- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Фахівці про особливості епідсезону

Перед початком чергового сезону захворювань на ГРВІ науково-практична конференція з питань діагностики, лікування, профілактики грипу та гострих респіраторних інфекцій зібрала для дискусії медиків і науковців.
– Ми мусимо постійно нагадувати нашим пацієнтам, що ніхто не вигадав більш дієвого засобу профілактики, ніж щеплення, – сказав головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги управління лікувально-профілактичної допомоги та медичних кадрів департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Іван Шумейко.
За словами кандидата медичних наук, асистента кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія” Наталії Прийменко, ВООЗ прогнозує у прийдешньому сезоні циркуляцію трьох штамів вірусу грипу: А/Мічіган/45/2015(H1N1)pdm09-подібний, A/Гон Конг /4801/2014 (H3N2)-подібний та вірус B/Брісбен/60/2008.
Перший з них очікують у грудні-січні – він вражає працездатне населення віком 25–49 років. Другий, імовірно, буде активним всередині січня і загрожуватиме більше людям похилого віку та дітям до 6 років. B/Брісбен/60/2008 найчастіше охоплює родинні випадки з нетяжким перебігом. Він може циркулювати наприкінці епідсезону.
Однією з головних причин смертності від грипу фахівці назвали пізнє звернення громадян у лікувальні заклади, недотримання рекомендацій з лікування. Люди, на жаль, недооцінюють ризики від ускладнень грипу, тому на стаціонарне лікування потрапляють запізно. Йшлося про роботу з групами ризику: хворими на хронічні недуги, особливо серцево-судинної та дихальної систем, вагітними та породіллями, літніми пацієнтами, дітьми. Особливо уважно до профілактики повинні ставитися люди публічних професій: медики, працівники освіти та торгівлі.
Зазначалося, що основним методом попередження захворювання на грип є вакцинація. А противірусна хіміопрофілактика не є альтернативою щеплення!
Почастішали випадки грип-асоційованих пневмоній. Доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВДНЗУ “УМСА” Вадим Боднар розповів про особливості їх перебігу та методи лікування. До бактеріальних ускладнень грипу призводять кілька причин: вік пацієнта, важкість стану, супутні захворювання, зниження імунітету. Інша причина – метаболічні хвороби, такі, як цукровий діабет та ожиріння, а також хронічне вживання алкоголю, паління, наркозалежність.
Про стан готовності лікувальної мережі розповіла заступник головного лікаря Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Лідія Войтенко.
Лікар-епідеміолог Андрій Байбарза проаналізував Стан захворюваності на грип та ГРВІ в області (у жодному з районів показники не перевищили епідпорогів).
Начальник комерційного відділу ПОКП “Полтавафарм” Тамара Бибич розповіла про вакцини проти грипу, які можна придбати в аптечній мережі як для лікувально-профілактичних закладів, так і всім бажаючим.

Альтернативи вакцинації немає

На цьому наголошує головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я ОДА Світлана ПИСАРЕНКО.
Сезон поширення грипу, як і зазвичай, розпочинається із настанням холодів. Вірус грипу легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип. Симптоми починаються раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Звертатися до лікаря треба якнайшвидше, бо самолікування може призвести до тяжких ускладнень.
Із трьох штамів вірусу, очікуваних цьогоріч, вірус A (HINl)(Michigan) уже лютував в Україні у 2009 році. У народі він називається “свинячим” і характеризується найбільш важким перебігом.
Жоден медичний препарат не може запобігти захворюванню на грип чи гострі респіраторні інфекції. Найбільш ефективною профілактикою є вакцинація. Щорічне щеплення від грипу – це найкращий спосіб захистити свою родину, зменшити ризик захворіти на грип та уникнути серйозних ускладнень, госпіталізації і навіть смерті. Бо надзвичайно чутливими до грипу є діти віком до 5-ти років, люди поважного віку, а також усі, хто має хронічні захворювання. Окрема група ризику – вагітні.
В аптечній мережі області вже з’явилась вакцина проти грипу “Ваксигрип” французького виробництва.

Захворів – сиди вдома!

На жаль, при настанні епідемії грипу повсюдно спостерігається ігнорування елементарними правилами етикету при кашлі та чханні. Тому, хто вже захворів і змушений вирушати в людні місця (до аптеки, лікарні чи магазину), потрібно одягати захисну медичну маску, щоб не наражати навколишніх на небезпеку. Якщо при чханні та кашлі прикриваєте рот і ніс одноразовою хусточкою, одразу викиньте її. Руки постійно мийте або обробляйте спиртовим антисептиком.
І головне правило у боротьбі з поширенням епідемії: захворів – сиди вдома! Жоден виробничий патріотизм не виправдовує ризику інфікувати чимало людей навколо: на роботі, у громадському транспорті тощо.

Не відмовляйтеся від госпіталізації Що треба знати про перебіг грипу

Інкубаційний період вірусу грипу триває від декількох годин до 3 діб. Майже всі хворі скаржаться на сильний озноб, що переходить у гарячку. Одночасно в пацієнта виникає головний біль у ділянці чола, надбрівних дуг, скронь та очей. Він посилюється при рухах очима, супроводжується світлобоязню, запамороченням. Відчувається слабкість, посилюється потовиділення, ломота в тілі, біль у суглобах та м’язах, порушується сон.
З кінця першої доби непокоять сухість та дряпання в горлі, закладення носа, починається та інтенсивно наростає сухий кашель. Виникає біль за грудниною. Кашель стає нестерпним. У перші дні хвороби лице червоніє, стає одутлуватим, блищать очі. Тяжкі форми грипу можуть перебігати з блюванням.
Якщо лікар рекомендує госпіталізацію, не треба відмовлятися – це шанс одужати якнайшвидше.
Госпіталізація обов’язкова, якщо частота дихання перевищує 30 вдихів за хвилину, пульс – більше 130 ударів; артеріальний тиск падає нижче 90/60 мм рт.ст. (якщо це не є нормою для цього пацієнта); починається задишка навіть при незначних навантаженнях. У найтяжчих випадках внаслідок гіпоксії шкіра набуває синюшного відтінку, людина втрачає свідомість. Температура тіла перевищує 38,5°С, і знизити її медикаментозно не вдається. Надзвичайно ризикують, відмовляючись від госпіталізації, люди, старші 65 років.

За матеріалами прес-центру
департаменту охорони здоров’я ОДА підготувала
Ольга Щеглова.
(www.moz.gov.ua).

Print Friendly, PDF & Email [1]