- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Започаткувати власний бізнес допоможе служба зайнятості!

Справжнім випробуванням для нашої країни стало облаштування переселенців з Криму та Донбасу, забезпечення їх житлом, робочими місцями. Полтавщина досить успішно справилася з цим завданням. Організацією робочих місць для внутрішньо переміщених осіб займалася й займається нині обласна служба зайнятості, яку очолює Катерина КЛАВДІЄВА.
Варто зазначити, що робота обласного Центру зайнятості вже кілька років спрямовується на впровадження сучасних технологій обслуговування клієнтів, створення умов для започаткування підприємницької діяльності безробітних з одночасним отриманням одноразової допомоги, надання різних форм дотацій і компенсацій роботодавцям за створення робочих місць для клієнтів Центру зайнятості, професійне навчання й тимчасову зайнятість безробітних. А майже три роки тому додався ще один вектор діяльності – робота з внутрішньо переміщеними особами. Загалом же тут створено гнучку модель реагування на потреби ринку праці, відпрацьована технологія надання послуг.
Відносно новий напрямок роботи – впровадження, вперше в Україні, перспективного пілотного проекту, який має на меті виведення малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб зі стану малозабезпеченості та повернення таких громадян до суспільного життя і праці.
– Цей проект стартував торік у Полтавській, Львівській і Харківській областях. Він має досить складний механізм впровадження, який нелегко було донести до безробітних громадян, – зазначила директор обласного Центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Але зараз ми вже маємо певні напрацювання. Це хороші відпрацьовані бізнес-плани, створені високопрофесійними учасниками проекту.
Загалом у проекті беруть участь майже 800 учасників. З них 80 – уже працевлаштовані, 150 осіб беруть участь у громадських роботах. Розглянуто й 8 пілотних бізнес-проектів із започаткування власної справи, з яких 3 учасники вже зареєструвалися як приватні підприємці. Нині вони формують свої бізнес-ідеї, впроваджують їх у практичні дії, визначаються з придбанням необхідного устаткування, обладнання. Водночас служба зайнятості формує замовлення бюджетних коштів, проводить оплату та передає обладнання учасникам пілотного проекту.
* * *
В облдержадміністрації відбулося засідання комісії з питань реалізації пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб, яке провів заступник голови ОДА Олег Пругло. На розгляд членів комісії було презентовано бізнес-плани учасників пілотного проекту для надання фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності. Також розглянуто списки можливих учасників пілотного проекту, які подали заяви про участь у пілотному проекті. Обговорено й питання виключення зі списків тих учасників “пілоту”, які подали заяви про відмову від подальшої участі у ньому. Загалом же цього разу було розглянуто 4 бізнес-проекти.
* * *
Як відомо, натурального шоколаду, а тим паче горіхових паст в Україні практично не виробляється, відтак цей ринок зайнятий менш ніж на 5 відсотків. Між тим, попит на екологічні продукти цієї групи неабиякий, тож їх виробництво має бути досить прибутковим.
“Виробництво шоколаду та паст із горіхів, насіння й какао-бобів” – такою була тема бізнес-проекту Валентини Жосану. Не відставати від мами в підприємницькій діяльності вирішила і донька Валентини Андріївни, програміст та фармацевт за освітою, Олена Усікова. Вона представила на розгляд комісії свій бізнес-проект на тему “Виробництво рослинного молока та сиру”. Відтак можна вважати, що це буде сімейний бізнес.
Ця сім’я 3 роки тому переїхала на Полтавщину з Донецька. Нині вони з маленьким синочком і внуком проживають в гуртожитку для переселенців у селищі Нова Галещина Козельщинського району. Умовами проживання задоволені, наголошують також на доброзичливому ставленні до них з боку місцевого населення. І хоча Валентина Жосану вже перебуває на заслуженому відпочинку, вона вирішила започаткувати власну справу. Полтавщина ж для неї не зовсім чужа, бо її мама родом із Кременчука. Нині власне житло сім’ї переселенців з Донецька перебуває по той бік фронту, тож питання повернення додому навіть не ставиться. Можливо, взагалі залишаться на Полтавщині назавжди. Адже в Полтаві та Кременчуці перебувають нині й інші їхні рідні.
