- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жито-пшениця і всяка пашниця

В області повним ходом іде збирання ранніх зернових і зернобобових культур. І хоча середня урожайність цьогорічних хлібів дещо нижча порівняно з минулим роком, вона все ж перевищує прогноз фахівців.
За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, станом на 28 липня в господарствах усіх форм власності хліба обмолочено на понад 280 тисячах гектарів, що складає 77 відсотків від завдання. Валове виробництво зерна становить понад один мільйон тонн. Середня урожайність зернових складає трохи більше 38 центнерів з гектара (торік було 40,6 ц/г).
Найвагомішим у полтавський мільйон є внесок аграріїв Новосанжарського району, які намолотили понад 54 тисячі тонн збіжжя. Хлібороби Семенівського району мають у своєму активі майже 46,5, а Зіньківського – більше 45,3 тисячі тонн зерна. Аграрії Великобагачанського та Гребінківського районів повністю завершили збирання ранніх хлібів. Найвища середня урожайність ранніх зернових у господарствах Шишацького району – майже 50 – та Машівського – понад 48 центнерів з гектара. По 46,5 центнера збіжжя намолочують у Новосанжарському, Котелевському та Лохвицькому районах. Не набагато відстають від лідерів хлібороби Карлівського, Диканського, Гадяцького, Решетилівського, Полтавського, Зіньківського районів, де ранні зернові дають по 44–43 центнери з гектара.
У розрізі культур озимої пшениці загалом намолочено майже 800 тисяч тонн, при середній урожайності понад 40 центнерів. Озимого жита зібрали понад 7 тисяч тонн, ячменю зібрали близько 250 тисяч тонн. У господарствах області та в приватному секторі також триває обмолот вівса, гороху, ярої пшениці, озимого ріпака.
Фахівці-аграрії наголошують на високій якості цьогорічного збіжжя, адже 75 відсотків зерна належить до продовольчої групи. Що стосується нинішніх закупівельних цін на пшеницю, які віднедавна зросли: зерно І–ІІ класу купують по 4,7–4,8 тисячі гривень за тонну, за пшеницю, класом нижчу, платять по 4,5 тисячі гривень за тонну.
Вітаємо хліборобів Полтавщини зі значними здобутками й зичимо щедрих врожаїв, достатку, миру!

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]