- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У новий опалювальний сезон зі старими боргами

Причому боргами державними – невідшкодованими українським комунальникам пільгами, субсидіями, різницями тарифів. Тим часом в області стався перший прецедент: Лубнигаз стягує ці недоотримані гроші судом із місцевого теплоенерго. А відповідної постанови Кабміну про відшкодування коштів усе немає…

Головуючий на селекторній нараді щодо підготовки до чергового осінньо-зимового періоду віце-прем’єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко наголосив, що за запуск опалювальних систем відповідають на ввірених їм територіях голови облдержадміністрацій, міська влада – за всі соціальні об’єкти, опалення яких залежить від підприємств тепломережі. Станом на понеділок, 2 жовтня, посадовець оцінив готовність житлового фонду країни до опалювального сезону як стовідсоткову, соціальні об’єкти, за його словами, готові на 99,9 відсотка. Розрахунок населення за тепло становить 90,6 відсотка. Серед усіх регіонів України найнижчий рівень оплати за теплопостачання у Києві – 59 відсотків.
Як зазначив Геннадій Зубко, міські голови зобов’язані слідкувати за погодою і розпочинати опалювальний сезон, тільки-но середньодобова температура опуститься нижче 8 градусів. У дитсадки, школи, лікарні можна подавати тепло, якщо у приміщенні згідно із заявкою температура опускається нижче 16 градусів.
Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик розповів про складну ситуацію на вугільному ринку, але із введенням у робочий режим кількох призупинених енергоблоків на Запорізькій, Хмельницькій та Південноукраїнській АЕС ситуація стабілізується, електроенергію можна буде навіть експортувати. Хоча заборгованість комунальників перед енергетиками вже наближається до 6 мільярдів гривень.
Заступник голови ОДА Олег Пругло серед нагальних проблем Полтавщини назвав невідшкодовані державою величезні борги минулих років. Механізм відшкодування обіцяють розробити, як прозвучало на нараді, у другій декаді листопада.
– Щодо заборгованості різниці в тарифах, то алгоритму відшкодування досі немає, хоч гроші державою й виділені. Обіцяють, як ви чули, вирішити з 10 по 20 листопада, – сказав Олег Пругло. – Тільки за послуги каналізації заборгованість складає 163 мільйони гривень, і якщо заліки не будуть проведені, незрозуміло, яким чином гасити цей борг. Із заборгованістю по субсидіях теж ситуація однакова по всій державі, уряд про неї знає.
У Лубнах цьогоріч невчасно були профінансовані пільги і субсидії, тому газ споживався “позабалансово”, а в такому випадку його ціна – удвічі вища. Тепер підприємство Лубнигаз подало до суду на Лубнитеплоенерго, виграло суд, апеляцію, і зараз справа проходить касаційне оскарження.
Цей прецедент посадовець назвав “першою ластівкою”. До початку опалювального сезону, за словами Олега Пругла, область технічно повністю готова: і соціальна сфера, і житлово-комунальне господарство, і теплогенеруючі організації.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]