- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дітям потрібна родина

Останнього дня першого осіннього місяця, коли православні віряни вшановують святих мучениць Віру, Надію, Любов та матір їхню Софію, в Українї відзначається День усиновлення. Святі, що уособлюють головні людські чесноти, стали покровительками цього свята милосердя і доброти.
Уперше День усиновлення в нашій державі почали відзначати в 2009 році, щоб нагадати про те, що багато дітей позбавлені батьківської турботи, але також потребують захисту.
У цей день варто подякувати всім, хто дбає про долі дітей, які з різних причин опинилися без батьків: усиновлювачам, опікунам, піклувальникам, батькам-вихователям, прийомним батькам, родичам, що підтримують осиротілих внуків чи племінників, працівникам дитячих будинків і притулків, навчальних закладів, де навчаються сироти, державних органів, які опікуються дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, меценатам тощо. Тобто тим, хто на ділі допомагає реалізувати право кожної дитини на виховання в сім’ї.
Варто пам’ятати про те, що дитина – не іграшка, і перш ніж здійснити відповідальний крок, треба все добре зважити. Входячи в нову сім’ю, дитина має бути впевнена, що її не образять.
Дуже відрадно, що в нинішній непростий час є люди, котрі оточують знедолених дітей турботою й увагою, є дорослі, яким вистачає життєвої мудрості, душевних сил і батьківського таланту виростити своїх вихованців, підготувати їх до самостійного життя, зробити щасливими.
За даними всеукраїнського порталу національного усиновлення, дітей, які чекають на сім’ю, – понад 7700. Дітей, які знайшли другу родину, – понад 8770.
На Полтавщині з початку року до сімейних форм виховання влаштовано 192 дитини, із них: усиновили 41 дитину, до прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу взяли 22 дітей, під опіку і піклування – 129 хлопчиків і дівчаток, повідомили в службі у справах дітей ОДА.
Міністерство соціальної політики України повідомляє, що усиновлення – це прийняття у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, здійснене на підставі рішення суду. Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа, віком не молодша 21 року, за винятком, коли вона є родичем дитини. Усиновлювач має бути старшим від усиновленого не менш як на п’ятнадцять років.
Усиновлювачами не можуть бути особи, які:
• обмежені у дієздатності;
• визнані недієздатними;
• позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
• були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним з їхньої вини;
• перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
• зловживають спиртним або наркотичними засобами;
• не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
• страждають на хвороби, перелік яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20.08.2008;
• є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
• були засуджені за певні злочини або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;
• особи однієї статі, а також інші люди, інтереси яких суперечать інтересам дитини.
Громадянам України, які бажають усиновити дитину, треба звернутися з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання, де нададуть усі необхідні консультації і відповіді на запитання.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]