Повертаючись до бізнес-планів цих висококваліфікованих учасниць пілотного проекту, які мають вищу освіту й неабиякий досвід роботи, віриться, що в них обов’язково все вийде так, як заплановано. Бо вже нині вони добре вивчили потенційний ринок сировини та збуту своєї майбутньої готової продукції як в Україні, так і за її межами, для чого використовуватимуть у тому числі й можливості інтернет-магазинів. Адже відомо, що, скажімо, близько 67 відсотків обсягу виробленої у світі пасти споживає Америка, тож “світова павутина” тут стане у нагоді. Учасниці бізнес-проекту наголошували на відсутності в нашій країні високоякісного шоколаду, рослинного молока й сиру та паст, хоча
на таку органічну продукцію є чималий попит, особливо серед спортсменів, вегетаріанців. Підвищенню якості та поліпшенню смакових властивостей продукції з горіхів, за словами майбутніх підприємців, слугуватиме застосування у виробничому процесі жорен із каменю, а не з металу, як зазвичай є у подібному виробництві. Мають вони в своєму активі й ще деякі секрети успішного виробництва. Отож невдовзі, можливо, й ми смакуватимемо горіхові (мигдальні, арахісові, фундукові) молоко й сири, шоколад і пасту. Дуже важливою є й така обставина: створення нових робочих місць не лише для себе, а й для залучених осіб.
* * *
Учасники комісії також розглянули бізнес-план “Виробництво та реалізація гранітних пам’ятників”, який презентувала тимчасово безробітна малозабезпечена полтавка, учасниця пілотного проекту й художник та психолог за освітою Олена Атаманчук, яка хоче організувати виробництво та відкрити магазин із продажу гранітних пам’ятників. Над бізнес-планом жінка працювала 2 місяці. А така ідея виникла тому, що Олена вже працювала в цій галузі художником, добре знає ринок та має відповідну освіту. І хоча ця ніша на Полтавщині заповнена, жінка запевняє, що знає і враховує всі слабкі місця й недоліки інших підприємців на даному ринку, тож у програші не залишиться. До того ж Олена Атаманчук прагне запропонувати своїм замовникам вироби, виготовлені за допомогою новітніх технологій, зокрема і в 3-D форматі.
* * *
Отримувати прибутки за рахунок друку малюнків на тканині, пошиття та продажу футболок за межі України планує учасник пілотного проекту, переселенець Дмитро Калінін, який представив власний бізнес-план на тему “Виготовлення та продаж футболок”. До речі, сім’я Калініних вдруге бере участь у подібних проектах і вже має своє невелике ательє з індивідуального пошиття одягу та його продажу за межі нашої країни. Тож участь у нинішньому проекті – це свого роду розвиток та розширення власного бізнесу.
* * *
Слід додати, що з кожним учасником пілотного проекту фахівці служби зайнятості працювали й працюють індивідуально, тож, очевидно, зваживши свої можливості, близько 55 претендентів відмовилися від участі в пілотному проекті. Ті ж із них, які захищали свої бізнес-плани, отримали одноголосну підтримку комісії. Адже їхні роботи й справді нагадували дипломні проекти з конкретними розрахунками вартості обладнання й сировини, оренди приміщень тощо. До слова, більшість виробничого обладнання, яке використовуватимуть у своєму виробництві майбутні підприємці, – це продукція вітчизняних, зокрема й кременчуцьких, виробників. Щодо суми бюджетних (державних) коштів, які їм надаються на поворотній основі (за відрахуванням податків і зборів), вона становить 64 тисячі гривень. Це максимум. Якщо ж підприємець створить не менше 2 робочих місць для залучених працівників, повертати кошти державі йому фактично не доведеться. Отож для активних, ініціативних і винахідливих полтавців, які мають статус тимчасово безробітних та для внутрішньо переміщених осіб, участь у такому пілотному проекті й справді може стати хорошим стартом для створення власного бізнесу.
Директор обласного Центру зайнятості Катерина Клавдієва наголосила, що реалізація в області цього проекту стала можливою завдяки тісній співпраці фахівців різних департаментів ОДА та обласних служб, підтримці керівників області та відповідних міністерств.
– Ми затвердили списки, в яких близько 40 осіб, які бажають взяти участь у презентації своїх бізнес-проектів. Я задоволений тим, як сьогодні захищали свої проекти учасники “пілоту”. Це реальна робота, реальні фахівці зі своїми реальними ідеями та мріями, які втіляться в життя. Проекти справді цікаві й перспективні, – зазначив заступник голови ОДА Олег Пругло.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]