- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Демократична школа проектування

Відбувся семінар-тренінг із розробки проектів розвитку громад. Організаторами стали обласна рада, обласна асоціація органів місцевого самоврядування та Центр розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області. З аудиторією спілкувалися як місцеві, так і столичні фахівці.
Як наголосив, спілкуючись із журналістами, голова обласної ради Олександр Біленький, основною метою заходу є навчити представників громад якісно готувати грантові проекти на участь в обласних конкурсах, які нині тривають. Це, зокрема, – “Бюджет участі” та “Конкурс територіальних громад”, адже дуже важливо, щоб і учасників, і проектів було якомога більше, бо вони є суттєвою фінансовою підтримкою громад. Наразі вже зареєстровано 32 проекти. Серед напрямків – будівництво дитячих та спортивних майданчиків, розчищення річок, сортування сміття, утилізація побутових відходів та інші. Очікується до 70 проектів. Серед лідерів – Гадяцький і Решетилівський райони (по 8 проектів). Усі учасники приїхали, щоб повчитися в інших, запозичити нові ідеї, поповнити теоретичний і практичний багаж, уникнути помилок. Серед учасників – представники громад, які вже мають вагомі здобутки та досвід, і ті, які братимуть участь в конкурсах вперше. Так, головний спеціаліст Чорнухинської районної ради Олена Пенцко – автор 32 проектів – переможців конкурсів різного рівня, член спільноти практиків місцевого самоврядування DESPRO, учасник Всеукраїнської мережі фахівців регіонального розвитку REGIONET.
Як розповіла директор Омельницького ліцею, депутат Омельницької сільської ради Ольга Яроменюк, тамтешня громада бере участь у таких заходах з 2012 року. За цей час навчилися визначати пріоритети, переваги і ризики у громаді. Першим проектом був проект ПРООН – заходи з теплозбереження у навчальному закладі (за рішенням громади комфортні умови для дітей стали першочерговою потребою). Нині навчальний заклад бере участь у проектах “Демократична школа”, “Мрій і дій”, “Інтелект України”.
Радник з економічних питань Білоцерківського сільського голови Ірина Березова зазначила, що у них реалізується відразу кілька важливих проектів. Це – відновлення дошкільного закладу на 60 місць у селі Поділ, капітальний ремонт, термомодернізація сільського Будинку культури в Білоцерківці. Найбільший проект – центр громадської безпеки, який включатиме пожежне депо, поліційний відділок, станцію швидкої медичної допомоги та приміщення для шкільних автобусів і службових машин. Розробляється документація на будівництво спортивно-видовищного комплексу з футбольним, волейбольним, баскетбольним полями, глядацькою та тренажерно-тренувальними залами, проект термомодернізації будівлі амбулаторії сімейної медицини. Готується проект на грантову підтримку розробки плану сталого енергетичного розвитку громади, впровадження систем енергомоніторингу, закупівлі обладнання, його підключення, навчання персоналу, який керуватиме енергосистемами в кожному із соціальних об’єктів.
Тож процес формування і подання проектів на конкурс в обласну раду і Державний фонд регіонального розвитку триває. Організатори семінару-тренінгу сподіваються, що зібрання допоможе громадам якісно розробити проекти і перемогти на конкурсі, бо, як зазначив експерт з проектів регіонального розвитку Вадим Штефан, перемагає той, хто знає.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]