- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавські святині й святі

Велику православну святиню нашої землі – Горбанівську чудотворну ікону Божої Матері – вшановують за церковним календарем двічі на рік – 13 липня та 12 жовтня. Разом із осіннім святкуванням на честь чудодійного образу відзначається Собор Полтавських святих. Серед десятків наших земляків-подвижників, яким молимося як найпалкішим покровителям рідного краю, – святитель Афанасій Полтавський, пам’ять якого вшановується також і в окремий день – 10 жовтня.

Горбанівський образ Богородиці був знайдений на початку XVІІІ століття (за іншими джерелами – в першій половині ХVII століття) на околиці Полтави. Там жив козак Горбань, від прізвища якого село згодом і одержало свою назву. Козак знайшов святиню під час косовиці.
Споруджений на честь віднайдення чудодійної ікони храм був стертий із лиця землі в радянські часи, а сам образ довелося довго переховувати від бузувірів. Потім його передали до Макаріївської церкви, а 1949 року – до Спасо-Преображенського собору. З 1962 року (після руйнування собору) і донині чудотворна ікона перебуває у Свято-Макаріївському кафедральному соборі Полтави. Тисячі віруючих підносять перед нею молитви до Пресвятої Богородиці. У піснеспівах святиня зветься “Заступницею й Похвалою землі Полтавської”.
***
Афанасій (Вольховський), єпископ Могилівський і Полоцький, народився у Полтаві в родині священика Павла Вольховського, найімовірніше, в 1741 році. Досягнув на церковній ниві значних висот, але постраждав через наклеп. Відмовившись захищатися, єпископ прибув на спочинок у Мгарський Спасо-Преображенський монастир Полтавської губернії у 1797 році.
Закінчився його земний шлях 1 січня 1801 року в Полтаві. Поховали преосвященного Афанасія у Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі. Мощі його почивали нетлінні. Хворі отримували від них зцілення, а постраждалі від несправедливих звинувачень – виправдання. Канонізації святого завадили події 1917 року. Чин прославлення у лику святих єпископа Афанасія (Вольховського) було звершено в Хрестовоздвиженській обителі через багато десятиліть – 10 жовтня 2010-го, урочисту Божественну літургію очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан).

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]