- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На дозвіллі з дітьми: осінній міні-гербарій

Якщо бажаєте прищепити дитині любов до природи, а також зацікавити ботанікою змалечку, виготовте разом гербарій. О цій порі ще можна зібрати колекцію листя з дерев та кущів. Як зробити це правильно, підкаже інформація з Інтернету.

Якщо не хочете купувати спеціальну гербарну папку, для зберігання зразків флори можна використати звичайний альбом для малювання. Листя важливо збирати погідної днини. У жодному разі не можна брати пошкоджене комахами чи грибком. Якщо листя одного виду крупне, достатньо від 1 до 3 екземплярів, якщо дрібне – беріть стільки, щоб вистачило заповнити аркуш в альбомі. Однак зважте, що збирати листя завжди потрібно із запасом – на випадок пошкодження чи спотворення окремих зразків під час сушіння.
Щоб засушити зібраний природний матеріал, достатньо розкласти листя між сторінками товстих книг, попередньо проклавши між ними серветки. Оскільки серветки дуже швидко вбирають вологу, міняти їх слід у міру необхідності протягом усього періоду сушіння, який може зайняти до 2 тижнів. На книги, в яких засушується листя, варто покласти ще кілька солідних за обсягом томів – вони виконуватимуть роль пресу. У холодну пору року зразки для гербарію краще сушити біля батареї чи обігрівача.
Більш швидкий спосіб засушування листя передбачає використання праски. Кожен листок кладуть між двома аркушами цупкого паперу й прасують у щадному режимі. Процедуру необхідно повторити кілька разів протягом дня до повного висихання екземпляра. Однак листя після цього може втратити природний колір і стати крихким.
В альбомі листя можна прикріпити до сторінки за допомогою голки з ниткою кількома акуратними стібками. З іншого боку аркуша дитячі психологи радять наклеїти спеціально зроблені фото, на яких зафіксовані щасливі миттєвості збирання колекції.

Print Friendly, PDF & Email [1]