- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

”Рука допомоги” для малозабезпечених і переселенців

П’ятеро претендентів на отримання фінансової допомоги для започаткування власної справи нещодавно захищали свої бізнес-ідеї перед комісією з питань реалізації пілотного проекту для малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб, що створена при Полтавській облдержадміністрації.

Учасникам цієї ініціативи пропонуються оплачувані громадські роботи, організація власного бізнесу через надання безвідсоткової позики або працевлаштування на новостворені робочі місця. Вирішити ці проблеми допомагає Державна служба зайнятості.
Пілотний проект має назву “Рука допомоги” і впроваджується в Полтавській, Харківській і Львівській областях Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку протягом двох років. Мета – апробація механізмів виведення людей зі стану бідності завдяки сприянню у їхньому працевлаштуванні, в залученні до громадських робіт чи започаткуванні власної справи. Він є частиною глобального проекту “Модернізація системи соціальної підтримки населення України”.
Засідання комісії провела директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. Ця структура є координатором проекту на Полтавщині і розпорядником бюджетних коштів. За законністю процедури розгляду бізнес-планів і виділення державних асигнувань спостерігали запрошені працівники СБУ і прокуратури.
Заступник директора обласного центру зайнятості Юлія Твердохліб зазначила, що з початку реалізації названого проекту в нашій області заявки на участь у ньому подали 926 людей: із них 198 малозабезпечених і 728 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). 478 хочуть влаштуватися на громадські роботи, 338 – отримати постійне робоче місце, 110 – фіндопомогу на розвиток власного бізнесу.
139 людей з різних причин відмовились від участі в проекті: одних не влаштував рівень зарплати на пропонованому робочому місці, інші, зваживши свої можливості, вирішили, що не зможуть повернути взяту фінансову допомогу тощо: це 35 осіб із числа ВПО і 104 члени малозабезпечених родин.
124 безробітним уже знайшли роботу за направленням служби зайнятості, 204 трудяться на тимчасових оплачуваних громадських роботах. Для 7 претендентів, які захистили бізнес-плани, комісія вже ухвалила позитивні рішення щодо надання позик. Один бізнес-план був відхилений, бо людина має кредитні зобов’язання і, за висновком комісії, не зможе повертати одночасно кредит і фіндопомогу. Усі семеро претендентів виконали умови: у визначений термін зареєструвалися як фізичні особи – підприємці та уклали відповідні договори на придбання обладнання для ведення бізнесу в рамках наданих сум. Для виплат тим, кому “дали добро”, обласним центром зайнятості подані заявки на потребу в бюджетних коштах у сумі близько 440 тисяч гривень.
На черговому засіданні комісія – складається вона з фахівців служби зайнятості, соціального захисту, фіскальної служби, правоохоронних органів, підрозділів, що опікуються сім’ями, представників Громадської ради при ОДА та громадських організацій, які надають соціальні послуги, – включила понад 70 людей, які подали заяви, в число учасників проекту і виключила з їх числа 32 особи, котрі відмовились від подальшої участі.
Найбільше часу на зібранні приділили розгляду бізнес-ідей п’яти претендентів на фінансову допомогу. Автори самі захищали свої ідеї.
Наталія Кожевнікова з Пирятина хоче на виділені кошти придбати швейно-вишивальну машину, щоб шити постільну білизну, оздоблювати вишивкою і продавати. Жителька Малої Рудки Диканського району Наталія Мальцева мріє збудувати теплицю і вирощувати овочі. Галина Бондарчук із Сухинівки Кобеляцького району має досвід у розведенні курей-несучок, тому прагне розвивати свій бізнес у цьому напрямку і забезпечувати споживачів свіжими курячими яйцями. Лубенчанка Наталія Боцюн має намір надавати поліграфічні послуги: друк фотографій, буклетів, реклами, репродукцій, нанесення зображень. Жінки – члени малозабезпечених родин. Полтавець Олег Полохов, переселенець із Донецька, давно займається наданням сантехнічних послуг, а саме переобладнанням приміщень на альтернативні види опалення та подачі гарячої води, і хоче розширити справу.
Захист своїх проектів перед поважною комісією став нелегким випробуванням для претендентів, та всі добре впоралися із завданням, відповіли на поставлені запитання.
Щодо бізнес-планів усіх претендентів прийняті позитивні рішення, по двох – із зауваженнями і пропозиціями доопрацювання: стосовно швейного обладнання, де авторці треба чіткіше прорахувати ризики, пов’язані з налагодженням вартісної техніки, збутом готових виробів; будівництва теплиці – з огляду на терміни, сезонність і погодні умови.
Безвідсоткова поворотна фінансова допомога надається не в грошових коштах, а шляхом оплати рахунків на придбання обладнання і матеріалів, необхідних для ведення підприємницької діяльності. Тому автори бізнес-ідей мають чітко знати, яке обладнання їм потрібне, якого виробника і за якою ціною, детально перелічити це у бізнес-плані та відзвітуватися. Кошти повертаються протягом трьох років. Сума, що підлягає поверненню, зменшується на суму сплачених податків і обов’язкових платежів. Допомога у розробці бізнес-планів і консультативна підтримка надаються.
Важливо! Отриману фінансову допомогу учасник проекту “Рука допомоги” має право не повертати, якщо: 1) сума сплачених податків перевищила розмір фіндопомоги, яка має бути повернута; 2) у перший рік участі в проекті учасник створив мінімум два робочих місця і офіційно працевлаштував людей із малозабезпечених сімей чи ВПО строком не менш ніж на два роки.
Існують також інші вимоги: учасниками проекту можуть бути непрацюючі особи, які належать до малозабезпечених сімей чи ВПО і підтвердили це документально: довідками про отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим, перебування на обліку як безробітні та взяття на облік як ВПО. Отримавши фінансову допомогу, людина має зареєструватися як фізична особа – підприємець і знати законодавство з оподаткування підприємництва, зокрема про сплату єдиного соціального внеску і єдиного податку. Максимальна сума – 64 тисячі гривень.
Мешканці Полтавщини, які побажали стати учасниками проекту “Рука допомоги”, вже отримали понад 180 тисяч гривень на реалізацію бізнес-ідей.
Полтавці пропонують цікаві ініціативи. Приміром, родина переселенців уже отримала позику на виготовлення крафтового шоколаду та горіхових паст, молока з горіхів, льону та сої для людей, які не сприймають лактозу.
За підсумками реалізації пілотного проекту, який завершиться у 2018 році, планується розробити законопроект про розповсюдження досвіду на всю територію України. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить суттєво знизити рівень безробіття в країні, створити нові робочі місця, зокрема для малозабезпечених і ВПО. Нині в Україні, за повідомленням офіційного сайта уряду, на обліку перебувають понад 1 521 тисяча переселенців.
Бажаючим стати учасником проекту “Рука допомоги” потрібно звернутись до філій обласного центру зайнятості або підрозділу соціального захисту населення за місцем проживання чи перебування.

Print Friendly, PDF & Email [1]