Зіньківський район в історичних нарисах

Чимало цікавих фактів можна дізнатися з цієї книги. Приміром, про те, що у 1777 році в Опішні побував видатний полководець Суворов, а уродженець Власівки Тереховський очолював Петербурзький ботанічний сад. Подія, описана у романі Панаса Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?", коли на  маєток  заможного козака напала селянська розбійницька ватага, насправді сталася біля сучасної Човно-Федорівки. На зіньківській землі народилися 12 Героїв Радянського Союзу, письменники брати Тютюнники, громадські діячі Зерови, видатні військові, будівельники, діячі культури.
Пропоноване видання – результат пошуків у архівних установах Зінькова, Полтави, Сум, Харкова, Києва, Санкт-Петербурга, Москви, систематизація матеріалів сільських та районного музеїв, збирання свідчень очевидців… Автори й укладачі прагнули наблизити дане видання до серйозного монографічного дослідження. Вдале поєднання документальної достовірності з доступною формою викладу, чітка хронологічна послідовність наближають працю про історію Зіньківщини до цінного навчального посібника, в якому є і якісний фотоматеріал, і статистичні дані.
Колектив авторів висловлює у післямові щиру подяку всім причетним до  написання і видання книги, зокрема за організаційну підтримку – колишнім керівникам району Миколі Золотоусу та Василю Семенюті, нинішнім головам районної ради і райдержадміністрації Олександру Путрі та Володимиру Паламаренку. Велику роботу виконали директор Зіньківської районної ЦБС Людмила Мороз, завідувач районного історичного музею Віктор Литус, голови і секретарі місцевих рад району. Окремо дякують землякові-удовичанину, жителю Санкт-Петербурга Василю Пасяді, земляку-пишненківцю, власнику ТОВ "Видавництво "ІнтерГрафіка" Петру Хуторянському, всьому його колективу.
– Це правильно, що книга, розповідаючи про зіньківський край, подає різні сторінки діяльності людей і організацій. Маємо й  кілька презентаційних обласних видань, переважно виданих не за бюджетні кошти. Є певні думки щодо відзначення наших знаменних дат, пов'язаних з Гоголем і Полтавською битвою. Коли надійдуть такі ініціативи, обласна рада їх розгляне й прийме рішення, не бачу тут якихось проблем. Якщо це на користь громаді,  всім полтавцям, то це треба робити, пропагувати і регіон, і райони, і підприємства, – відзначив голова обласної ради Олександр Удовіченко.
Видання, адресоване нинішнім і прийдешнім поколінням зіньківців, стане незамінним джерелом вивчення історії рідного краю.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.