- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Золоті гони стоколосу “Чистої Криниці”

Смарагдовими килимами кукурудзи, золотавими ланами пшениці, яскравими соняшниковими обріями зустрічав нас Новосанжарський край, де хлібороби чи не найпершими в області розпочали збирання цьогорічного врожаю ранніх зернових культур. Одними з перших у районі вивели в поле зернозбиральні комбайни працівники агрооб’єднання “Чиста Криниця”, засновником якого є депутат обласної ради Юрій Якович ЛЕБЕДИН.

[1]

Дружний колектив водіїв. У центрі – в. о. завідувача автопарку Едуард Китайгора та механік із випуску техніки Ярослав Шимко.

Варто зазначити, що всі 6 господарств цього об’єднання працюють прозоро перед державою і відповідально перед людьми та землею. Тут виплачують своїм працівникам чи не найвищу в галузі заробітну плату, а рівень розрахунку з пайовиками сягає 18 відсотків від вартості земельного паю. Значні кошти щороку вкладаються у соціальну сферу населених пунктів, де орендують землі агроформування. Тісною є співпраця з сільськими радами, а таких близько двох десятків. Люди задоволені результатами своєї роботи, відтак господарства мають хорошу віддачу від своїх працівників. А значить, зростає технологічний рівень агровиробництва, збільшуються прибутки господарств агрооб’єднання і всієї громади. Тож і не дивно, що сільські голови й прості працівники, з якими нам вдалося поспілкуватися, перш за все висловлювали щиру вдячність Юрію Лебедину. Наголошуючи при цьому, що в господарствах агрооб’єднання намагаються створювати нові робочі місця, аби забезпечити роботою побільше сільських мешканців.
* * *

[2]

На жнивному полі комбайнери ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” (зліва направо) Іван Фуга, Василь Долина, Костянтин Казирід, Василь Гречкосій, Ярослав Перегінець, Іван Коваль.

На пшеничному лані ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця” у загінках працювали 4 екіпажі зернозбиральних комбайнів. Тут же ми зустріли й головного агронома агроформування Олену Меріуц. Вона розповіла, що збирання ячменю в господарстві на площі 234 гектари вже завершено. Сіяли еліту сортів Вакула та Всесвіт, тож у наступному році вже буде насіння І репродукції. Нині ж ячмінь порадував хліборобів. Його врожайність, навіть за бездощового сезону, бо протягом майже 3 місяців не було жодного продуктивного дощу, склала 56,6 центнера з гектара. Озима пшениця, а сіяли тут переважно Дріаду й Заможність, дає по 42 – 45 центнерів, та, оскільки її збирають поки що не на кращих полях, є надія, що при подальшому обмолоті врожайність основного хліба буде вищою. Слід додати, що цьогорічне зерно в агроформуванні “Елеватор “Чиста Криниця” високої якості. Практично все має ІІ – ІІІ класи. Наявність білку сягає 12 – 14 відсотків, клейковини – до 25%. А от ситуація із пізніми культурами дещо складніша. І хоча суто за зовнішніми ознаками кукурудза та соняшник мають досить хороший вигляд, спеціалісти дотримуються іншої, фахової, думки.
– Якщо соняшник ще може, як кажуть, дещо наздогнати час, то по кукурудзі ситуація невтішна. Втрати проти минулорічного врожаю будуть надто відчутні, адже зараз посіви качанистої відстають у розвитку днів на 25, – зазначила Олена Меріуц.
Стосовно структури посівних площ зазначеного агроформування, яке загалом обробляє землі більш як на
8 тисячах гектарів і веде господарську діяльність на території 8 сільських рад, 60 відсотків ріллі відведено під кукурудзу, 25 – під соняшник, на решті площ – сіють озимі та ярі ранні зернові колосові культури.
* * *

[3]

На підготовці грунту під майбутній урожай головний агроном ТОВ “Востокстройгаз” Дмитро Дяченко і тракторист Андрій Демченко.

Побували ми й на ланах агроформування “Востокстройгаз”. До речі, ці два господарства об’єднує те, що вони мають одного керівника. Це діловий, енергійний і досвідчений директор, адже майже 40 років свого життя віддав хліборобській справі, Іван Степанович Гак.
У ТОВ “Востокстройгаз”, яке обробляє понад 5 тисяч гектарів ріллі, теж завершили збирання ярого ячменю, якого намолочували більш як по 56 центнерів з гектара. Озима пшениця, яку збирають прямим комбайнуванням, дає поки що понад 53 центнери. На обмолоті хлібів загалом працює 5 зернозбиральних комбайнів, а кращими є екіпажі Кейсу-2166 у складі Олександра Нездійминоги та Миколи Шамоти й Кейсу-6140 у складі Сергія Співака та Ігоря Павелка. Тут, до речі, вже обмолотили майже половину відведених під пшеницю площ, а пожнивні поля нині чорніють перевернутими пластами добре доглянутої маслянистої землі. Адже в цьому агроформуванні, за словами головного агронома Дмитра Дяченка, під кожну сільськогосподарську культуру вноситься рівно стільки добрив, скільки вона потребує. Звісно, більшість – це мінеральні добрива. Водночас тут залишають на полях усі пожнивні рештки. А це солома й стебла соняшнику та кукурудзи, які спочатку подрібнюють, а потім приорюють у грунт. Практично на всіх площах у господарстві застосовують глибоку оранку й лише приблизно на 10 відсотках практикують мінімальний обробіток грунту. Таким чином частково борються із хворобами та шкідниками рослин, зазначає Дмитро Дяченко.
Кипить робота й на токах обох агроформувань. Оскільки зерно цьогорічного врожаю не потребує досушування, бо йде з поля за вологості 13–14 відсотків, його відразу очищують, калібрують і закладають на зберігання у власні зерносховища.
* * *

