- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сеньйори-помідори про запас

Після заготовки на зиму огірків господині традиційно беруться за консервування помідорів. Окрім улюблених, ще бабусями й прабабусями перевірених рецептів, завжди можна випробувати й кілька нових.
Ароматні половинки
На 11 літрових банок – 9 кілограмів помідорів. Спеції: перець запашний горошком, гірчиця в зернах, часник, зелень петрушки. Для маринаду: на 1 л води – 3 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі, 50 мілілітрів оцту.
Помідори краще вибирати щільні й м’ясисті. Помити, розрізати на половинки. На дно підготовлених літрових банок покласти по 3 невеликих зубчики часнику, по 2 чайні ложки гірчиці, по 2 горошини запашного перцю, зелень петрушки. Укласти помідори розрізами донизу.
Для приготування маринаду воду, сіль, цукор і оцет довести до кипіння. Залити помідори гарячим розчином. Поставити стерилізуватися на 12 хвилин. Закатати, перевернути банки й залишити до охолодження. Укутувати не треба.
Із часниковим смаком
На трилітрову банку – помідори (скільки знадобиться), 6 зубчиків часнику. Для маринаду – 1,5 літра води, 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 2 неповні столові ложи оцту.
Помідори вимити, проткнути зубочисткою в ділянці плодоніжки (щоб не лопалися), укласти в банки й залити окропом.
Воду для маринаду закип’ятити з цукром і сіллю. Часник видавити в окрему ємність. Злити воду з банок, додати в кожну по 1 столовій ложці з гіркою подрібненого часнику і залити маринадом. Влити в банки оцет. Закатати, перевернути й укутати теплою ковдрою на ніч.
Пікантні з цибулею
На 7 літрових банок: 5 кілограмів дрібних помідорів, 1 кілограм дрібної цибулі, 7 гілочок кропу, 3 листи хрону, 7 зубчиків часнику, 21 горошина чорного перцю, 7 листків смородини, 1 перець чилі. Для маринаду: 3 літри води, 100 грамів цукру, 100 грамів солі, 160 мілілітрів оцту.
На дно кожної підготовленої банки покласти парасольку кропу, шматок листка хрону, зубчик часнику (бажано розрізаний на 2–3 частини), кілька кілець гіркого перцю, 3 горошини чорного перцю. Заповнити банку помідорами уперемішку з цілою цибулею. Залити окропом і залишити на 5 – 8 хвилин. За цей час закипить друга порція води.
Тепер першу воду злити з банок у каструлю (повинно вийти приблизно 3 літри) і на ній приготувати маринад, а другою водою залити банки з помідорами. Коли маринад буде готовий, воду з банок злити в раковину і залити помідори маринадом. І воду, і маринад потрібно намагатися наливати “з гіркою”, щоб текло по стінках банки. Це додаткова обробка посуду й кришок, яка сприяє належному зберіганню закаток.
Для любителів солодкого
На трилітрову банку – 2 кілограми помідорів, 4 зубчики часнику, 4 лаврових листки, 4 листки смородини, 1 корінь хрону, 1 парасолька кропу, перець запашний за смаком. Для маринаду: 1,5 літра води, 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 50 мілілітрів оцту.
Усе листя, очищені зубчики часнику, корінь хрону, горошини перцю викласти на дно банки. Помідори вимити, наколоти в ділянці плодоніжки й скласти в банку.
Воду закип’ятити, залити в банку з помідорами, закрити кришкою і дати постояти 5–10 хвилин. Злити воду з банки в каструлю, додати туди сіль, цукор, довести до кипіння, додати оцет і влити в банку з помідорами.
Банку закатати, перевернути й укутати до охолодження.
Конфітюр із чері
3 кілограми помідорів чері, 1,5 кілограма цукру, 100 мілілітрів яблучного оцту, 8 яблук, великий жмут базиліку.
Помідори вимити, дати обсохнути, розрізати навпіл. Покласти в каструлю з товстим дном, засипати цукром і на великому вогні довести до розчинення цукру. Мішати акуратно. Варити не більше 10 хвилин.
Яблука почистити, подрібнити до стану пюре і додати до помідорів. Влити оцет, дати закипіти, проварити ще 5 хвилин. Вимкнути. Дрібно посікти базилік, покласти в каструлю і перемішати. Залишити на плиті на ніч (8 – 10 годин).
Вранці скуштувати і у разі потреби додати ще оцту. Довести масу до кипіння і проварити на середньому вогні 15 хвилин. Розкласти в підготовлені банки. Закатати. Зберігати в темному прохолодному місці.

Print Friendly, PDF & Email [1]