- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Програма “Шкільне молоко”

Департамент освіти і науки облдержадміністрації розробив програму “Шкільне молоко”, яка покликана збалансувати харчування учнів 1–4-х класів. Кожен учень отримуватиме 200 мілілітрів молока щоранку. Також узгодили спосіб фінансування програми.
На нараді в департаменті освіти і науки йшлося про те, що програма “Шкільне молоко” має створити умови, які сприятимуть зміцненню здоров’я школярів, їхньому гармонійному розвитку. Директор департаменту Олена Харченко зауважила, що діти стали вживати менше молока. Це одна з причин проблем зі здоров’ям школярів. А рекомендована норма Міністерства освіти і науки України – лише 18–20 мл в день на дитину. Цього замало, вважає вона.
– Здоров’я наших дітей сьогодні погіршується. Учні все частіше страждають від сколіозу, псування зору і розладів харчування. Мета нашої програми – забезпечення дітей здоровим та повноцінним харчуванням у школах. Адже компонентами становлення всебічно розвинутої особистості є насамперед фізичне, психічне та духовне здоров’я, – зазначила Олена Харченко.
Вона наголосила, що це не лише урізноманітнить раціон, а й допоможе дітям із соціально незахищених сімей харчуватися збалансовано.
Згідно з даними МОН дитячий травматизм зростає з кожним роком. У 2014 році на Полтавщині зафіксували 6576 випадків, у минулому – 7347. Однією з причин такої статистики є нестача кальцію в організмах дітей. Програма “Шкільне молоко” має на меті зменшити травмування учнів.
– Для повної впевненості у якості молока ми збираємося закуповувати його в герметичних індивідуальних пакетиках, до яких прикладатиметься соломинка. Молоко буде пастеризованим із 3,2 відсотка жирності, – повідомила Олена Харченко.
Освітні заклади, які підпорядковуються області, отримуватимуть кошти на придбання з бюджету Полтавщини. Школи об’єднаних територіальних громад – із місцевих бюджетів. Закупівлі відбуватимуться через систему “ProZorro”.
– Практика показує, що краще розподілити суму закупівель на кілька тендерів, – наголосив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. – Ця програма принесе користь не лише дітям. Вона сприятиме збільшенню потужностей виробників дитячого харчування, а отже – і збільшенню робочих місць та зайнятості населення.
Очікуваний бюджет програми – 124 мільйони 924 тисячі гривень на 3 роки. При визначенні суми коштів враховано кількість учнів початкової школи області, робочі дні та середню ціну на молоко.
Питання щодо впровадження програми “Шкільне молоко” планується розглянути на наступній сесії обласної ради.

Прес-служба облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]