона стала відома полтавській громаді".
Депутати встановили, що 150 тис. грн використані не за цільовим призначенням. От вам і чесний висуванець "помаранчевої хвилі" Олег Пустовгар! Що сталося з цими коштами, думаю, стане відомо на найближчій сесії, але всі раптом згадали, що під час виборчої кампанії всі відомі в обласному центрі газети публікували за підписом "управління у справах преси та інформації облдержадміністрації" на своїх сторінках матеріали на тему, як професійно і цілеспрямовано діє президентська команда на Полтавщині, співали дифірамби НСНУ. То чи не на ці темні справи пішли недофінансовані гроші? Якщо це так, то правоохоронці повинні довести порушення закону про вибори і навіть визнати їх недійсними на Полтавщині.
Постійна комісія Полтавської облради з питань бюджету, підприємництва та управління майном прийняла рішення: "Відділу юридичного забезпечення виконавчого апарату обласної ради підготувати подання до прокуратури області та контрольно-ревізійного управління в Полтавській області щодо виконання відповідної Програми розвитку інформаційної сфери, книговидання, поліграфічного виробництва та розповсюдження видавничої продукції у Полтавській області на 2005– 2007 роки, затвердженої рішенням дев'ятої сесії обласної ради п'ятого скликання від 8.06.07 р. в частині використання коштів на фінансову підтримку газети "Зоря Полтавщини" у сумі 550 тисяч гривень".
Депутати рішуче налаштовані дізнатися істину. Що придумають полтавські чиновники на чолі з губернатором В. Асадчевим, щоб в котрий раз зберегти честь мундира?
Володимир СЛЄПЦОВ.
Щотижневик "2000",
№ 46 (390), 16–22 листопада 2007 р.
Від редакції. Аби ні в кого з наших читачів не виникло сумнівів щодо законності використання редакцією бюджетних коштів, виділення яких передбачено статутними зобов'язаннями наших співзасновників, повідомляємо, що всі гроші, які редакція отримує згідно з рішеннями сесій облради, спрямовуються єдино на ВАТ "Видавництво "Полтава" для покриття витрат із друку газети. Жодної бюджетної копійки редакція не "проїдає". Більше того, останніх три роки ми частково покриваємо витрати видавництву "Полтава" з власних коштів пристойними сумами – більш як по 150 тис. грн щорічно. Водночас редакція самотужки здійснює усі обов'язкові платежі в повному обсязі як колективне підприємство – суб'єкт  господарювання. До речі, усі державні та комунальні ЗМІ країни отримують кошти з бюджетів, у більшості газет нашого статусу суми значно вищі.
Залишайтеся й надалі із "Зорею Полтавщини"!
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.