- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як під час спеки уникнути небезпеки

За прогнозами Укргідрометцентру, найближчим часом в Україні, й на Полтавщині зокрема, переважатиме тепла й посушлива погода, що створить передумови для формування довготривалої надзвичайної пожежної небезпеки.
Цього року вже зафіксовано негативну статистику щодо збільшення пожеж на відкритій території. Так, порівняно з минулими роками у природних екосистемах у 2017 році їх кількість збільшилася майже втричі, а площа, вражена вогнем, зросла у 2,4 разу.
Особливо гострою є проблема виникнення займань на сміттєзвалищах, адже саме ці пожежі значно погіршують екологічний стан через виділення шкідливих продуктів горіння. Крім того, нині розпочинається зернозбиральна кампанія, тому дотримання протипожежних заходів у місцях збирання, переробки й зберігання зернових набуває особливої важливості. У цей період за умов посушливої та вітряної погоди навіть невеличке займання може спричинити масштабну пожежу на зернових полях й призвести до значних матеріальних збитків. Також у літні місяці гострою стає проблема загорянь на торфовищах.
За статистикою, основними причинами виникнення пожеж на відкритих територіях є людська діяльність. У теплу погоду громадяни активно вирушають на відпочинок до лісових масивів і впорядковують власні домогосподарства, спалюючи сміття. Однак варто пам’ятати, що при 4-му чи 5-му класі пожежної небезпеки достатньо навіть одного непогашеного сірника, щоб спровокувати масштабну пожежу на відкритій території.
Зважаючи на те, що загроза виникнення загорянь зростає, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян із проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях і дотримуватися першочергових правил безпеки під час відпочинку на природі.
Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
– відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;
– розводити багаття у лісі та лісопосадках;
– заїжджати автомобілем до лісу;
– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;
– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
– полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;
– нагромаджувати смітники та спалювати їх;
– спалювати стерню й пожнивні рештки на полях.
Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером 101. Пам’ятайте, що лише дотримання правил пожежної безпеки врятує від трагічних наслідків і матеріальних збитків.

ГУ ДСНС України у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email [1]