- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Легенди і факти про близнюків

Найвідоміші у світі близнюки офіційно з’явилися на світ у США 1 січня 2001 року. Інформація про їхню появу розлетілася миттю, адже брати народилися з різницею у вісім хвилин … у різних тисячоліттях!
Фахівці стверджують, що певні категорії породіль мають більше шансів народити близнюків, ніж інші. Серед них: високі, повні жінки, ті пані, які мали близнят у своєму чи чоловіковому роду, і ті, у яких вже є інші діти.
Вірогідність народження двійнят (особливо однояйцевих) збільшується з віком матері – максимальною вона стає у віці близько 40 років, потім знижується. Така особливість організму, можливо, пов’язана з підвищенням рівня гормону гонадотропіну. Багато жінок, яких лікували від безпліддя такими гормонами, згодом народили двійнят.
Колумбійські індіанці вірили, що близнюки приносять удачу, – після народження таких дітей природа щедро обдаровувала людей гарним урожаєм. Індуси вважали, що близнюки здатні оберігати від негоди.
Одне з найбільш дивних повір’їв щодо двійнят свідчить, що такі діти – це не що інше як одна людина у двох іпостасях. Тому в деяких народів прийнято давати двійнятам одне і те ж ім’я.
Історія знає випадок народження унікальних братів-близнюків, один з яких був білим, а другий – темношкірим. У результаті проведеної згодом експертизи ДНК було встановлено, що у хлопчиків різні батьки.
Долі близнюків часто бувають дуже схожі. Відома історія двох братів-близнюків з Великобританії, Джона і Майкла, які під час відпустки в Альпах примудрилися одночасно зламати собі ноги, причому з точністю до хвилини, перебуваючи на різних гірськолижних трасах.
Шоу-зірки сестри Кесслер, відомі всій Європі, одночасно перехворіли запаленням нирок. Крім того, в обох в один час став боліти і згодом був видалений ідентичний зуб.
Близнята з США, сестри Шнайдер, одночасно вирішили спробувати своє щастя в лотереї, зробили ставку на один і той же номер і обидві виграли. При цьому вони жили в різних містах і не спілкувалися між собою.
Відомі випадки, коли брати-близнюки вибирали собі в дружини сестер-близнючок.
Цікава доля випала близнюкам Джиму і Диму, яких розділили ще в дитинстві, коли їхні батьки розлучилися. Через 39 років брати все ж зустрілися, у результаті чого і з’ясувалися абсолютно фантастичні співпадіння в біографіях. Обидва були одружені вдруге, причому перших дружин у обох звали Лінда, а других – Бетті. Брати мали собак з однаковою кличкою, курили одні й ті ж сигарети, у школі не любили математику і граматику…
У двійнят, як правило, схожі енцефалограми, що свідчить про однакову роботу їхнього мозку. А відбитки пальців у них все ж таки різні, незважаючи на те, що гени однояйцевих близнюків мають стовідсоткову схожість.
В історії зафіксований випадок народження дев’яти близнюків одночасно. 19-річна мешканка Сіднея (Австралія) народила чотирьох дівчаток і п’ятьох хлопчиків. Цей випадок занесений до Книги рекордів Гіннеса. Найтриваліша перерва між народженням близнюків зафіксована в американки – мешканки штату Пенсільванія. Жінка спочатку народила дівчинку, а хлопчик з’явився через 84 дні після сестрички.
Найдавніші відомі “двійники” в античній міфології – засновники Риму Ромул і Рем. Дві яскраві зірки сузір’я Близнюки названі на честь синів Юпітера – Кастора і Поллукса. Найпопулярнішим близнюком світу вважають співака Елвіса Преслі, брат якого помер при народженні. На його честь Елвіс отримав друге ім’я – Аарон.

Підготувала Аліна ЛУКАШ,
студентка-практикантка Харківського національного університету імені
Василя Каразіна.

Print Friendly, PDF & Email [1]