- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

ПОКЛИКАННЯ – ТЕХНОЛОГ

По-своєму цікавий, але й тернистий шлях Василя Михайловича Волощука у велику науку.
Аналізуючи біографічно-творчі етапи його життя, так і хочеться навести знамениті та й всім добре відомі рядки славетного нашого співвітчизника: “У кожного своя доля і свій шлях широкий…” На його долю випало немало як трудового “терну”, так і наукової слави.
Народився наш ювіляр 22 серпня 1957 року на Житомирщині в сім’ї колгоспників. Свою трудову діяльність розпочав у 1976 році на посаді старшого зоотехніка колгоспу “Старий майдан” Червоноармійського району Житомирської області. 1976–1978 роки – служба в армії.
Після закінчення в 1983 році Української сільськогосподарської академії (нині – НУБІП) працював на Київській науково-дослідній станції луківництва зоотехніком. З 1987 по 1990 роки навчався в аспірантурі при Полтавському науково-дослідному інституті свинарства.
З 1991 по 2011 рік працював у Національному університеті біоресурсів і природокористування України на різних посадах – асистента, доцента, заступника декана, професора кафедри технології, економіки та менеджменту. У 2009–2010 роках за сумісництвом працював директором Департаменту технологій та проектування тваринницьких об’єктів “КЛМ”. У 2008 році захистив докторську дисертацію за спеціальністю “Технологія виробництва продуктів тваринництва”. У 2011 році його було призначено директором Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України.
Василь Волощук – головний технолог понад 40 проектів, нині вже діючих у різних регіонах України, малих, середніх ферм і крупних комплексів з виробництва свинини. Успішно вирішує питання реорганізації інституту та кураторство племінних і товарних господарств як у нашій області, так і в Україні в цілому.
У його науковому доробку 250 наукових праць, у тому числі 9 монографій, 26 підручників і посібників для вищих наукових закладів, 55 патентів. Під його керівництвом захищено 11 кандидатських і докторських дисертацій. Стаж роботи в галузі – 42 роки. Він – доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН.
Нині Василю Миколайовичу Волощуку виповнилося 60 років. З цією датою його вітають рідні, колеги, друзі й бажають здоров’я та нових творчих успіхів.

Олександр КОСТЕНКО,
начальник відділу ветеринарної медицини та зоотехнії апарату Президії
Національної академії аграрних наук України;
Олексій САГЛО,
завідувач лабораторії наукових досліджень
з питань інтелектуальної власності
і маркетингу інновацій Інституту свинарства
і агропромислового виробництва НААН.

Print Friendly, PDF & Email [1]