- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Постань державно врівень високостям, З глибин Трипілля, як з води й роси…”

Десятки тисяч полтавців у різних куточках області приєдналися минулої суботи, 14 жовтня, до численних заходів з нагоди відразу кількох великих свят – Покрову Пресвятої Богородиці, Дня захисника України та Дня Українського козацтва.
Вшанування сучасних захисників України стартувало в Полтаві на плацу 18-ї окремої бригади армійської авіації. Військових привітав, вручив нагороди голова облдержадміністрації Валерій Головко. Під час продовження урочистостей на території Полтавського музею важкої бомбардувальної авіації відкрили дві меморіальні дошки – видатному льотчику часів Першої світової війни, засновнику Полтавського аеродрому Миколі Комарницькому (1894–1975) та екіпажу військового вертольота
Мі-2 18-ї окремої бригади армійської авіації, який виконував завдання в зоні АТО й загинув унаслідок катастрофи в Слов’янському районі в березні цього року (командир екіпажу – підполковник Євген Волошин).
У музеї відкрили також виставку символіки силових підрозділів України та бронетанкової техніки виробництва Кременчуцького автомобільного заводу. На гостей урочистостей чекали святковий концерт і частування.
***
[1]Про особливу роль козацтва в історії нашої держави полтавцям нагадали біля пам’ятного знаку Загиблим Українським козакам. Учасник Революції Гідності Віталій Бурмака звернувся до присутніх злободенним поетичним посланням нашого славного земляка, Героя України Бориса Олійника “Прокиньсь нарешті…”: “Народе із трипільських запорогів, Древніших за святий Єрусалим, Та скільки ж можна на чужих пророків Молитися, не вірячи своїм?! …Постань державно врівень високостям, З глибин Трипілля, як з води й роси, Щоб, зачудований козацьким зростом, Запрагнув світ до тебе дорости!”. До підніжжя пам’ятного знаку лягли квіти.
***
Рідні полеглих учасників АТО, представники влади, духовенства, небайдужі полтавці прийшли на центральне міське кладовище, щоб вшанувати пам’ять загиблих захисників Вітчизни на Донбасі. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір відслужив панахиду, на могили воїнів, які спочивають на Алеї Героїв, поклали квіти.
***
На відкритті благодійного культурно-гастрономічного фестивалю “До Енея на гостину”, що розгорнувся на Соборній площі біля Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП, владика Федір розповів городянам про древні традиції особливого шанування Пресвятої Богородиці в нашому народі.
З імпровізованої сцени лунали народні, козацькі й сучасні українські пісні у виконанні солістів обласної філармонії, українського народного хору “Калина” та інших колективів. Усіх бажаючих запрошували у фотозону, де можна було “приміряти” образи героїв з “Енеїди” Івана Петровича Котляревського. Для дітей працювали різноманітні майстер-класи. Ятки міських закладів харчування та ГО “Команда небайдужих” запрошували скуштувати давні українські страви, згадувані в безсмертній поемі нашого земляка.
Голова “Команди небайдужих” Наталія Гранчак розповіла, що кулінарним процесом керував добре відомий краянам дослідник “Енеїди”, лікар за фахом, автор книги “Смачного від Енея” Віталій Закладний. Отож поціновувачам гастрономічної класики на фестивалі пропонували, зокрема, такі страви, як кишки, паштети в кахлях, рябко, сластьони, пундики пряжені, а також борщ і хліб за давніми рецептами.
[2]Хоч дощова погода не дала можливості розгулятися фестивалю на повну, розмаїта програма ще довго притягувала городян до Соборного майдану. В Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП відбулося урочисте вручення премії імені Юрія Горліс-Горського, українського військового і громадського діяча, старшини Армії УНР, письменника, нашого земляка. Відзнака заснована обласною радою і покликана сприяти національно-патріотичному та військово-патріотичному вихованню молоді Полтавщини. Заступник голови обласної ради Анатолій Ханко вручив дипломи лауреатам. Ними стали вчитель історії та правознавства Полтавської гімназії № 17 Олена Свиридова, учасник бойових дій в антитерористичній операції Едуард Горошочок, виконувач обов’язків директора Піщанської ЗОШ I–III ступенів ім. Л.М. Дудки Решетилівської районної ради, учасник бойових дій в антитерористичній операції Олексій Лапко, історик-дослідник Олександр Ілюха, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Української Православної Церкви Київського патріархату владика Федір.
Під куполами храму на полтавців чекала також музична зустріч до свята Покрови Пресвятої Богородиці з етноінструменталістом Юрієм Фединським та його родиною з Крячківки Пирятинського району. Майстер і музикант відомий в Україні відтоді, як перебрався з Америки на землю предків і займається відродженням старовинних українських музичних інструментів.
Загалом під час фестивалю волонтерам вдалося зібрати майже 33 тисячі гривень, які заплановано спрямувати на спорудження майданчика для дозвілля дітей із особливими потребами.
***
До відзначення Дня Українського козацтва активно долучилися численні навчально-виховні заклади області. Серед них – Полтавська спеціалізована школа-інтернат №2 імені Софії Русової, на базі якої діє загін імені Івана Сірка. Напередодні свята лави загону поповнилися кращими вихованцями закладу – і хлопцями, і дівчатами, – які урочисто пообіцяли відстоювати споконвічні цінності українського народу.
Юні козачата продемонстрували гостям вправи зі стройової підготовки, а також заспівали патріотичних пісень, розіграли театралізовані сценки на козацьку тематику. Отаман Козацького гвардійського корпусу Полтавщини, голова Полтавського Лицарського Ордену імені Івана Сірка Микола Ревека привітав юнь зі святом та повідомив про присвоєння підопічним чергових козацьких звань.
***
У Кременчуці напередодні й у День захисника України відбулася низка урочистих заходів і громадських акцій. Так, у Міському палаці культури кременчужан – учасників АТО, ветеранів, які з честю виконували військовий обов’язок, членів їхніх родин привітав зі святом міський голова Віталій Малецький. Більше 90 військовослужбовців і волонтерів отримали нагороди й почесні відзнаки з нагоди свята. Приємним подарунком для захисників Вітчизни став святковий концерт.
У святковий день однією із центральних кременчуцьких вулиць пройшов “Марш Нескорених”. У ньому взяли участь військові Кременчука й інших міст, діти загиблих учасників АТО несли в руках портрети своїх батьків – Героїв, які віддали життя за свободу рідної землі. Урочиста святкова хода завершилася на площі Перемоги благодійним концертом, під час якого збирали кошти на лікування земляка – бійця 25-ї повітряно-десантної бригади Володимира Шевріна із позивним “Таксист”, який під час виконання бойового завдання в одній із “гарячих точок” на території Донецької області отримав тяжке поранення.
Місцеві богатирі мали змогу помірятися силою під час змагань із силової гімнастики “STRЕЕT WORKOUT”, дітлахи залюбки брали участь у творчих майстер-класах, виготовляючи власноруч сувеніри.
***
Заходи, присвячені Покрову Пресвятої Богородиці, Дню захисника України та Дню Українського козацтва, пройшли в усіх районах області.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]