- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як не допустити чергових спалахів “африканки”

Про це йшлося на засіданні протиепізоотичної комісії облдержадміністрації
З початку цього року в області зареєстровано понад два десятки випадків захворювання свиней на африканську чуму. В агроформуваннях та приватному секторі знищено тисячі сільгосптварин, а компенсація за вилучене поголів’я склала близько мільйона гривень.
Епізоотичний стан щодо африканської чуми свиней на території області розглянуто на засіданні протиепізоотичної комісії при Полтавській ОДА.
– Ситуація як в цілому по Україні, так і в області складна. Хоча, як свідчить статистика, завдяки профілактичній роботі вона регульована. Викликає турботу дика фауна, бо перед зимою кабан мігрує. Тим паче відбувається збір кукурудзи, й тварини можуть виходити на ці території. Маємо й нещодавно зафіксовані два випадки захворювань у дикій фауні в Карлівському та Оржицькому районах. Залишається складною ситуація у межах Національного природного парку “Нижньосульський”, що в Оржицькому районі, – зазначив керівник комісії, заступник голови ОДА Роман Товстий.
– Нині загалом по Україні зареєстровано 129 випадків африканської чуми свиней, із них 21 – на Полтавщині. Приватні господарства й домогосподарства області оздоровлені. Залишаються два випадки захворювання, виявлені у дикій фауні. Якщо зараз не вжити необхідних заходів, це може спричинити великі проблеми. До речі, Глобинський, Семенівський, Оржицький райони достатньо насичені свинопоголів’ям: по-перше – в домогосподарствах, по-друге – у громадському секторі, – поінформував заступник голови комісії, начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Геннадій Пікуль. – Спалах захворювання – це соціальні й економічні збитки. Тільки за 10 місяців цього року з місцевих бюджетів було відшкодовано на компенсацію населенню за вилучених тварин один мільйон гривень.
Щоб унеможливити подальше розповсюдження африканської чуми свиней, Геннадій Пікуль запропонував провести депопуляцію дикого кабана на території мисливських угідь Оржицького, Семенівського та Глобинського районів, Також він порушив питання про відкликання ліцензій на промисловий відстріл кабанів у цих трьох районах.
Учасники засідання протиепізоотичної комісії при ОДА одноголосно проголосували за депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь всіх форм власності Глобинського, Оржицького та Семенівського районів до зняття карантину на території Національного природного парку “Нижньосульський” Оржицького району. Крім того, комісія ухвалила рішення негайно відкликати ліміти для полювання на копитних тварин державного мисливського фонду в сезон полювання 2017–2018 років на території користувачів мисливських угідь вищезазначених районів, а також заборонити використання мисливських собак під час проведення заходів із депопуляції у зазначених районах.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

Print Friendly, PDF & Email [1]