- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Контроль якості згущеного молока

За радянських часів ці ласощі були майже делікатесом. Сьогодні на полицях супермаркетів дефіциту солодких продуктів немає. Але чи справді ми купуємо згущенку, а не підробку? Портал ILovemilk.info пропонує читачам кілька простих методик визначення якості згущеного молока.

1. На етикетці натурального продукту має бути зазначена одна з таких назв: “Молоко згущене з цукром”, “Молоко цільне згущене з цукром”, “Молоко концентроване без цукру”. Натомість на упаковках продукту з додаванням рослинних жирів та інших немолочних добавок буде зазначено: “Згущенка”, “Продукт молочний натуральний”, “Варена згущенка”, “Варенка”. Слова “особливе”, “спеціальне”, “оригінальне” у назві згущеного молока також свідчать про введення в рецептуру нових інгредієнтів.
2. Знайдіть на упаковці інформацію про стандарт виготовлення продукту. Згідно із ДСТУ 4274:2003 для виробництва згущеного молока використовують молоко коров’яче незбиране та знежирене, молоко сухе, вершки, маслянку (залишається при виробництві масла), цукор та лактозу (молочний цукор), воду. Застосування інших, крім згаданих, сировинних складових – жирів, згущувачів, барвників, підсолоджувачів чи консервантів у виробництві згущеного молока не передбачено державним стандартом України. Це означає, що згущене молоко з позначкою на упаковці “ДСТУ 4274:2003” – виключно молочний продукт із цукром. Виготовляють його шляхом зварювання (тепловим обробленням) консервованого згущеного молока з цукром.
Якщо виробник наніс на етикетку продукту позначення відповідного стандарту, то він повинен відповідати всім вимогам нормативного документа за якісними й кількісними показниками.
3. Колір якісного згущеного молока – білий із кремовим відтінком. Світло-коричневе забарвлення свідчитиме про те, що був порушений технологічний процес виготовлення продукту.
4. Консистенція якісного згущеного молока – однорідна. Якщо продукт за структурою борошнистий, перш за все порушена технологія кристалізації. Якщо згущене молоко надмірно рідке, це свідчить, що від самого початку в сировині було замало білка. Рідка консистенція може призвести до розшарування продукту з подальшим виділенням жиру. Якщо продукт надмірно густий, це ознака того, що виробник використовував рослинні жири. Ще одна причина надмірної густоти продукту – зберігання його за високої температури.
5. Смак та запах продукту має нагадувати пастеризоване молоко. Сторонні присмаки та запахи в згущенці недопустимі.
6. Якщо натуральне згущене молоко залишити на 15 хвилин у морозильній камері, воно стане густим. Якщо ж покласти до морозилки згущенку з вмістом рослинних жирів, її консистенція залишиться без змін.
7. Додавши ложку справжньої згущенки в чай із лимоном, помітите, як вона зсядеться, тобто застигне грудочками. Підроблений продукт розчиниться, і чай стане мутним.
Щоб бути впевненими в якості згущеного молока “на всі сто”, найкраще готувати його вдома. Головний секрет успіху – у використанні незбираного молока високої жирності. Бажано, щоб воно було домашнім і обов’язково свіжим.
Принцип приготування полягає у тривалому уварюванні молока з цукром (можна в пропорції 2:1) при помішуванні до загусання.
Домашня згущенка виходить дуже смачна, з ароматом карамельки. До того ж її можна тривалий час зберігати в холодильнику.

Print Friendly, PDF & Email [1]