- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Про тебе слава гордо лине…”

Вісімдесят років тому створено Полтавську область – тоді вона була виокремлена як адміністративно-територіальна одиниця із Харківської. Мовою документів про той період і найважливіші події у долі Полтавщини розповідає виставка під назвою “Про тебе слава гордо лине, і пісня Чураївни нас єдна”, яка відкрилася в адмінприміщенні по вулиці Соборності, 45, що в Полтаві. Підготували її працівники Державного архіву Полтавської області.
– Як адміністративний центр Полтавщина має давню історію упродовж трьохсот років, ми ж говоримо про нову територіальну одиницю, якій сьогодні – вісімдесят. У 1937-му наша область була значно більшою територіально, ніж зараз, до її складу входило 45 районів, – зазначила директор архіву Валентина Гудим, наголосивши, що за цей період Полтавщина стала одним із лідерів в Україні щодо економічного розвитку промисловості й аграрного сектора, відомим культурним центром українства.
Виставка складається із двох розділів, у яких представлено 45 документів. Перший із них – постанова Центрального Виконавчого Комітету СРСР “Про поділ Харківської області на Харківську і Полтавську, Київської – на Київську і Житомирську, Вінницької – на Вінницьку і Кам’янець-Подільську і Одеської – на Одеську та Миколаївську області”.
Такий поділ зумовлювався не лише потребою створити компактніші адміністративно-територіальні регіони. Тодішня влада передчувала наближення війни. Тож для оперативного проведення мобілізації громадян на військову службу також потрібно було організувати ефективні управлінські структури. На цьому наголосив, починаючи розповідь про документи виставки, заступник директора обласного архіву Тарас Пустовіт. Тоді кількість населення в області складала 2,5 мільйона осіб. До всього, то був рік політичних репресій, чимало полтавців виселено, вислано, а їхнє житло передавалося прибулим з інших територій чиновникам і робітникам. Два роки окупації фашистами стали періодом страшних втрат і трагедій для тисяч полтавців. Роки відбудови, голод 1946–1947-го, зміни, що сталися в другій половині 1950-х і в 1970-х роках, завдяки яким область поступово перетворювалася на індустріально-аграрний самодостатній регіон, – про них розповідають світлини першого розділу виставки. Тоді на Полтавщині розвивалася низка нових галузей промисловості: нафто- і газодобувна, залізорудна, чорна металургія, нафтопереробна, розбудовувалися нові промислові підприємства, виросло селище Комсомольськ-на-Дніпрі (нині – місто Горішні Плавні). На стенді також світлини Полтавського ГЗК, річкового порту в Кременчуці, Сорочинського ярмарку, відкриття музею-заповідника М.В.Гоголя в Шишацькому районі й правічний Шевченківський дуб у Полтаві… Цікавим доповненням до представлених світлин стали вичерпні коментарі Тараса Пустовіта, який, зокрема, розповів і про діяльність у 80-ті роки минулого століття керівника області Федора Моргуна, котрий був людиною творчою і став ініціатором багатьох корисних справ.
Другий розділ експозиції розповідає про розвиток Полтавщини у період незалежності України, про втрати й здобутки, непрості, пережиті вже нами, сучасниками, події, зокрема й дві революції.
Полтавщина була і залишається самодостатнім регіоном, має вагомі для всієї нашої держави здобутки в усіх галузях і впевнено йде у майбутнє, наголошують організатори виставки.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]