- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Інформаційний Кур’єр

Музей історії Полтавської битви відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом. Після теплої зустрічі в українських традиціях пан посол оглянув експозицію, прослухав екскурсію, ознайомився з матеріалами співпраці колективу музею зі шведською стороною.
У книзі відгуків гість написав слова подяки за захоплюючу та цікаву екскурсію музеєм. “Дуже вражений масштабами успішної співпраці, яка тривала зі шведською стороною протягом останніх 25 років. З нетерпінням очікую на подальшу міцну співпрацю. Як кажуть, більшість шведів знають більше про Полтаву, ніж про Київ, тому маємо всі можливості для зміцнення зв’язків, у тому числі й туристичних”, – зазначив Мартін Хаґстрьом.
Дипломат вшанував пам’ять загиблих шведських воїнів біля пам’ятника шведам від співвітчизників.
***
На території Лохвицького району виявлено 78 військових поховань часів Другої світової війни. Пошуковці досі знаходять на місцях боїв невідомі могили, останки воїнів-визволителів, намагаються встановити їхні імена та сповістити рідних.
Нещодавно в центрі Лохвиці біля пам’ятного знака загиблим землякам відбувся траурний мітинг передачі останків бійця, який загинув у 1941 році поблизу села Лучка, для поховання на малій батьківщині. Перед громадою та гостями заходу виступили Лохвицький міський голова Віктор Радько, голова пошукової організації “Щит” Сергій Клімченко та його заступник, офіцер відділу пошукової роботи генерального штабу ЗСУ підполковник Юрій Іващенко, координатор зв’язків міжрегіонального громадського фонду увічнення пам’яті загиблих при захисті Батьківщини Андрій Лященко.
Останки шістьох червоноармійців виявили учасники пошукової організації “Щит”. Один із загиблих бійців, рядовий Кузнецов Микола Олексійович, 1909 року народження, нарешті відправився додому до Новосибірська, де живе його внучка. В далекому Казахстані проживає донька бійця, котра все життя шукала батька. Пам’ять рядового Кузнецова та п’ятьох загиблих бійців, чиї останки знайшли поблизу Лучки, і всіх, хто поклав своє життя за звільнення Європи від нацизму, вшанували хвилиною мовчання. За загиблими відслужили панахиду.

* * *
У Миргородській міській раді відбулося засідання “круглого столу” на тему “Правові засади взаємодії підприємців з представниками органів державного нагляду і контролю”.
Спеціалісти управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розповіли про роботу служби після реформування. Фахівці відповіли на запитання щодо захисту прав споживачів та перевірок товарних груп, які служба має право здійснювати без попередження підприємців.
* * *
У Гребінці відзначили День міста. Засноване воно 1895 року, коли будувалася Південно-Західна залізниця, а раніше тут було село Затінь, згодом Тінь. Новозбудовану станцію і містечко назвали на честь земляка, відомого поета, байкаря Євгена Гребінки.
Городяни організували до свята виставку-ярмарок виробів народних умільців, майстер-класи з образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, спортивні змагання, екскурсію пам’ятними місцями Гребінки, фотовиставку, виступ естрадно-духового оркестру, вшанування кращих за професіями фахівців, господарів кращих за благоустроєм садиб і мешканців багатоповерхівок, які найсумлінніше впорядковують двори, дискотеку для молоді, дитяче розважальне дійство.
Святкова концертна програма мала назву “Слався, Гребінко, місто поета, місто привітних і добрих людей!” Гребінчан привітав міський голова Віталій Колісніченко.
***
У ході проведення спільних заходів за участю працівників податкової міліції, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Держпраці у Решетилівському районі виявлено “підпільну” автозаправну станцію, де без передбачених законодавством документів заправляли автотранспорт скрапленим газом. До прийняття судового рішення вилучено 4 тисячі літрів скрапленого газу (пропану-бутану) і технологічне обладнання приблизною вартістю понад 340 тисяч гривень. За порушення порядку провадження господарської діяльності відносно правопорушників складено протокол відповідно до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, повідомили в ГУ ДФС у Полтавській області.
***
З археологічної експедиції, проведеної за сприяння департаменту освіти і науки ОДА, повернулися вихованці гуртка “Археологічне краєзнавство” обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.
Разом із членами клубу археологів “Земляни” вони брали участь у розкопках могильника черняхівської культури поблизу селища Шишаки. Експедицію очолили кандидати історичних наук Роман Рейда, науковий співробітник Інституту археології НАН України, і Анатолій Гейко, завідувач відділу палеогончарства Інституту керамології. Розкопки давнього могильника тривають з 2009 року. За цей час юні археологи дослідили близько 1650 м2 площі та виявили 156 поховань.
Матеріали, отримані під час цьогорічних розкопок, будуть використані для обласної краєзнавчої конференції “Полтавщина – земля моя свята” та науково-дослідницьких робіт Малої академії наук.

Print Friendly, PDF & Email [1]