- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перший європейський День ферми відбувся у ТОВ “Агрофірма імені Довженка”

Рецепти успіхів – у творчих пошуках
Кожне слово із назви цього особливого свята, що відбулося 12 вересня в “Агрофірмі імені Довженка” в Шишацькому районі, має дуже вагомий зміст. Такий захід проведено вперше в Україні, він справді має європейський рівень і за інформаційною насиченістю, і за присутністю гостей. А ще символізує ту особливу увагу, яка надається нині розвитку тваринництва, становленню ефективного молочного бізнесу на основі сучасних прогресивних технологій. Того дня живою ілюстрацією потужного поступу в цій галузі були і цікаві наукові доповіді гостей під час теоретичної частини заходу, яка тривала в першій половині дня у залі Будинку культури Яреськівського цукрового заводу, і виставка сільськогосподарської потужної техніки, і знайомство із алгоритмом роботи єдиного в Україні фід-центру (кормового центру) – саме його урочисте офіційне відкриття стало кульмінацією всього насиченого подіями і враженнями Дня ферми. На Полтавщину з’їхалося понад 400 гостей – керівники сільгосппідприємтсв, фермери, визнані експерти галузі й незалежні консультанти, представники громадських об’єднань і комерційних компаній, державних установ, журналісти з Києва і Полтави. Організатори свята – Всеукраїнська Аграрна Рада, Асоціація виробників молока України, консалтингова компанія “Дикун” та вертикально-інтегрований агропромисловий холдинг “Астарта-Київ”, який із 1993 року працює у сфері цукрового та сільськогосподарського виробництва.
У Будинку культури, вітаючи гостей, генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка”, заслужений працівник сільського господарства України Віктор Скочко наголосив, що на захід зібралася “велика молочна родина України” і в цей день “Астарта-Київ” презентує кілька зі своїх важливих проектів, які уже втілено в життя. Про них детальніше розповів зібранню заступник операційного директора по тваринництву “Астарти-Київ” Ельман Оруджов, зазначивши, що агропромхолдинг бачить перспективи в розвитку молочного тваринництва і тому інвестує у цей сегмент бізнесу. Нині “Астарта-Київ” вже є одним із найбільших промислових виробників молока в Україні.
Відновивши свого часу практично зруйновані цукрові заводи, там взялися за відновлення ферм, бо село без ферми не може повноцінно існувати. Сьогодні в основі нової системи управління тваринництвом в “Астарті-Київ” чотири інфраструктурних проекти, розроблені менеджментом компанії. Один із найголовніших, нагадує Ельман Оруджов, – це корми для худоби, бо давно відомо, що “молоко у корови на язиці”. І саме будівництво фід-центру (кормового центру) в “Агрофірмі імені Довженка” дозволяє виготовляти однаково якісні кормосуміші для ВРХ, контролюючи процес з єдиного центру. Що за цим стоїть, ми побачили на прикладі господарювання в “Агрофірмі імені Довженка”.
До урочистого відкриття кормоцентру та огляду виставки техніки численні гості “Агрофірми імені Довженка” мали змогу послухати цікаві й корисні доповіді під час теоретичної частини заходу. Тут, зокрема, виступили голова ГС “Всеукраїнська Аграрна Рада” Андрій Дикун, експерт з технологічної підтримки компанії “Пьотінгер Україна” Володимир Мірненко, директор компанії “Агроінмаш” Олег Горін, представник компанії Limagrain Євген Кришталь, керівник департаменту проектних робіт компанії “Бізнес Програми” Аркадій Шин, продукт-спеціаліст компанії “KWS” Дмитро Ковальчук, представник заводу JCB Семен Костін.
Рецепти успіхів сучасного ефективного господарювання в тваринництві – у творчих пошуках, які мають багато складових. Так можна підсумувати ділові діалоги спеціалістів різних напрямків діяльності, що спрямовані на спільний результат: виробництво якісного і доступного молока в Україні, якого потрібно багато, дуже багато, бо це в першу чергу – здоров’я наших людей.
В основі – інфраструктурні проекти

[1]

Головний лікар ветеринарної медицини агропромхолдингу “Астарта-Київ” Василь Пижик.

