- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стратегічні дороги і мости пам’яті

Райцентри північно-східної частини Полтавщини першими в області відзначили 74-ту річницю визволення від фашистських загарбників і Дні міст.
Щедрий вересень Зінькова
Розпочав святкові заходи Зіньків, де тематичні дійства відбувалися протягом минулого тижня.
Центральною подією стало відкриття відремонтованої об’їзної дороги навколо міста. Траса, збудована 20 років тому, зазнавала значного руйнування через рух великовагового транспорту.
– До ремонту дорога була майже в непроїзному стані, рух здійснювався по узбіччях. У середньому за добу тут проїжджає близько 5 тисяч автомобілів, – прокоментував заступник начальника Служби автомобільних доріг у Полтавській області Анатолій Мягкохліб. – У травні поточного року розпочався ремонт. На ділянці довжиною близько 6 кілометрів, що є частиною магістралі Т-1706 Полтава–Гадяч, уклали перший шар асфальтобетону, оновили дорожні знаки та нанесли тимчасову розмітку. На це витрачено близько 30 мільйонів гривень. Наступного року планується укласти ще один шар дорожнього покриття і повністю завершити роботи.
В урочистій церемонії відкриття оновленої автодороги взяли участь народний депутат України Олег Кулініч, який надав значну допомогу у залученні державної субвенції для ремонтних робіт на своєму виборчому окрузі, голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, начальник Служби автомобільних доріг в області Володимир Трояновський, депутати обласної ради Людмила Овчаренко, Олександр Путря, керівники району і міста.
– Ця дорога – стратегічна для Зінькова, це результат співфінансування з різних джерел. Спільними зусиллями місцевої влади та представників області в парламенті маємо такі результати, як сьогодні, – наголосив Валерій Головко.
Олександр Біленький зазначив: головне – що вантажівки і транзитний транспорт не будуть їздити через центр міста, розбиваючи дороги, і назвав новий автошлях спільним продуктом усіх причетних до цієї справи.
– Сьогодні Зіньків відзначає День міста, і нині ми відкрили відремонтовану об’їзну дорогу. Це стало можливим завдяки залученню державної субвенції на ремонт доріг Полтавщини у розмірі 40 мільйонів гривень, із яких 30 мільйонів уже надійшли для здійснення дорожніх робіт. Без державних коштів та без підтримки Служби автодоріг і керівництва області реалізувати на місцевому рівні подібний проект було б нереально, бо сума для райцентру – колосальна, – підкреслив народний депутат України Олег Кулініч. – Приємно, коли те, що започатковуєш, доводиться до завершення.
Гості Зінькова відвідали й інші об’єкти інфраструктури міста, зокрема спеціалізовану школу І–ІІІ ступенів № 1, яка віднедавна стала опорним навчальним закладом, де оглянули нове обладнання їдальні і спортивних залів.
– Школа діє з 1979 року, зараз тут навчаються 658 учнів, – розповіла директор школи Людмила Сідак. – Нещодавно облаштовані новий спортивний майданчик на подвір’ї та полігон зі смугою перешкод для допризовної підготовки молоді.
Була в переліку об’єктів для відвідування і Зіньківська центральна районна лікарня. Заклад потребує ремонту, зокрема заміни частини покрівлі. Керівники області і депутати запевнили: вирішення проблемних питань взято на контроль.
На міському стадіоні керівники області, району, представники депутатського корпусу привітали присутніх зі святом Зінькова.
– Сьогодні ми тут, щоб почути проблеми району та відшукати шляхи їх вирішення, – зазначив Валерій Головко. – Долучилися й до святкування річниці визволення міста. Маємо нагоду згадати й дідів, які визволяли наші міста тоді, і нинішніх героїв, котрі боронять Україну на сході.
* * *
Учасники урочистостей поклали квіти до братських могил, пам’ятників і пам’ятних місць, пов’язаних із визволенням міста від гітлерівців у 1943 році, місць поховання загиблих учасників АТО. На центральному кладовищі Зінькова з почестями перепоховали двох невідомих солдатів Червоної армії, які загинули при звільненні від фашистських загарбників села Хмарівки. Священики відслужили панахиду. Останки бійців знайшли члени пошукової групи “Меморіал” під керівництвом Андрія Чернявського. На жаль, загиблих не вдалося ідентифікувати.
– Хтось пройшов дорогами минулої війни аж до переможного кінця і повернувся до своєї рідні, та багато бійців спіткнулись на півдорозі чи то від кулі, чи від осколка снаряда, гранати або бомби, – з хвилюванням говорив голова районної ради ветеранів Володимир Прислонський. – Доля багатьох із них позначена записом “Пропав безвісти”, як і цих воїнів, останки яких ми перепоховали сьогодні. Їхні імена невідомі, але вони віддали життя за визволення нашого краю.
* * *
Також на зіньківчан чекали велопробіг вулицями міста, парад першокласників, ігри-квести, тематичні виставки у бібліотеках, футбольні матчі. На стадіоні відбулися презентація сільських рад з демонстрацією місцевих талантів, дарів ланів і страв української кухні, виставка композицій із квітів та овочів, нагородження кращих за благоустроєм будинків і дворів, виставка робіт майстрів народних промислів та хенд-мейду, дитячих виробів і малюнків, фотовиставка “Трудові будні Зінькова”, святковий концерт і дискотека для молоді, атракціони і розваги для малечі.
