- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Преподобномученик Ніл Полтавський

Про цього подвижника нам відомо, на жаль, дуже мало. Дослідникам не вдалося встановити ні його світського імені, ні року та місця народження. Головні наявні відомості пов’язані з обставинами його мученицької смерті в 1919 році, коли Ніла Полтавського розстріляли більшовики.
У 2011 році ім’я преподобномученика було внесене в Собор Полтавських святих. У храмах подвижника молитовно вшановують саме в день його загибелі, 17 липня.
За даними, які пощастило відшукати, у перші роки після жовтневого перевороту чернець Ніл належав до старшої братії Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря й ніс послух скарбника. Червоні безбожники звинувачували насельників обителі в контрреволюції, докоряли за підтримку білогвардійців, однак жодних доказів знайти не могли.
Початком трагедії стала поява в обителі чоловіків в одностроях білих офіцерів, які благали ієромонаха Ніла про допомогу. Подвижник не переймався політичною приналежністю прохачів і виявив до них звичайне християнське милосердя. Та в шкурах овець були вовки – переодягнені більшовики.
У ніч з 11 на 12 липня Хрестовоздвиженська обитель опинилася в облозі червоноармійців. Це був зухвалий грабунок і нещадний погром святині. Надалі червоні забрали з собою ієромонаха Ніла та ієродиякона Амвросія. Ієродиякона невдовзі відпустили, а отець Ніл не мав уже жодних шансів вирватися з рук бузувірів живим.
Після довгих і цинічних знущань його разом із двома невідомими розстріляли в лісі поблизу Розсошенців. Поховали страчених в одній могилі. Після відступу червоних із Полтави тіло Ніла Полтавського було перенесене до Хрестовоздвиженського монастиря. До хресного ходу приєдналася величезна кількість людей. Преподобномученика перепоховали на монастирському кладовищі.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]