- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

ФІРМА “ВОРСКЛА” ВІДКРИЛА ФІЛІЮ В СВІТЛОГІРСЬКОМУ

На початку квітня поточного року директор Кобеляцького районного центру зайнятості Наталія Хейлик і представники фірми “Ворскла” з Полтави зустрілися з жителями Світлогірського, які мають професію швачки й бажали офіційно працевлаштуватись. Представники цієї професії в селі були в усі часи: багато років працював швейний цех промкомбінату, потім з’явився підприємець з Горішніх Плавнів, запропонував шити трикотажні вироби. Але робота була нерегулярно, люди не мали належного соціального захисту.
Зрозуміло, що пропозиція перейти на роботу на підприємство, яке має високий рейтинг на Полтавщині, зацікавила швачок, вони відразу заповнили анкети й попросили позитивно вирішити питання.
І ось нещодавно дороги знову пролягли в Світлогірське. Привід для цього був дуже гарний: ТЗДВ “Полтавська фірма “Ворскла” відкрила швейний цех.
– Це восьма філія і, до речі, перша в сільській місцевості, – розповів генеральний директор фірми “Ворскла” Віктор Чміль. – Як правило, в селі важко підібрати необхідну кількість спеціалістів, але Світлогірське стало приємним винятком. Філії працюють у Лохвиці, Гадячі, Зінькові, Котельві, Семенівці, Опішні, Кобеляках.
Підприємство спеціалізується на пошитті одягу для жінок. В асортименті – штани, спідниці, сукні, блейзери. Співпрацює із замовниками з Європи (Німеччина, Італія, Франція) на умовах давальницької продукції.
Щоб відкрити цех, фірма “Ворскла” закупила необхідне обладнання, створила належні умови для роботи і перепочинку. Доки готували цех, бажаючі працевлаштуватись пройшли стажування, навчились виконувати ту чи іншу операцію. Звісно, з першого дня швачки не зможуть виконувати план.
Працівниці отримуватимуть мінімальну заробітну плату. А взагалі середня заробітна плата на головному підприємстві – 6300 гривень, у філіях – 4900 гривень. Одна з особливостей філії у Світлогірському – тут, як у Зінькові й Лохвиці, є розкрійний цех. Це означає, що дефіциту деталей для пошиву продукції не буде.
За швейні машинки в Світлогірському сіли 30 жінок. (У філії “Ворскла” працюють 16 бригад: 8 – на основному підприємстві (400 працівників) і 8 – у філіях (300 працівників).
– Якщо будуть бажаючі, зможемо розширитись до 45–50 робочих місць. Ми зацікавлені в збільшенні обсягів виробництва. Замовлення є, і ми не можемо їх втрачати. Більше пошиємо продукції – більше отримаємо коштів. А це дозволить розвиватись, підвищувати соціальні стандарти, – зазначив Віктор Чміль.
– Однією з проблем на сьогодні є відсутність молодих спеціалістів таких професій, як кравець, закрійник. У профтехучилищі, яке раніше готувало швачок, – нині 9 груп перукарів і одна група швачок. Щоб вирішити цю проблему, обласний центр зайнятості отримав ліцензію і восени розпочне підготовку спеціалістів для легкої промисловості, – поінформувала директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Це два місяці теоретичного навчання і три місяці практичного – безпосередньо на виробництві.
А взагалі фірма “Ворскла” вже впродовж семи років успішно співпрацює з центрами зайнятості. Так, минулого року створили три філії, цьогоріч – одну. До речі, про швейний цех мріють і жителі Біликів.
Голова Кобеляцької райдержадміністрації Таміла Шевченко під час відкриття Світлогірської філії ТЗДВ “Полтавська фірма “Ворскла” наголосила, що одним з основних питань районної влади є наповнення бюджету й легалізація робочих місць. Приємно, що служба зайнятості розвіює міфи про те, що вона лише виплачує допомогу по безробіттю. Подія, яка відбулась у Світлогірському, – свідчення того, що центри зайнятості сприяють створенню нових робочих місць, розв’язанню проблем з працевлаштуванням.
Світлогірський сільський голова Тамара Гординська сказала:
– Коли спостерігаєш за щасливою людиною, то помічаєш, що вона усміхнена, впевнена, окрилена. У неї ладиться на роботі, спокійно в родині. Сьогодні я бачу посмішки на обличчях працівниць і дякую всім, хто подарував радість моїм односельчанкам.

Наталя ПУЗИНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]