- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Законодавчі колізії й інертність мешканців – головні перепони на шляху до створення ОСББ

У Кременчуці відбувся другий обласний форум об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Полтавщини. У зібранні взяли участь голови ОСББ із багатьох регіонів області, представники органів влади, профільних управлінь. Відкриваючи зустріч, голова асоціації “Підтримки об’єднань співвласників будинків” Олег Тертишник зазначив, що Кременчук – місто, де процес створення ОСББ відбувається найбільш динамічно, а діалог із владою в цьому напрямку найбільш конструктивний:
– У Кременчуці нині створено понад 200 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, у Полтаві – близько 200 ОСББ та ще 140 житлово-будівельних кооперативів, у Лубнах – 33, у Хоролі – 39, в Горішніх Плавнях – 36, у Миргороді – 22. Загалом наша асоціація співпрацює вже майже із 400 ОСББ в різних населених пунктах області. Ми допомагаємо вирішувати питання господарської діяльності, юридичної підтримки, ділимося своїм досвідом.
Спікери форуму наголошували на тому, що процес реорганізації житлово-комунального господарства в Полтавській області відбувався б набагато динамічніше, якби не “підводні камені” в законодавстві, зокрема в земельних питаннях, й не інертність мешканців багатьох багатоповерхівок.
– Часто люди просто не хочуть брати на себе відповідальність за власні помешкання, – вважає міський голова Кременчука Віталій Малецький. – На жаль, багато хто із наших земляків і досі живуть сподіваннями на те, що хтось прийде і вирішить усі їхні комунальні проблеми – повкручує лампочки в під’їздах, змусить двірника прибирати територію, залатає дах… Так, міська влада буде надавати організаційну й фінансову підтримку тим будинкам, мешканці яких усвідомили необхідність змін і вирішили створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, готові вкладати гроші в ремонт старих комунікацій за принципом “50х50”, тобто половина витрат компенсуватиметься із міського бюджету, а інша – за рахунок самих власників. Але перш за все мешканці багатоповерхівок повинні усвідомити, що живуть під одним спільним дахом і внутрішньобудинкові проблеми – чи то дірявий дах, чи непрацюючий ліфт, чи старі труби у підвалі – теж спільні, а значить, й вирішувати їх треба разом.
Учасники форуму обмінювалися досвідом щодо перших кроків створення ОСББ, економії тепла, в тому числі за рахунок участі у державній програмі “Теплі кредити” і встановлення індивідуальних теплових пунктів, зменшення податкового навантаження. Констатувалося, що серед головних проблем, із якими стикаються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у різних районах області, – оцінка й оформлення земельних ділянок під будівлею, отримання їх у постійне користування замість дорогої оренди, ремонт вкрай зношених комунікацій.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]