- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Мета фестивалю – єднання народів

Міжнародний фольклорний фестиваль з нагоди 105-ї річниці знахідки скарбу хана Кубрата відбудеться в Малій Перещепині Новосанжарського району 16 вересня. Урочисте відкриття – об 11-й годині біля меморіального комплексу хану Кубрату.
Напередодні фестивалю ми поспілкувалися з президентом міжнародного благодійного фонду “Хан Кубрат”, очільником міжнародного організаційного комітету по проведенню фестивалю Руменом Спасовим.
– Як відомо, мета проведення соборів болгар України та фестивалів – зміцнення дружби, нові практичні кроки до єднання українського і болгарського народів.
– Саме так. Хочу лише наголосити, що собори – це, безперечно, знаменні, цікаві й важливі події. Особливо пам’ятні й незабутні – перший, що відбувся у 2001 році, та собор 2012 року, коли відзначали сторічний ювілей знахідки Перещепинського скарбу. Коли ж поглянути з іншого боку, собор – це зібрання людей, пошанування пам’яті засновника Болгарської держави, спілкування, обмін думками, планами. Міжнародний благодійний фонд “Хан Кубрат” поставив перед собою конкретну мету – створити меморіальний комплекс на місці поховання хана Кубрата. Перший крок для реалізації наміченого зроблено у 2012 році. Зокрема перенесено пам’ятний знак, впорядковано святе місце, до якого веде 220-метрова доріжка, викладена плиткою. Це, ще раз наголошую, перший крок, попереду багато роботи.
– Роль соборів відчутна, особливо у вихованні підростаючого покоління. Діти, молодь – то завтрашній день і Болгарії, і України.
– Дуже добре, що налагоджено дружні стосунки між педагогами та учнями Малоперещепинської школи і ровесниками з болгарської діаспори на Одещині. Цю справу треба продовжувати, адже в різних країнах світу – три сотні болгарських шкіл. Тож варто налагоджувати стосунки з болгарами, що проживають в Іспанії, Великій Британії, Німеччині…
– Як у Болгарії прості люди ставляться до подій на сході України? І як ви оцінюєте те, що під час масового мітингу на Шипці раптом хтось розмахував прапором так званих “ДНР” чи “ЛНР”?
– Прості люди в Болгарії, на жаль, слабо обізнані з подіями на сході України, отримують недостатньо інформації. Переконаний, що більшість засуджує російську агресію. На Шипці серед сотень чи й тисяч людей знайшлося двоє-троє таких, що підтримують путінську політику. Тож це ні в якому разі не можна розцінювати як те, що вся Болгарія схвалює дії російських керманичів.
– Повернемось до фестивалю в Малій Перещепині. Певен, що він має бути цікавим і неповторним.
– По-іншому й бути не може. Ми не повинні забувати, що Кубрат – прабатько не лише тих, хто живе в Болгарії, а й усіх болгар, кого доля розкидала по білому світу. “В єднанні сила”. Хіба можна забувати цей Кубратівський заповіт? І єднання необхідно спрямовувати на благородну мету – щоб усі люди жили в мирі та злагоді.

Петро ЖАБОТИНСЬКИЙ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]