- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Електронна заява про допомогу на дитину

“Чула, що тепер заяву про допомогу на дитину можна подати через Інтернет. Чи правда це?
Світлана.
Гадяцький район”.

Для оформлення допомоги при народженні дитини сьогодні не обов’язково виходити з дому та добиратися до управління соціального захисту населення. Один з батьків чи опікун новонародженої дитини може подати заяву про призначення такої допомоги в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Для цього необхідно: на сайті Міністерства соціальної політики України через електронні сервіси “Е-СЕРВІСИ” зайти на вкладку “ДОПОМОГА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ” та зареєструватися/увійти за адресою електронної пошти або з ідентифікацією електронного цифрового підпису й заповнити бланк заяви.
Заповнена електронна заява буде направлена територіальному управлінню соціального захисту населення.
У такому випадку факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом.
У разі направлення заяви без електронного цифрового підпису допомога при народженні дитини призначається лише після підписання у місячний строк заяви в територіальному управлінні соціального захисту населення. У разі непідписання у зазначений строк подається нова заява.
Відповідно до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” допомога при народженні дитини надається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше, ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.
Допомога при народженні дитини надається у загальному розмірі 41280 грн. Виплата здійснюється: одноразово у сумі 10320 грн; решта – протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн.
Заява про народження дитини також, за бажанням, може бути подана одним із батьків дитини (опікуном) безпосередньо до управління соціального захисту населення за місцем проживання. При цьому для призначення допомоги за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, до заяви додається копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).
Опікуни додатково подають копію рішення про встановлення опіки.

Консультації надані директором департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА
Людмилою КОРНІЄНКО

Print Friendly, PDF & Email [1]