- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Земельна децентралізація

Відбулася нарада-семінар за участю очільників районних рад, об’єднаних територіальних громад, міських, селищних, сільських голів – членів Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування. Одне із питань, яке порушили на зібранні, – підтримка змін до земельного законодавства. Зокрема йшлося про передачу земель поза межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад. Відповідне звернення підтримали учасники наради. Адресували його Президенту, Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради України, Міністерству аграрної політики та продовольства.
– Є інформація, що землі за межами населених пунктів мають передати в об’єднані територіальні громади, але досі ситуація гальмується. Це непокоїть. Питання землі, яка знаходиться поза межами населених пунктів, дуже цікавить громади у сенсі подальшого розвитку. Нещодавно Прем’єр-міністр зазначив, що Кабмін ініціює внесення на розгляд Верховної Ради тематичного законопроекту, – поінформував голова обласної асоціації органів місцевого самоврядування, голова обласної ради Олександр Біленький. – Розпорядником земель за межами населених пунктів нині є Держгеокадастр – вертикально інтегрована структура, підпорядкована напряму Києву. Чому виникають проблеми із наданням земель учасникам АТО, переукладанням договорів на оренду землі? Бо жодна зі структур місцевого самоврядування, виконавчих органів влади області не має стосунку до земель за межами населених пунктів. Область взагалі усунули від ухвалення рішень у такому напрямку. Прагнемо ці функції повернути. Позитивні сигнали з центральних органів влади є. Хочеться лише пришвидшити процес.
– У Лубенському районі було 40 гектарів вільної землі. Ми хотіли надати її атовцям – двадцятьом бійцям, які воювали на “нулі”. Поки готували списки, приїхали люди з Полтави з документами, де вказано, що земля роздана бозна-кому, – взяв слово голова Лубенської районної ради Григорій Угляниця. – Зі списку з двадцяти осіб лише один житель Лубен чи Лубенського району.
За словами Білоцерківського сільського голови Івана Лещенка, питання, так би мовити, земельної децентралізації потрібно вирішити в найкоротші терміни:
– Це нонсенс, ніде у світі такого немає, щоб громада не могла розпоряджатися землями, які до неї відносяться. Ми не можемо правильно вибудовувати роботу й здійснювати планування своєї території без розпоряджання цими землями, розуміння, кому вони нині вже роздані й на які терміни. Справа ж не в прибутках, а у створенні на відповідних територіях об’єктів, які працюватимуть на громаду й надаватимуть необхідні для людей послуги. Тому це дуже актуальне питання.
На нараді-семінарі також розглянули питання про конфлікт інтересів у діяльності місцевих рад й антикорупційну політику держави.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]