- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дорога до себе Знайти її допоможе “Майстерня відповідального українця”

У ліс, на своєрідний “сосновий острів”, де легко дихається і ясно думається, приїхали минулої середи, 9 серпня, ті, хто відгукнувся на розміщений у ЗМІ та соцмережах заклик громадської організації “Команда небайдужих”. Відомі в області волонтери разом із Обласним молодіжним центром обласної ради запросили молодих земляків приєднатися до навчання із розробки власних соціальних проектів. А справа ця у сучасній Україні, як свідчить життя, – і популярна, й затребувана.
Винагороди від… Святого Миколая
Загалом перспектива приєднатися до проекту зацікавила людей студентського і трохи старшого віку з Полтави, Гадяча, Решетилівки, Чутового, Кременчука, Нових Санжар, інших міст і районів області. Сформовано групу, як і передбачалося, в межах 20 осіб. Отож рюкзак на плечі, найсміливіші ідеї – в записничок, і перші учасники проекту “Майстерня відповідального українця” уже готові перетворюватися на тих успішних людей, які, за задумом проекту, прагнуть позитивних змін не тільки для себе, а й для своєї громади та суспільства в цілому.
Відкрилася “Майстерня…” на базі православного дитячого табору “Джерело”, що у Клюсівці Новосанжарського району. Триватиме навчання протягом 14 днів. Цікаво, що найінтригуючу новину учасникам повідомили вже аж по приїзді на місце – за результатами “Майстерні…” будуть визначені троє переможців, які отримають хоч і невеликі, але реальні для реалізації своїх перших соціальних задумів гроші. Досить символічно також те, що “Команда небайдужих” викроїла необхідну на це суму з коштів… Святого Миколая, тобто із зібраних у будиночку Чудотворця біля Полтавського Свято- Успенського кафедрального собору УПЦ КП. Виходить, що й сьогодні Святий Чудотворець продовжує сприяти добрим, безкорисливим справам. Жаль, помічників йому, як у всі часи, бракує.
За словами голови ГО “Команда небайдужих”, директора табору “Джерело” Наталії Гранчак, задум про “Майстерню відповідального українця” виник іще 12 років тому. Однак реальна матеріальна можливість зібрати разом під одним дахом кілька десятків молодих людей і забезпечити їм і тренінги та лекції, і умови проживання з’явилася вперше. Допоміг обласний конкурс на грантову підтримку для громадських організацій. “Команда небайдужих” отримала перемогу й подарувала її молодим амбіційним полтавцям як проект “Майстерня відповідального українця”.
Як стати корисним “у себе вдома”
– Ми хочемо допомогти молодим людям завжди бути свідомими у виборі, а не пливти за течією, відстоювати цей вибір, відповідати за нього, бути компетентними, сміливими. Не боятися починати щось нове, не розчаровуватися, коли щось не виходить, ухвалювати рішення, аналізувати помилки і не спинятися в рухові далі. Цьому потрібно вчитися, для цього потрібно багато знати, мати відповідні світоглядні позиції, – каже Наталія Гранчак.
Про свій шлях до успіху й подолані на ньому перепони учасникам “Майстерні…” розповідатимуть полтавські бізнесмени. Але тільки ті, які здобули визнання громадськості як активні благодійники й організатори різних суспільних проектів та ініціатив. Ділитимуться досвідом також науковці, музиканти, журналісти. А от лекцію про світоглядні позиції прочитає архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Її заплановано зробити відкритою для всіх, хто забажає приїхати (свіжу інформацію завжди можна відстежити на сторінці Полтавського батальйону небайдужих у Фейсбуці).
ад” – спрямований на те, щоб після повернення у свої громади наші учасники розуміли, який саме їхній проект буде актуальним у цій громаді, з ким потрібно співпрацювати, щоб втілити його в життя, як організовувати різні акції. Власне йдеться про те, як стати корисним у себе вдома, – пояснює заступник директора Обласного молодіжного центру Світлана Громцева.
Тут всі свої
Серед учасниць “Майстерні…” – дев’ятнадцятирічна Любов Легкобит із Чутового та вісімнадцятирічна Богдана Винокур із Кременчука. Попри те, що дівчата ледь встигли познайомитися, тримаються уже, як давні подруги. Іншими словами, із незамінного в сучасному світі вміння налагоджувати стосунки в обох – “відмінно”. Дівчата навчаються у престижних вишах: Богдана – в Києво- Могилянській академії, Люба – у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
– У майбутньому планую створити свій громадський проект, пов’язаний із психологічною допомогою, – говорить Богдана. – Думаю, тут буде багато людей, які вже мають такий досвід, і я зможу чогось у них навчитися. А ще мені подобається патріотичний настрій у таборі. Навряд чи “Майстерня відповідального українця” могла б зацікавити когось з іншими поглядами. Тут усі свої, це ніби шанс побути у “своїй тарілці”, серед людей, які тебе розуміють і підтримують.
– У мене також є ідея, але конкретизувати поки що не буду, поділюся уже з лекторами, – додає Люба. – Мене цікавить менеджмент у галузі культури. Сподіваюся гарно провести час ще й тому, що ми – в літньому таборі.
Двадцятишестирічний Олександр Вісич серед довколишніх сосен – майже свій. По- перше, приїхав із Нових Санжар. По-друге, встиг трохи попрацювати лісником, а також інженером – це його спеціальність за дипломом, утім наразі молодий чоловік безробітний. Ясна річ, ціну будь-якому шансу знайти свою “нішу” розуміє краще за багатьох:
– Я приїхав за знаннями – загальний менеджмент, теорія державотворення. Це буде для мене нове. Хочу спробувати.
“Спонукай себе до праці – і тоді все навколо буде змінюватися”
Офіційна частина відкриття “Майстерні відповідального українця” пройшла без будь-якої помпезності. Швидше, як приязне спілкування у невеликому товаристві посеред лісового спокою. Усіх привітали архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір, голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха.
Владика побажав учасникам “Майстерні…” докладати зусиль, щоб виробляти навик до “доброго”: “Нам потрібно пам’ятати, що всі зміни треба починати з себе. Роби по совісті; визначай, що правильно, що – ні, спонукай себе до праці – і тоді все навколо буде змінюватися”. На свято він приїхав із подарунком – короваєм із Лубен, де в одній із церков того дня відзначали храмове свято – день пам’яті цілителя Пантелеймона. Після молитви освяченим хлібом та гостинцями від “Команди небайдужих” посмакували всі.
На старті “Майстерні…” для учасників запланували знайомство у форматі гри, командні випробування, вечірнє спілкування біля ватри. Надалі – насичена програма аж до 22 серпня. І, можливо, колись хтось із нинішніх учасників буде розповідати про неї молоді як про незамінний поштовх, без якого не було б його дороги до успіху.

Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]