- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Усікновення Голови Іоанна Предтечі

Про мученицьке завершення життя найбільшого з Пророків – Усікновення Голови Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна – Церква згадує 11 вересня. Для віруючих людей це день суворого посту, який належить провести у молитві й каятті за свої гріхи.
Основний зміст богослужінь цього дня описує перебування Предтечі у в’язниці. Після смерті Ірода Великого, правителя Палестини, територія Землі Обітованої була поділена на чотири частини, кожна з яких мала свого окремого правителя – тетрарха. Галілеєю правив Ірод Антипа, якому через його необачність та нестриманість випало відіграти страшну роль у загибелі Іоанна Хрестителя.
Життя Ірода було далеким від благочестя як у справах державних, так і в родинних. Пророк Божий відкрито викривав Ірода за те, що, залишивши законну дружину, він беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Филипа. За сміливі слова Предтечу Господнього ув’язнили в фортеці.
У день свого народження Ірод влаштував пишний бенкет, на якому перед гостями танцювала Саломія, дочка Іродіади. Вона так догодила Іроду, що він заприсягнувся перед гостями дати їй усе, чого б не попросила. Саломія пішла до матері за порадою, і та підмовила дочку просити голову Іоанна Хрестителя на таці. Ірод засмутився: він боявся гніву Божого за вбивство Пророка, але не міг порушити необережну клятву.
Святому відсікли голову і віддали Саломії. Злісна Іродіада закопала її в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно перепоховала її на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода. Тіло святого Іоанна Хрестителя поховали його учні.
Суворий піст цього дня є свідченням скорботи християн про насильницьку смерть великого Пророка. Відмова від молочних, м’ясних та рибних продуктів має спонукати до роздумів про гріховні наслідки, до яких призводить пристрасть нестриманості у будь-яких сферах людського життя.
У народній традиції день згадування про мученицьку загибель Предтечі має назву “Головосіка”. Вважається, що цього дня не можна різати та їсти будь-які плоди, що нагадують за формою голову (яблука, капусту, помідори). Втім Церква ставиться до таких звичаїв, як до забобонів.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]