- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Міжнародні змагання з велотріалу

У Хоролі відбувся Національний чемпіонат України з велотріалу. Змагалися учасники з Харкова, Києва, Кременчука, Полтави, Запоріжжя, Львова.
Змагання мали міжнародний статус, адже зареєстровані у календарі міжнародних ігор (є італійський, німецький, японський тури). Захід відбувся завдяки небайдужим людям, зокрема народному депутату України Костянтину Іщейкіну та родині Кратів, яка подбала про спортивну інфраструктуру (тепер у Хоролі є сучасна спортивна споруда “КратТріалЛенд” для занять цим видом велоспорту).
– Моя родина за допомогою добрих і шанованих людей, по суті, розвиває цей вид спорту з “нуля”, я особисто реєстрував його в державі у 2014 році. Не було ні школи, ні тренерської бази, ні суддівського корпусу, нічого. Це все ми створили офіційно за останні чотири роки. А загалом у нас велотріал “катають” вже років 15, – детальніше про перебіг спортивної події розповів Олександр Крат. – Ідея полягає в тому, щоб на спеціальному спортивному велосипеді (байку) для їзди по перешкодах, подолати серію секторів – на кожен по 2 хвилини, за кожні помилку, падіння, торкання рукою чи ногою, інші “помарки” знімаються штрафні бали. Таким чином по сумі балів і визначають кращого, а їздять хлопці по каменях, колодах, величезних скатах сільгоспмашин та інших непростих перешкодах. Спеціалісти стверджують, що це можна назвати грою в шахи на велосипедах – тонка, цікава, драйвова та інтелектуальна гра.
Якби шановний народний депутат України Костянтин Іщейкін не відгукнувся на прохання допомогти, змагання були б під загрозою зриву. Вся велоспільнота України, яка була присутня на цих змаганнях, вдячна за підтримку – це саме те, чого потребує нині молодь: не словом, а ділом залучати дітей до спорту і здорового способу життя! Також не можу не подякувати місцевому представнику команди депутата Роману Порожнеті, який дуже відповідально поставився до організації змагань. Саме так і гартуються перемоги – разом, єдиною командою.
Організаторами змагань стали Федерація велоспорту України та агропромхолдинг “Астарта-Київ”, ТОВ “Агрофірма “Хорольська” в особі генерального директора Павла Олександровича Кандиби, кафе “Хорол-1”, а також долучилися соціально відповідальні представники бізнесу Хорольського району, внесок яких теж важко переоцінити.
Я так щиро дякую, бо це некомерційний проект. Ми влаштували змагання за рахунок власних коштів і з допомоги спонсорів. Думаю, що це прорив у цьому виді спорту в нашій державі.
Це досить молодий вид спорту, що прийшов до нас у 1980-х з Італії та Франції. Але офіційно зареєстрований в Україні лише 4 роки тому. По суті, змагання в Хоролі стоять біля витоків цього видовищного спорту в Україні.
Триразовим чемпіоном України з велотріалу, першим і поки єдиним майстром спорту з велотріалу (а ще входить до когорти кращих фітнес-тренерів столиці) є Владислав Крат. Він також володар Кубка кубків, представляє нашу країну на міжнародних змаганнях.
У найближчій перспективі Владислава Крата – поїздка на чемпіонат світу – незабаром в Антверпені відбудеться проміжний етап. Його світовий рейтинг, зважаючи на відсутність у країні велотріалівської інфраструктури, дуже пристойний – українець посідає 28-ме місце серед 150 представників інших країн, і є перспектива покращити цей результат. Остаточні змагання чемпіонату світу заплановані на листопад у Китаї. Але переліт туди – надто дороге задоволення для спортсмена, адже фінансує шлях до всіх цих досягнень більшою мірою родина чемпіона.
Ентузіасти цього спорту планують створити Школу велотріалу, бо є перспектива, що європейські асоціації доб’ються включення його до олімпійських видів спорту, а це вже зовсім інший рівень підготовки спортсменів – спорт вищого рівня, до якого повинна долучатися держава. Тож така спортивна школа – це серйозний інвестиційний проект, який потребує більшого фінансування, ніж може собі дозволити бюджет місцевого рівня і соціально відповідальні бізнесмени.
Прес-служба народного депутата України

Костянтина ІЩЕЙКІНА.
(Друкується у порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Print Friendly, PDF & Email [1]