- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Всесвітній день шкільного молока

Всесвітній день шкільного молока відзначається в останню середу першого осіннього місяця. Цього року – 27 вересня. Місяць був обраний не випадково – у більшості країн світу почався навчальний рік, минули його перші метушливі тижні, й діти увійшли в спокійний робочий ритм. Цього дня акцентують увагу на користі програми “Шкільне молоко”. Суть її в тому, щоб учні початкових класів випивали щодня склянку молока як додаткове харчування. У багатьох школах проходять спеціальні “молочні уроки”, на яких діти дізнаються багато цікавого про властивості унікального природного продукту і загалом про здорову їжу.
Розподіляти молоко в школах розпочали в 1920 роках у Великій Британії в період економічної кризи, коли порція цього поживного напою частково замінювала дітям сніданок. Така практика розповсюдилась і в інших країнах у післявоєнні складні роки. У середніх навчальних закладах України в радянський період до сніданків і обідів у шкільних їдальнях пропонували дітям склянки з кип’яченим молоком.
Британські вчені виявили, що у дітей, які щодня вживають дві порції молочних продуктів, кісткова тканина набагато міцніша, ніж у тих, хто молоко не любить. У тих, хто його п’є, кращий фізичний розвиток, міцніший імунітет і вища успішність. Щоб підтримувати нормальний водний баланс в організмі, канадські вчені радять після занять фізкультурою пити не воду, а молоко.
Сто років тому фізіолог Іван Павлов визначив, що молоко легко засвоюється організмом людини. Молочний жир містить речовини, завдяки яким під впливом сонячного світла синтезується вітамін D, що захищає дітей від рахіту.
Програма “Шкільне молоко”, яка в багатьох країнах підтримується державою, передбачає регулярне забезпечення учнів молодших та середніх класів молоком для того, щоб підтримувати необхідний рівень поживних речовин в дитячому організмі в умовах підвищеного й розумового навантаження.
Якщо дитина щодня споживає якісне молоко, вона менше хворіє і краще розвивається, стверджують учені.
У 2009 році програма “Шкільне молоко” стартувала в Україні. На Полтавщині теж розроблено програму “Шкільне молоко” для поліпшення здоров’я дітей, за якою кожний учень молодших класів щодня отримуватиме 200-мілілітрову упаковку з корисним напоєм. Презентувати програму планують у жовтні.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [1]