- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Костянтин Іщейкін подав законопроект про збільшення видатків на енергомодернізацію

Народний депутат України Костянтин Іщейкін із групою нардепів подав на розгляд парламенту проект закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України щодо забезпечення гарантованого фінансування масштабної енергомодернізації. Законопроектом пропонується запровадити збалансовану модель, яка, окрім виконання державою соціальної функції у вигляді надання субсидій населенню на оплату енергоресурсів, гарантовано забезпечить достатнє фінансування заходів із енергоефективності у вигляді часткової компенсації енергоощадних заходів.

Ціни на енергоресурси у світі зростають, услід за ними неодмінно підвищуються і тарифи за їх використання. Єдине, що досі залишається без змін, – брак коштів у населення на їх оплату. Щоб хоч якось допомогти людям звести кінці з кінцями, держава розробила безпрецедентну систему субсидіювання. Щороку на її фінансування з Державного бюджету витрачають мільярди гривень. Та увесь цивілізований світ впроваджує заходи з енергозбереження та енергоефективності. Такі прості заходи, як заміна вікон, утеплення даху та фасаду, впровадження сучасних систем опалення, могли б не тільки зменшити кількість спожитих енергоресурсів, а й заощадити кошти українців.
– Виділяти субсидії без енергомодернізації осель – викидати гроші, – переконаний народний обранець Костянтин Іщейкін. – Тому наш законопроект може виправити недостатньо ощадливий підхід. Приклад Лубенської центральної міської лікарні (і ще багатьох об’єктів соціальної сфери на моєму окрузі), де проведені заходи з утеплення та енергозаощадження, доводить: енергомодернізація дає не тільки комфорт і поліпшення умов, а й заощадила міському бюджету півмільйона за опалювальний сезон. А це все наші з вами гроші. І якщо для енергомодернізації лікарні мені довелося залучати субвенцію, то тепер ми з колегами хочемо запровадити дієвий механізм, щоб не звертатися до субвенцій на соціально-економічний розвиток.
Депутати пропонують, щоб щорічний обсяг коштів Державного бюджету України, які спрямовуються на фінансування державних цільових програм енергозбереження та формування річного бюджету Фонду енергоефективності, становив не менше 10 % коштів, що передбачені законом про Державний бюджет України на відповідний рік на фінансування житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот.
Відповідно до проекту Закону України № 7000 від 15.09.2017 «Про Державний бюджет України на 2018 рік» на фінансування субсидій у 2018 році спрямовується 55,1 млрд грн. З огляду на вищезазначене з врахуванням норм запропонованого проекту закону на часткову компенсацію енергоощадних заходів у 2018 році може бути виділено принаймні 5,5 млрд грн. А в результаті можливого впровадження енергоефективних заходів прогнозний обсяг економії паливно-енергетичних ресурсів, в еквіваленті природного газу, становитиме близько 500 млн м3 на рік.

Прес-служба народного
депутата України
Костянтина ІЩЕЙКІНА.
(Друкується у порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Print Friendly, PDF & Email [1]