– Історично склалося так, що День міста ми завжди святкуємо разом із відзначенням річниці визволення Зінькова від фашистських загарбників, віддаючи данину пам’яті тим, хто проливав свою кров у боях за рідну землю. В жорстоких боях на підступах до Зінькова та в самому місті в серпні-вересні 1943 року загинуло 1175 воїнів Червоної армії. Саме завдяки їм Зіньків став першим районним центром на Полтавщині, звільненим від окупантів. Попри складнощі сьогодення Зіньків розвивається, стає впорядкованішим і красивішим. У цьому році проведені поточні ремонти дорожнього покриття ряду вулиць, ведеться ремонт доріг на вулицях Северина і Тютюнника, реалізуються програми модернізації водопровідної мережі, реконструкції вуличного освітлення, – зазначив у привітанні землякам міський голова Зінькова Сергій Максименко.
“Гадяч – місто, яке активно розвивається”
У Гадячі відзначення 74-ї річниці визволення краю від фашистських загарбників тривало кілька днів. По головній вулиці марширував духовий оркестр Сумської артилерійської бригади Збройних сил України. Презентували новий автобус, вручили чимало відзнак і подарунків, провели видовищні масові заходи.
У парку “Перемога” відкрили нову алею з впорядкованими пішохідною доріжкою, клумбами, ліхтарями, лавочками для відпочинку жителів міста.
– Гадяч – місто, яке активно розвивається, – зазначив міський голова Володимир Нестеренко.
Почесні гості, які завітали на свято: народний депутат України Руслан Богдан, депутат обласної ради Анатолій Попельнюх презентували місту новий шкільний автобус.
Учасники урочистостей Гадяча поклали квіти до меморіалу Вічної слави та хвилиною мовчання вшанували пам’ять земляків і визволителів, які загинули у роки Другої світової війни. Учні міських шкіл вручили квіти ветеранам.
Багатьох активних городян нагородили почесними відзнаками. На гадячан також чекали святковий концерт естрадних виконавців; вечір живої музики за участю Полтавського симфонічного оркестру та музикантів Гадяцького коледжу культури і мистецтв; свято близнюків; незвичний парад пухнастих і пернатих домашніх улюбленців; спортивні змагання тощо.
Вулиці Лохвиці розповідають…
З нагоди Дня міста тут провели масштабну святкову ходу “Я люблю тебе, Лохвице рідна!” Секретар міської ради Тетяна Даценко розповіла, що запрошений з Ромнів оркестр барабанщиць задавав святковий тон. Почали яскравий костюмований парад діти – вихованці дитсадків і шкіл – у костюмах казкових героїв, учасники танцювальних ансамблів теж демонстрували своє концертне вбрання, за ними йшли спортсмени у красивих формах та інші учасники.
До Дня міста пройшли тематичні безкоштовні екскурсії в краєзнавчому музеї імені Григорія Сковороди “Вулиці міста розповідають”, виставка виробів ковальського мистецтва, велопробіг, відкрита першість з настільного тенісу, футбольні матчі, великий святковий концерт і феєрверк.
Для малят і їхніх батьків були організовані цікаві дитячі розваги з ростовими ляльками та мультфільми в районному Будинку культури, конкурс малюнків на асфальті “Я люблю своє рідне місто!”, концерт “Країна мрій”.
Чимало городян зібрала шоу-програма “Лохвицькі пироги”, де колективи з різних установ міста змагались між собою не тільки в кулінарних, а й в артистичних здібностях.
З вітальними словами до містян та гостей звернулися зокрема ветерани, голова районної ради Анатолій Храпаль, перший заступник голови РДА Ольга Папірненко, міський голова Віктор Радько.
Цікавою подією стала церемонія нагородження переможців міського рейтингу важливих досягнень та яскравих подій року “Гордість міста”. Загалом було 16 номінацій. Зокрема в номінації “Нові зіркові імена” відзнаки отримали переможці чемпіонатів світу з кіокушинкай-карате Олександр Свинаренко та Анатолій Журавель. “Найкращим днем у році” в Лохвиці визнаний День вуличної музики, за це нагороду отримали організатори дійства Людмила Квас і Валентина Кулик. “Хранителем духовної спадщини міста” названий Борис Орецький – ініціатор проведення жалобних заходів, приурочених до трагічної дати – 75-річчя розстрілу євреїв у місцевому Бабиному Яру. Відзнаку “Довгожитель міста” отримала 99-річна Єфросинія Іванівна Грипась.
– Щорічно свято міста об’єднує усіх, кому дорога наша Лохвиця – її вулиці, будівлі, парки, храми, її героїчне минуле і сьогодення. Саме в такі моменти ми сповнюємося почуттям єдиної родини, з вдячністю згадуємо всіх, хто творив славетну історію Лохвиці, збагачував її традиції, розбудовував та боронив від ворога. Усі досягнення, якими нині багата Лохвиця, складаються зі щоденної праці, знань і талантів її мешканців. Разом ми – єдина і велика сім’я, яка любить Лохвицю, пишається її минулим та бажає кращого майбутнього, – наголосив міський голова Віктор Радько.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]