- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Справа за депутатами

21 вересня Верховна Рада України мала прийняти закон про реформування пенсійної системи, що передбачає підвищення пенсій для більшості пенсіонерів з 1 жовтня. Але народні депутати перенесли його розгляд на 3 жовтня.
Працівники Пенсійного фонду готові здійснити масові перерахунки одразу як тільки закон буде прийнятий. Справа за депутатами. Про це повідомили на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Тараторін і його заступник Володимир Носенко.
– Зараз не тільки 446 тисяч мешканців Полтавщини, а й 9 мільйонів пенсіонерів України очікують його прийняття і хвилюються, чи встигне Пенсійний фонд перерахувати пенсії і чи отримають пенсіонери таке довгоочікуване підвищення виплат уже у жовтні, – зазначив Володимир Тараторін.
Урядовий законопроект, який мають прийняти депутати, передбачає, зокрема, нові варіанти виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку. У громадян буде вибір, щоб визначитися з моментом виходу на пенсію. Ці інструменти прив’яжуть до загального трудового стажу та пенсійних виплат. І це має стимулювати людей виходити на пенсію пізніше, наголосили фахівці.
Аналіз, проведений Пенсійним фондом, свідчить, що завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати у січні поточного року та внесенню змін до трудового законодавства в області збільшилися надходження до бюджету Фонду. Зокрема за 8 місяців акумульовано на 942 мільйони гривень більше у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом.
– На жаль, залишається значною – 160 мільйонів гривень – загальна сума заборгованості до бюджету Пенсійного фонду області, передусім через невідшкодування пільгових пенсій, яке спостерігається нині у всіх регіонах України, – зауважив Володимир Носенко.
Він зазначив, що підвищення пенсій за новим законом буде різним для кожного пенсіонера. За попередніми розрахунками, в середньому пенсія на Полтавщині зросте з 1800 до 2300 гривень, тобто на 500 гривень. Зокрема 35% пенсіонерів, які мали невисоку заробітну плату, отримають ріст виплат лише на 60–70 гривень, 18% – від 100 до 500 гривень, 11% – від 500 до 1000, 36% – понад 1000 гривень.
Новий закон передбачає зміну параметрів нарахування пенсій. Фахівець повідомив, що буде змінена базова середня заробітна плата, яка береться при нарахуванні пенсії. Нині більшість пенсіонерів отримують пенсії, які були осучаснені в 2012 році, але за параметрами середньої зарплати 2007-го. Ця величина становить 1197 гривень. Реформою пропонується збільшити її втричі.
Проте якщо прийняття законопроекту знову затягнеться у часі, то Пенсійний фонд, навіть за величезного бажання, не зможе зробити перерахунок пенсій за жовтень. Для цієї роботи потрібно 10–15 днів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]