- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Інформаційний кур’єр

* * *
Місто Лохвиця – перше в Україні, де застосована європейська система Traffic calming measures (“заспокоєння трафіка дорожнього руху”). Об’єкт оглянули керівник Укравтодору Славомір Новак спільно з начальником обласної служби автодоріг Володимиром Трояновським. Через Лохвицю проходить регіональна автодорога Р-60 Кролевець–Конотоп–Ромни–Пирятин, яка сполучає Сумську й Полтавську області з міжнародним автошляхом
М-03 Київ–Харків–Довжанський. Щодня через місто проїжджають понад шість тисяч транзитних і три тисячі місцевих автівок.
Для безпеки учасників дорожнього руху Укравтодор запровадив систему штучного обмеження швидкості Traffic calming measures. Вона змушує водіїв пригальмовувати на в’їзді до населених пунктів. Про зміну організації дорожнього руху водіїв попереджають відповідні знаки. Об’єкт спорудили упродовж тижня. Завдяки сонячним батареям він освітлюється вночі, а вказівники помітні з відстані кількасот метрів. Подібні інженерні рішення допомагають зменшити кількість ДТП, які виникають у населених пунктах через перевищення швидкості. За словами Володимира Трояновського, в області розроблено вісім подібних інженерних споруд (так званих “острівців”), які встановлюватимуть на ділянках, де дороги проходять через райцентри.
* * *
За вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту, високі спортивні досягнення й примноження спортивної слави Кременчука почесним знаком “За заслуги перед містом” нагороджені майстер спорту України міжнародного класу, чемпіонка Європи з легкої атлетики 2017 року Ольга Ляхова та майстер спорту України міжнародного класу, чемпіон Європи з боксу 2017 року Віктор Вихрист. Таке рішення ухвалили депутати Кременчуцької міської ради під час пленарного засідання. Наразі спортсмени разом із своїми тренерами перебувають на навчально-тренувальних зборах із підготовки до чемпіонатів світу, на яких вже невдовзі представлятимуть Україну. Йдеться про чемпіонат світу з легкої атлетики 4 – 13 серпня в Лондоні й чемпіонат світу з боксу 25 серпня –
2 вересня в Гамбурзі.
* * *
Кременчуцький міський голова Віталій Малецький на сесії міської ради вручив нагрудні знаки і посвідчення до почесного звання “Мати-героїня” Людмилі Зачепі, яка виховала п’ятьох дітей, і Тетяні Кушніровій, яка виховала шістьох дітей. Цього почесного звання жінки удостоєні Указом Президента України Петра Порошенка від 13 травня 2017 року.
Відповідно до Закону України від 16.03.2000 року “Про державні нагороди України” особі, удостоєній почесного звання, вручається нагрудний знак і посвідчення до почесного звання встановленого зразка, а також виплачується одноразова винагорода, сума якої обчислюється відповідно до Указу Президента України від 25 грудня 2007 року “Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, у десятиразовому розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
* * *
Учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які мешкають у Глобинському районі, звернулися до депутатів міської ради щодо встановлення в Глобиному пам’ятного знака (пам’ятника) на місці колишнього монумента комсомольцям 20-х років. Останній розташовувався у сквері по вулиці Центральній і був демонтований на виконання вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.
Обґрунтовуючи звернення, чорнобильці зауважили, що пам’ятний знак ліквідаторам, встановлений у місті 2007 року на площі перед готельно-офісним комплексом “На висоті”, не зовсім відповідає його цільовому призначенню – місцю вшанування. Адже поруч – міський ринок, торговельні заклади, готельно-офісний комплекс. Під час новорічних свят це ще й територія встановлення головної ялинки Глобиного, святкових гулянь. Крім того, запланована реконструкція площі, й місця пам’ятному знаку не передбачено. Тож питання вимагає невідкладного вирішення.
Депутати одностайно підтримали ініціативу районної організації ВГО “Союз Чорнобиль України” і виділили кошти на виготовлення відповідної проектної документації щодо встановлення пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС – жителям району в місті Глобиному.
* * *
Нещодавно відсвяткував свій 100-річний ювілей житель міста Гребінка, ветеран Другої світової війни Григорій Гаврилович Попович. У 1939–1945 роках він перебував на військовій службі. У 1946–1955 роках працював директором Городищенської середньої школи Гребінківського району, а в 1955–1983 роках – учителем фізики Гребінківської середньої школи № 2.
Нині ювіляр проживає з дружиною Галиною Михайлівною. Їй нещодавно виповнилося 84 роки. Вона теж все своє трудове життя присвятила педагогічній праці. Подружжя має двох синів-близнюків та трьох онуків. Григорій Гаврилович нагороджений орденами “Вітчизняної війни”
II ступеня, “За мужність”.
* * *
Санітарні лікарі Кременчука радять поки що утримуватися від відвідання міських пляжів через значно підвищений вміст у водах поблизу них небезпечної мікрофлори.
Згідно з даними спеціалізованих лабораторій в акваторіях річок Сухий Кагамлик і Дніпро, в ділянках міського пляжу “Центральний” і регіонального ландшафтного парку “Кагамлицький”, зареєстроване суттєве перевищення допустимих показників мікробіологічної забрудненості. Зокрема індекс лактозо-позитивної кишкової палички, що здатна спричиняти гострі кишкові інфекції, перевищує норму в десятки разів. Особливо небезпечним для купання залишається міський пляж на березі річки Сухий Кагамлик.

Print Friendly, PDF & Email [1]