- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як знешкодити… миючі засоби для посуду?

Сучасні засоби для миття посуду – точно не найтоксичніші “помічники” в господарстві. Однак та обставина, що кухонне начиння ми миємо по кілька разів на день, має спонукати серйозно замислитися, які речовини містяться у білосніжній піні, здатній з легкістю видаляти жир та будь-які інші забруднення. Не зайве знати також і про можливі побічні ефекти від контакту з побутовою хімією, ідеться на інтернет-сайті 1000sekretov.net.

Характер впливу на організм людини
Засоби для миття посуду є невід’ємною частиною господарювання на кухні. У сучасному побуті їх використання майже неминуче, зокрема й тому, що супроводжується потужною рекламою у ЗМІ.
Продавці в магазині, знайомі завжди охоче радять, які засоби ефективніші, але рідко хто може фахово розповісти, як вони впливають на наше здоров’я.
По-перше, це вплив безпосередньо на шкіру рук під час миття. Як наслідок – алергічні реакції і дерматити. Захиститися можна за допомогою гумових рукавичок.
По-друге, проблему може спровокувати вдихання випарів миючого засобу. Це ризик розвитку астми та інших хвороб дихальної системи. Мінімізується він лише при використанні посудомийної машини, наявність якої на кухнях пересічних українців – швидше виняток, ніж правило.
По-третє, загрозу для здоров’я становить поглинання залишків миючого засобу разом із їжею. Саме останнє можна вважати найсерйознішою небезпекою. Осідання миючого засобу на поверхні посуду уникнути практично неможливо. Вимивши посуд, багато хто відзначає, що засіб не змився повністю, відчуває його запах. Те ж саме можна помітити і при використанні спеціальних миючих засобів у посудомийній машині. Отож інформація виробника на упаковці миючих засобів про те, що для їх змивання достатньо лише сполоснути посуд, є обманом.
Залишки миючого засобу можуть бути і зовсім мізерними, та оскільки ми використовуємо посуд щодня, небезпечні речовини, хоч і малими дозами, але потрапляють в організм регулярно. А вони здатні накопичуватися і провокувати розвиток різних захворювань.
Найприкріше, що при отриманні дозволу на продаж нового засобу для миття посуду виробникам не потрібно проводити дослідження щодо того, як на організм людини впливає систематичне потрапляння залишків незмитих з посуду миючих засобів.
Як захиститися?
l Вивчаючи склад миючого засобу, який хочете придбати, впевніться, що він не містить аніонних поверхнево-активних речовин (ПАР), оскільки вони є найагресивнішими. Засоби, у яких вони наявні, зазвичай можна розпізнати за найнижчою ціною. Аніонні ПАР ідеально справляються з розщепленням жиру під час миття посуду, але при цьому подразнюють шкіру й порушують бар’єрні функції епідермісу. Найбезпечнішими для людини вважаються неіногенні ПАР (алкоксилати та алкілглікозиди).
Бажаним у складі миючого засобу є гліцерин, який сприяє збереженню вологи в шарах шкіри і захищає її від шкідливих хімічних сполук.
• Використовуйте під час миття посуду якомога меншу кількість засобу. Найкраще розчинити його попередньо у воді, а не вичавлювати на губку.
•Ретельно промивайте посуд під проточною водою уже без використання миючого засобу і губки, якою мили посуд, оскільки на ній, навіть після полоскання, залишається чимала кількість рідини для миття посуду.
•Якщо не хочете використовувати гумові рукавички, змастіть шкіру рук живильним чи зволожуючим кремом до і після миття посуду.
•Хоча б іноді відмовляйтеся від миючого засобу й мийте посуд із харчовою содою чи порошком гірчиці, як це робили наші бабусі.

Print Friendly, PDF & Email [1]