– Корова – годувальниця, це здавна відомо з народної мудрості, але як же так складається, що у нас тваринництво постійно збиткове? Значить, щось ми не так робимо. Якщо молоко в корови на язиці, значить, треба дати їй на язик достойні корми, без цього нічого не зміниться, – розповідає Ельман Оруджов, оглядаючись у ті роки, коли ферми повсюди руйнувалися, коли чимало господарів вважали за краще просто вирізати худобу, уникаючи збитків.
Однак засновник компанії “Астарта-Київ”, її генеральний директор Віктор Іванчик поставив за мету зберегти тваринництво, і йому це вдалося. Спілкуючись із гостями та журналістами, Віктор Скочко зізнався, що мріє про те, аби в його господарстві працівники заробляли не менше однієї тисячі доларів на місяць. А Ельман Оруджов прагне, щоб настали часи, коли з міста йтимуть в село на роботу, займаючи чергу працювати на фермі.
– І я почуваюся щасливим, радію, що результати уже є, перші кроки зроблено на основі інфраструктурних проектів, – розповідає Ельман Оруджов, власне починаючи знайомити журналістів із роботою нового кормоцентру, де вже виготовляють якісні кормосуміші для ВРХ.
Ще три проекти: перший – створення структури зооветсервісу, коли мобільні сервісні бригади фахівців за графіком забезпечують обслуговування кількох ферм; другий – зміна організаційної структури ферми та посадових обов’язків ключових працівників; третій – мотивація персоналу, коли кожна ферма формує фонд оплати праці, виходячи з якості та кількості виробленої продукції. Ця нова система управління тваринництвом уже запрацювала в “Агрофірмі імені Довженка”, врешті тут позбулися колгоспно-радгоспної системи організації праці. Відтак зростають і продуктивність худоби, і заробітна плата працівників.
Величезне приміщення фід-центру розташоване в Шишаках, і це справді унікальний кормовий центр, єдиний такий і в Україні, і в Європі. Тут централізовано виготовляються корми за спеціально розрахованим раціоном для всіх 12 ферм, потужності центру розраховані на забезпечення 10 000 корів на добу. В унікальній лабораторії контролю якості проводиться хімічний аналіз силосу, сінажу і змішаних кормів, на основі якого створюється раціон для годівлі тварин.
За спеціальним програмним забезпеченням триває процес перемішування кормів – на екрані комп’ютера видно, скільки й чого, в яких пропорціях і в якій послідовності додано в конкретний раціон. Цим “мозковим центром” керує начальник кормоцентру Віталій Пасічніченко. Із центру управління видно, як готова суміш завантажується для перевезення на ферми. Солома, сіно, сінаж, силос, комбікорми, інші інгредієнти – все зберігається поруч, під надійним дахом фід-центру.
Це перший в Україні центр з виробництва готових збалансованих кормів для худоби, тож запитую Ельмана Оруджова, чому саме “Агрофірму імені Довженка” обрали для реалізації свого задуму?
– Полтавщина – серце України, а весь кровообіг іде через серце. Це – найбільша наша агрофірма, вона – лідер із продуктивності, тут маємо сорок відсотків всього поголів’я і п’ятдесят відсотків всього виробленого молока “Астарти-Київ”. І якщо тут досягнемо високих результатів, то в менших агрофірмах – тим паче, – розповідає він.
Крок за кроком – до успіху
Уже маючи уявлення про те, що являє собою кормовий центр, журналісти разом із численними гостями слухали промовців його урочистого офіційного відкриття. Воно почалося з короткої розповіді генерального директора Віктора Скочка про шлях до цієї події європейського рівня, до вагомих результатів господарювання. Адже починали із надоїв у 1300 літрів молока на корову.
До успіху йшли крок за кроком: працювали над генетикою, дбали про кормовиробництво, збудували сучасний молочнотоварний комплекс, відкрили нетельний комплекс.
– А сьогодні у нас історичний день – європейський день. Фід-центр побудували дуже швидко – за рік. Ще в липні минулого року тут були чагарники і руїни. Сьогодні маємо ці чудові приміщення і головний корпус, де виробляються корми для нашого поголів’я, а це – 6 400 корів дійного стада і 13,5 тисячі голів ВРХ загалом. Забезпечуємо кормами поголів’я агрофірми “Миргородська”. Є домовленості, що будемо працювати і з місцевими фермерськими господарствами.

[2]

Розпочинається процес завантаження корму. Такі вантажівки доставляють кормосуміші на кожну молочну ферму “Агрофірми імені Довженка”.

Віктор Миколайович Скочко подякував генеральному директору холдингу Вікторові Іванчику, який повірив в успіх і профінансував проект, головному ідеологу будівництва – Ельману Оруджову, а також будівельникам, колегам і зокрема своєму синові Віталію, який після навчання в Канаді повернувся працювати додому. А ще наголосив:
– Ми сьогодні перерізаємо цю стрічку, не просто відкриваючи кормовий центр, ми виходимо на інший виток розвитку тваринництва в агрофірмі й в Україні. Нас чекають і ринки зарубіжні, треба пам’ятати, що ми – велика, могутня країна.
Операційний директор “Астарти-Київ” Желько Ерцег наголосив, що минулого року агропромхолдинг інвестував близько 40 мільйонів доларів у різні сільгосппроекти і планує в найближчі три роки інвестувати ще 80. А голова ГС “Всеукраїнська Аграрна Рада” Андрій Дикун розповів про те, як п’ять років тому делегація українських аграріїв разом із Ельманом Гасановичем Оруджовим побувала в Ізраїлі, як зацікавилася фермами і їхніми секретами, адже там надої складали тоді 12 літрів молока на корову. Там і дізналися про фід-центри. Нині жодного такого немає в країнах пострадянського простору. Він подякував керівництву “Астарти-Київ”, адже це перша потужна інвестиція за 26 років незалежності агропромхолдингу в молочне скотарство. Молочний бізнес в Україні справді стає бізнесом, а це дуже добрий знак.
Після урочистостей відбулася прес-конференція з нагоди відкриття кормового центру. Втім і після того журналісти ще працювали: ми побували у селі Хвощовому, де нам розповіли про роботу нетельного комплексу на 5 тисяч голів, зустрілися зі спеціалістами й керівниками підрозділів, зокрема дізналися від керуючої МТФ №1 ВП “Золота гора” Валентини Кухоцької, як формується фонд оплати праці працівників ферм і чому нині працювати у тваринництві стає престижно.
На конкретних прикладах в “Агрофірмі імені Довженка” ми переконалися, що це справді інший виток розвитку тваринництва, сучасний, прогресивний погляд на молочний бізнес, який навіть на фоні економічного спаду в Україні може бути і є прибутковим.

Лідія ВІЦЕНЯ
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]