Увінчана лаврами та м’ятою

Свого часу після закінчення школи молода дівчина вступила до Уманського сільськогосподарського інституту ім. М. Горького (тепер це – університет). Відмінні оцінки, добрі стосунки з викладачами та однокурсниками – такими були студентські роки майбутнього селекціонера м'яти перцевої.
Лідії Панасівні як селекціонеру за чотири з половиною десятиріччя роботи на станції довелося працювати з 13 лікарськими культурами, більшість із яких є дрібнонасінними, деякі – з поганою схожістю. Та найбільша її любов – м'ята. Лідія Панасівна зібрала унікальну колекцію – 237 зразків цієї рослини. Такої, без перебільшення, немає більше ніде у світі, навіть у Болгарії – країні, де селекції м'яти надають державного значення. У цьому, зрештою, Лідія Панасівна переконалася сама, коли їздила до побратимів у всесвітньо відомий Казанлик, де розташований інститут ефіроолійних культур. Прискіпливі німці випробовували у себе сорти м'яти селекції Лідії Шелудько і визнали їх перспективними для Центральної Європи. В Україні сорт Чорнолиста визнаний державним стандартом м'яти на аптечний лист. Посульська ліналоольна – сорт зі значним вмістом ліналоолу в ефірній олії.
Лідія Панасівна зуміла поєднати у своїх сортах те, що не зміг до неї зробити жоден селекціонер: високу врожайність зі стійкістю до морозів, шкідників, хвороб, високим вмістом олії. Сорт м'яти Лідія, виведений селекціонером, на Міжнародній виставці садівництва у Штутгарті був відзначений срібною медаллю. Це дійсно шедевр: кожен дотик до листків цієї рослини сповнює повітря м'яким і цілющим ароматом. Такої вишуканості й повноцінності не має жодна з м'ят. Не випадково цей сорт носить ім'я авторки, королеви м'ят – Лідії Шелудько. Звичайно, не з її ініціативи. Колеги наполягли.
Інші сорти, виведені останніми роками, – Мама та Лебедина пісня – за збором ефірної олії перевищують стандарт у 1,8–2 рази і можуть бути призначені для комплексного використання як на аптечний лист, так і на ефірну олію. Ці сорти стійкі до іржі, посухостійкі, екологічно пластичні, підходять для механізованого збирання.
Підсумки своєї 45-річної наукової роботи Лідія Шелудько виклала в монографії "М'ята перцева (селекція і насінництво)".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.