- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як виростити якомога більше овочів

“Давно захоплююся вирощуванням городини на високих грядках за технологією доктора Джекоба Мітлайдера. А це в одному з городницьких журналів прочитав, що американський фермер Джон Девонс робить усе ще простіше, а його врожаї картоплі, капусти й інших овочів вражають навіть його самого. Чи не могли б ви докладніше розповісти про особливості технології Джона Девонса? Думаю, це цікаво не лише мені, а й іншим городникам”.
Петро ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ.
м. Полтава.

На запитання читача відповідає агроном Марія ПРИХОДЬКО:
– В основі технології вирощування городніх культур, створеної й запропонованої фермером із США Джоном Девонсом, – використання особливостей біології різних мікробів. Цей біоінтенсивний метод агротехніки автор розробив на основі досліджень японських і російських учених, а також власного досвіду, й описав у своїй книзі “Як вирощувати більше овочів, ніж можна собі уявити, причому на значно меншій ділянці, ніж ви думаєте”.
Технологія отримання високих урожаїв заснована на активній участі в процесі вирощування городини двох видів бактерій – аеробних, тобто тих, які не можуть жити без кисню, й анаеробних, себто таких, яким кисень не потрібен.
Показники врожайності, що їх наводить Девонс у своїй книзі, просто неймовірні! Йдеться, звичайно, про високоврожайні сорти, що вирощуються в оптимальних умовах щодо кількості тепла, вологи й сонячного світла. Так, згідно з його даними, при мінімальних трудових затратах з 1 сотки грядки можна отримувати від 450 до 3540 кг відбірної картоплі, кабачків – від 370 до 440 кг, кавунів – 450–1450 кг, пізньої капусти – 870–1740 кг, огірків – 540–2170 кг, томатів – 880–1900 кг, часнику – 550–1100 кг, цибулі-ріпки – 910–2450 кг.
Як стверджує розробник методики, такі урожаї можна отримувати навіть в умовах помірного клімату. Для цього не потрібно кардинально міняти систему роботи на городі. Достатньо буде лише трохи змінити свої городні “звички”. Так, Девонс радить висаджувати рослини саме в ті терміни, що рекомендовані для конкретної місцевості. При цьому неважливо, який метод буде застосовано – розсадний чи насіннєвий. Розміщати рослини на грядках потрібно в шаховому порядку, адже тоді відстань від стебла до стебла і від ямки до ямки буде однаковою, що надзвичайно важливо. Відстань між лунками має особливе значення й наведена в цій таблиці:

Культура Відстань між
сусідніми
лунками (см)
Кавун, гарбуз, томат 46
Баклажан 45
Кабачок, капуста, кукурудза 38
Огірок, солодкий перець 30
Картопля 23
Боби 20
Квасоля 15
Цибуля, часник,
буряк столовий
10
Редька 5

На дослідних ділянках, де застосовується метод Девонса, був отриманий урожай огірків, що в 1,7 разу перевищує середні показники. Витрата мікроорганізмів при цьому склала не більше 1 ст. л. на 10 л води.
Для боротьби з борошнистою росою, фітофторою, антракнозом і різними видами гнилей, що атакують городину протягом усього вегетаційного періоду, фермер використовує спеціальний розчин коров’яку. Готується він так: відро на 1/3 заповнюється коров’яком і на 2/3 – звичайною водою. Вміст ємності бродить протягом 5–7 днів. Після цього в нього додаються відходи молочного виробництва, зокрема пахта (знежирені вершки), відвійки (знежирене молоко) і молочна сироватка, пріле сіно із розрахунку 2/3 об’єму відра і 1/3 – води. Після цього настій можна застосовувати.
Город Девонс радить розбивати на окремі грядки, розмежовані доріжками. Ступати на грядки автор технології категорично не радить, причому ні в період вегетації, ні в період відпочинку землі. Ширина грядок має становити 1,2 м, доріжок – не більше 0,5 м. Довжина може бути довільною. Грядки потрібно присипати шаром перегною завтовшки 5–7 см, перекопати їх на глибину лопати й видалити перекопаний грунт. Потім процедуру слід повторити, тобто ще раз насипати шар перегною, перекопати, а потім викласти зверху підживлений шар видаленого за першим разом грунту. Висаджувати чи висівати городні культури потрібно не уздовж, як ми звикли, а обов’язково упоперек грядок.
Аеробні бактерії, як відомо, живуть зверху, не глибше 5 см від рівня грунтової поверхні. Навесні підсилюється їхня активність, у тім числі щодо боротьби з хвороботворними мікроорганізмами, завдяки чому рослини починають активно рости, не витрачаючи сил на боротьбу з фітофторою, борошнистою росою й іншими інфекціями.
Однак звичайне вапнування має ще більший ефект. Як виявилося, внесення вапна в грунт змінює не тільки кислотність грунту, а і його склад. Що це дає? Для багатьох бур’янів зміна звичного середовища виявляється згубною, й осот, пирій, портулак, інші зелені паразити поступово зникають. Грунт при цьому залишається пухким протягом декількох років, оскільки повітря і вода вільно проникають у нього без обмежень на глибину до 1 м.
Девонс виявив ще один цікавий момент: якщо під корінь рослин вносити на глибину 15–20 см невелику кількість води, вона спровокує підйом вологи з глибини. Тож практично зникає необхідність у малоефективному й до того ж надзвичайно трудомісткому поверхневому поливі – достатню кількість вологи рослини отримають із надр і від описаного вище прикореневого внесення.

Print Friendly, PDF & Email [1]