[4]

Будівельники (с. Крута Балка) Іван Дюльгер, Олександр Рома, Анатолій Костюченко, Микола Охріменко, Валерій Ванильчук, Іван Тертишний, Микола Ванильчук, Микола Брик, Юрій Кисельов на ремонті дитячого садка.

У конторах господарств ми поспілкувалися з головними фахівцями агроформувань. До речі, всі головні спеціалісти забезпечені службовим транспортом. Тільки в цьому році для них придбали близько 10 одиниць легкового автотранспорту. Після обговорення рентабельності виробництва зайшла мова й про соціальну сферу. У цьому плані є що розповісти журналістам.
Скажімо, в селі Крута Балка за фінансування господарства триває реконструкція приміщення колишнього гуртожитку, де вже з вересня цього року гостинно відкриє двері навчально-виховний комплекс для 25 сільських діток. Ремонтні роботи проводить бригада будівельників агроформувань під орудою керуючого філіалом № 4 ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця” Івана Тертишного. До речі, дитсадок на 2 групи дітей ремонтується за всіма євростандартами. Тут будуть водопровід і каналізація, утеплена підлога й стіни, просторі й світлі ігрові та спальні кімнати, а поряд, на подвір’ї, – добре обладнаний грально-спортивний майданчик.
Заробітна плата працівників господарства в цьому році зросла на 96 відсотків, додав головний економіст ТОВ “Востокстройгаз” Леонід Дмитренко. За його словами, господарство надає фактично всі види допомоги, яких потребують школи, дитсадки, амбулаторії чи ФАПи, забезпечують також підвезення учнів до ЗОШ. У цьому році, наприклад, закупили новенький шкільний автобус для Крутобалківської ЗОШ, а коштує він понад мільйон гривень.
– Дітей до школи підвозимо транспортом господарств, приблизно на 50 відсотків забезпечуємо й вартість харчування школярів та утримуємо за свій кошт кухарів, – долучився до розмови директор ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця” та “Востокстройгаз” Іван Гак. – Середній вік працюючих у господарствах – 40 років. А середньомісячна заробітна плата становить близько 12 тисяч гривень. Скажімо, різноробочий за 24 робочі дні отримує 6–8 тисяч гривень. Тому й немає у нас кадрових проблем. Бо, скажімо, для чого їхати кудись на заробітки, якщо й удома можна заробити хороші гроші. Нинішньою весною не було відбою від бажаючих працевлаштуватися до нас мешканців Нових Санжар, де є проблемою заробити навіть 3 тисячі гривень. Але ми наголошували, що беремо на роботу тільки своїх пайовиків.
* * *

[5]

Робітниці току Альона Жорняк і Алла Банк.

Про ефективність і прозорість господарювання зайшла мова у ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця”. Як розповіла головний бухгалтер товариства Ніна Шеремета, тільки за першу половину 2017 року агроформування сплатило близько 17,5 мільйона гривень різного роду податків і зборів. Ще майже 25 мільйонів гривень склала зарплата працівників, і 47,5 мільйона гривень виплачено селянам за оренду земельних паїв, а рівень розрахунків із власниками земельних наділів складає нині 18 відсотків від нормативної грошової оцінки паю. Тобто кожен землевласник у цьому році отримав за оренду від 23 до 25 тисяч гривень. Середньорічна кількість працівників у зазначеному ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця” складає приблизно 400 осіб, а середньомісячна зарплата з початку цього року перевищує 12,7 тисячі гривень. Значні кошти тут вкладають у розвиток соціальної сфери, тісно співпрацюючи в цих питаннях із сільськими головами тих населених пунктів, де обробляють землю агроформування. Скажімо, в цьому році уже вкладено в соціальну сферу понад півтора мільйона гривень. І, звісно ж, постійно триває оновлення машинно-тракторного парку господарства. Тільки в цьому році придбали 3 потужні високопродуктивні комбайни марки Кейс-6140. Два – для ТОВ “Востокстройгаз” і один – для ТОВ “Елеватор “Чиста Криниця”. Ще одна цікава особливість господарств агрооб’єднання “Чиста Криниця” – тут повсюди саджають фруктові сади. Нехай невеликі, на площі 1,5–2 гектари. Але таким чином добрі господарі ще й облагороджують непридатні для агровиробництва земельні площі, де свого часу росли бур’яни. І так, по-господарськи, тут підходять до вирішення всіх проблемних питань. Від того й настрій у хліборобів хороший і робота ладиться…

Людмила ДАЦЕНКО
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [6]